Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ja, du kan få ereksjonsproblemer av å sitte for lenge på et sykkelsete

Men slik kan du unngå det.

SKAPER FLERE SYKLISTER: Alexander Kristoff er nærmest på æresrunder i Europa denne våren. Om du ikke stiller inn setet ditt slik Kristoff gjør, står du i fare for å få underlivsplager om du skal kopiere sykkeltidene hans her hjemme. Foto: AFP / FRANCOIS LO PRESTI / NTB Scanpix
SKAPER FLERE SYKLISTER: Alexander Kristoff er nærmest på æresrunder i Europa denne våren. Om du ikke stiller inn setet ditt slik Kristoff gjør, står du i fare for å få underlivsplager om du skal kopiere sykkeltidene hans her hjemme. Foto: AFP / FRANCOIS LO PRESTI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alexander Kristoff sørger i disse dager for en ny norsk sykkelfeber mens han herjer med de andre stjernene i Europa. Søndag er Kristoff en av de aller største favorittene i prestisjetunge Paris-Roubaix, også kalt «Helvetet i Nord».

Samtidig begynner også sykkelsesongen for fullt her hjemme også, og med sykkelfeber i tv-sofaen er det ikke fritt for at mange får utløp for sykkelgleden på egne hjul også.

Det kan få uante konsekvenser for både kvinner og menns edlere deler. Én ting er gnagsår og andre ubehageligheter, en annen er ereksjonssvikt, sædproduksjon og tisseproblemer.

- Dette er en kjent problemstilling, sier avtalespesialist i kirurgi og urologi ved Moelv Spesialistsenter, Morten Andersen, til Dagbladet.

Forskningsresultater
Andersen har forsket på fenomenet og publiserte på nittitallet en studie med basis i 1700 syklister som deltok i det knallharde rittet Trondheim - Oslo. Av dem fikk mellom tjue og tjuefem prosent nedsatt følelse i penis. Ti prosent opplevde manglende ereksjon i alt fra noen dager til flere uker og måneder.

- Vi er jo ikke skapt for å sitte på en smal, hard dings i mange timer, men det er nok trykket som skaper problemene, sier Andersen.

Syklistene han fulgte satt i time etter time på sykkelen under selve rittet mellom Trondheim og Oslo. Likevel er det ikke bare rittet som kan skape utfordringer, for dem som hiver seg på et ritt som dèt, har gjennomført noen timer med trening i forkant også.

Dét, derimot, har ingenting med ereksjonsproblemer å gjøre.

- Det beste rådet jeg gir til dem jeg treffer som har problemer med dette, er å bruke god tid på å stille inn setet skikkelig. Det skal peke skrått nedover for å unngå å få for mye trykk langt fram, og så må man prøve å såt litt innimellom når man sykler, sier Andersen.

Italienerne likte ikke funnene
Funnene hans fra Trondheim - Oslo viser oppsiktsvekkende nok at det ikke er dem som har flest timer på sykkelsetet som får størst problemer etter styrkeprøven.

- Nei, det var de som brukte lengst tid i rittet som var mest utsatt. De med best tid, altså de som har trent mest, var minst utsatt, sier Andersen.

Plagene enkelte får etter lange sykkelturer handler altså først og fremst om mosjonister som ikke er like nøye på hvordan utstyret tilpasses, ja, utstyret. Akkurat det fikk Andersen merke da nyhetsmagasinet Time plukket opp forskningsresultatene og presenterte dem for et internasjonalt publikum på nittitallet.

De italienske sykkelrytterne ville nemlig ha seg frabedt at yrket deres kunne påvirke manndommen.

- Og det er nok sant også, det vil nok ikke ha noen innvirkning på dem heller. De som driver med dette som yrke er så gode til å polstre seg og til å stille inn utstyret riktig at det ikke er noe problem for dem, sier Andersen.

Kvinners fukt og sædspørsmål
Forbigående ereksjonsproblemer tåler de aller fleste som opplever det etter lange sykkelturer. Verre er det om man blir så hoven i prostata at man får det som på fint heter urin-retensjon, eller blokkert blærehals. Da får man nemlig ikke til å tisse.

- Det kan være svært smertefullt og må behandles med kateter, sier Andersen.

- Og de samme problemene gjelder for kvinnene. Kvinnenes svar på ereksjon er fuktighet, og sykler man mye som kvinne kan man få nedsatt lubrikasjon. Dette kan også forebygges med fornuftig polstring og at man står litt innimellom, sier Morten Andersen til Dagbladet.

En seiglivet myte er at langvarige opphold på sykkelsetet gir dårligere sædkvalitet hos menn. Det stemmer ikke, sier Andersen. Det er ingen sammenheng mellom sædkvalitet og langvarig sykling, derimot kan sædproduksjonen gå midlertidig ned om man opplever problemer etter sykling. Man blir med andre ord ikke mindre fruktbar av å sykle seg sår.

- Nei, det blir man ikke. Men det er sånn at når sensibiliteten blir nedsatt har man mindre glede av både samleie og onani, så sånn sett kan man jo si at man blir mindre fruktbar om man er blant dem som får problemer etter et sykkelritt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!