Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ja, dette er en fotballstadion

De 11 rareste stadionnavnene i verden.

 LEVER ENNÅ:  Wankdorf gir ingen mening på hverken norsk eller tysk, men kan du engelsk, så er navnet spesielt.
LEVER ENNÅ: Wankdorf gir ingen mening på hverken norsk eller tysk, men kan du engelsk, så er navnet spesielt. Vis mer

(FourFourTwo): Ikke alle stadionnavn er ikoniske. Nick Moore har undersøkt og funnet de rareste navnene på fotballarenaer verden over.

Tony Macaroni Arena Fans har med åra måtte finne seg i uendelig kommersialisering av fotballen. Lange sesongoppkjøringer til USA/Asia for å tilfredsstille fans på andre siden av kloden. Nudel-partnere, distraherende elektroniske annonsetavler - og ikke minst salg av stadionnavnet.

Emirates (Arsenal), Etihad (Manchester City) er bare to eksempler. Listen med solgte stadionnavn begynner å bli lang. Og det er med en smak av bitterhet at supporterne tar i bruk de nye stadionnavnene som er finansiert av store selskaper.

Det vil høres rart ut når White Hart Lane og Stamford Bridge blir byttet ut med "The Rolex" og "The Qatar", men med tiden vil det bli naturlig. Av og til kommer en desperat gjeng i dresser og gir penger til en like desperat finkledd gjeng. Resultatet er nytt navn på en sportsarena.

Som da The Lothian sete Almondvale ble til Tony Macaroni Arena i år. Det er et patetisk navn, trolig funnet på av en uvitende seksåring og for en fotballbane er navnet uutholdelig.

Wankdorf, Bern Det er ingen som mistenker moralpolitiet i Bern for å bruke mye tid på tull om onani. Kanskje er det derfor den superrike nasjonen har en skremmende effektiv offentlig transport og skinnende rene gater. Wankdorf betyr ikke noe morsomt på tysk.

 ATTRAKSJON:  Legg merke til de små hyttene ved siden av hovedtribunen på The Dripping Pan.
ATTRAKSJON: Legg merke til de små hyttene ved siden av hovedtribunen på The Dripping Pan. Vis mer

Men faktum er at stadion som rommer 32 000 er hjemmebanen til BSC Young Boys. En av Sveits største klubber har gjort seg bemerket utenfor landegrensene og derfor har hjemmearenaen blitt uimotståelig for spesielt britiske journalister. Noe som igjen førte til den minnerike overskriften fra ESPN i 2005: "Young Boys Wankdorf erection relief".

KitKat Crescent, York Det er noe helt spesielt med KitKat-sjokoladen. Den når ikke helt opp til vanlige sjokoladeplata for briter, men har likevel noe luksuriøst over seg. Selskapet Rowntree som sto bak produksjonen solgte rettighetene sine til giganten Nestlé, og i 2005 ble den 82 år gamle stadion Bootham Crescent døpt om.

I tillegg fikk klubben på plass maskoten Yorkie The Lion, også basert på et Nestlé-produkt.

- Vi var flaue over omdøpingen, sa Frank Ormston, leder for supportergruppa York Minstermen.

Avtalen varte bare i fem år. Da hadde klubben tjent 200 000 pund på avtalen.

The Dripping Pan, Lewes Så over til en stadion hvor navnet absolutt ikke er kjøpt. Hvordan fikk egentlig Lewes FC som spiller i Ryman Premier League (serie i London og sørøst-England) sitt fantastiske stadionnavn?

 MISTET HELTESTATUSEN:  Arnold Schwarzenegger fikk en stadion døpt etter seg, men klubben endret det da han ikke brukte sin posisjon som guvernør til å stoppe en henrettelse.
MISTET HELTESTATUSEN: Arnold Schwarzenegger fikk en stadion døpt etter seg, men klubben endret det da han ikke brukte sin posisjon som guvernør til å stoppe en henrettelse. Vis mer

Myten vi ha det til at munkene fra det lokale klosteret lette etter salt i bunnen av vakre South Downs nasjonalpark. Fra tribunen kan man nyte utsikten av krittklipper og det imponerende Norman Castle.

I tillegg kan man leie noen små sommerhytter med perfekt innsikt til banen.

Arnold Schwarzenegger Stadium, Graz Arnold ble født i Graz og begynte å løfte vekter da han var 15 år. 50 år seinere er det et navn de fleste av oss har et forhold til. Mr. Olympia, Conan The Barbarian og Terminator er noen av produksjonene han har vært en del av. I tillegg var han guvernør i California.

Schwarzenegger suksess ga hans lille hjemby oppmerksomhet - og byen var stolt over sin helt. I 1997 besluttet Sturm Graz å døpe om stadion til ære for Schwarzenegger. Endelig var helten foreviget.

Men det varte ikke så lenge. I desember 2005 var det slutt. Arnold valgte ikke å bruke sin makt for å stoppe henrettelsen av Stanley Tookie Williams, som ble henrettet 13. desember. Protestene var store i Østerrike og stadionnavnet ble endret. I tillegg returnerte Schwarzenegger "ring of honour" som han hadde mottatt av klubben. Nå heter arenaen UPC-Arena.

Molineux, Wolverhampton Wolverhamptons hjemmearena var Ståle Solbakkens hjem en kort periode i. Den engelske klubben med de stolte tradisjonenes stadionnavn skiller seg ut fra de mer typiske.

image: Ja, dette er en fotballstadion

Hvordan uttales egentlig Molineux? Hvorfor høres det litt fransk ut? Sannheten er at kjøpmannen Benjamin Molineux i 1940 kjøpte tomta der stadion etter hvert ble bygd.

Komplett.no Arena, Sandefjord Nettbutikken Komplett.no leide i 2007 stadionnavnet til Sandefjord. Avtalen var over ti år. Arenaen ble døpt Komplett.no. Seinere har de fjernet «.no» fra navnet. Mye bedre..

Andre stadionnavn:
Dick´s Sporting Goods Park, Colorado
Middelfart Stadium, Danmark
Cheaper Insurance Direct Stadium, Dumbarton
Gay Meadow, Shrewsbury Hunky Dorys Park, Drogheda United

 UPOPULÆRT:  Da KitKat fikk rettighetene til stadionnavnet i York ble fansen rett og slett flaue.
UPOPULÆRT: Da KitKat fikk rettighetene til stadionnavnet i York ble fansen rett og slett flaue. Vis mer
 UTYPISK:  Engelske stadionnavn er ofte veldig like. Men navnet på hjemmebanen til Wolverhampton skiller seg ut.
UTYPISK: Engelske stadionnavn er ofte veldig like. Men navnet på hjemmebanen til Wolverhampton skiller seg ut. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media