Ja, fotballen er tysk

Beviset kom da de spilte som verst.

WIEN (Dagbladet.no): Så var likevel ikke den gamle klisjeen om at «Fotball er et spill der Tyskland vinner til slutt», for slitt til å brukes.

Nå har noen hundretalls millioner TV-seere verden rundt lært seg sportens hovedregel på nytt, og det på en måte de ikke glemmer på en stund.

I hvert fall ikke de titalls tusen tyrkere som stod med vann til knes i Fanzone nede i sentrum her, og knapt skjønte hva som skjedde mellom lynglimtene.

Årets verste uvær over den østerrikske hovedstaden feide med seg biler, reklamepostere og takstein. Et tettpakket Fanzone ble til slutt evakuert i panikk, men sannheten stod trygt tilbake:

• I fotball vinner alltid Tyskland.

JODA; det har vært langt mer urettferdige seire før. Det er ikke det som er poenget. Dessuten kommer tyskerne til å lage en flott finale på søndag når de spiller fotball som de kan igjen.

Men denne gangen viste de bare evnen til å vinne kamper de strengt tatt ikke skulle ha vunnet.

For dette var kvelden der nesten alt gikk feil bortsett fra resultatet. Ikke minst for Philipp Lahm, venstrebacken som var innom begge baklengsmålene og egentlig ble lekt med av motstanderne i 90 minutter. Likevel; i det siste sekund i obligatorisk spilletid var det selvsagt han som på elegant vis sendte Tyskland til EM-finalen.

AVGJØRELSEN: Philipp Lahm scorer her semifinalens siste mål - rett før slutt. Tyskland kommer helt sikkert sterkere tilbake i finalen. Foto: EPA
AVGJØRELSEN: Philipp Lahm scorer her semifinalens siste mål - rett før slutt. Tyskland kommer helt sikkert sterkere tilbake i finalen. Foto: EPA Vis mer

Dette var en kveld for de virkelige vinnerne.

MEN FØRST var det en kveld for uvirkelig psykologi.

For hvordan kunne et så godt lag som denne tyske utgaven, synke så dypt?

Hele oppgjøret kommer ganske snart som en DVD i idrettspsykologi. Tittel: Hvordan psyke ut den opplagte vinneren. Det blir faglig sett en instruktiv video, men dessverre med en elendig slutt. I fotball kan du gjerne innbilde deg at du har nakketaket på tyskerne, men det har du jo aldri.

Tyskland er verdens største organiserte fotballnasjon med over seks millioner spillere, og dessuten driver de denne sporten på et psykisk nivå som gjør at de stadig vekk får topp prestasjoner ut av ikke fullt så imponerende enkeltspillere.

I denne turneringen har de flere av de beste individualistene også. Likevel gikk det lenge helt i stå.

KANSKJE stoppet det opp allerede da Tyrkias trener Fatih Terim forleden slang inn at han ikke visste om han skulle bruke tredjekeeperen sin som back eller spiss. Han visste det utmerket. Utsagnet var en spøk, men virkningen ramme alvor:

• Det er vanskelig å motivere seg for en kamp der motstanderen på forhånd har lagt seg selv.

Ja, fotballen er tysk

Særlig når de samme taperne stiller sprell levende på banen.

DE TYSKE trenerne hadde forutsett denne situasjonen, men valgte en dårlig løsning. For å unngå et ensidig press med store tyrkiske kontringsmuligheter, satte de presshøyden ganske lavt.

Tyskland skulle kjøre for halv maskin for å få tyrkerne fram, men denne unødvendige forsiktigheten førte dem rett inn i en blindvei.

Gang på gang skar pasningene fra upressete tyrkerne igjennom det tyske midtbaneleddet; og med den medgangen skiftet kampen karakter. Det som skulle bli en lett tysk seier, var plutselig en vrien oppgave. Den tyske passiviteten gjorde tyrkerne gode. Et tyrkisk lag stappet med reserver, vokste om kapp med hvert eneste vellykket angrep.

Snart var rollene byttet om. Det var tyrkerne som hadde ballen, mens favorittene halset etter.

De gjorde ikke det så bra heller. For en gang skyld i denne turneringen var det ballholdende laget også det som løp mest. Til sammen burde det gitt tyrkisk seier.

FOR den tyske lammelsen virket total. Selv Philipp Lahm; den trygge, markante venstrebacken, som snart skal overta som kaptein hjemme hos Bayern München, gjorde feil som tilsynelatende ikke kunne rettes opp igjen.

Lahm konkurrerte med russeren Jurij Zjirkov om å være turneringen beste på denne plassen, men det må ha vært før han ble snurret rundt av tyrkernes Englands-import Kazim Kazim.

Skjønt snurret rundt? I den verste perioden kom ikke tyskerne så nærme motstanderne at de hadde sjanse til det. Favorittene bare så på. Som i forspillet til den første scoringen nettopp ute på Lahms venstrekant da tyrkerne fikk kaste til umarkert mann, slå inn ballen uten press og score på en blanding av et passe vellykket skudd og målmann Lehmanns meget vellykkede søknad om å få stille i bedriftsklassen under neste mesterskap.

I NESTE mesterskap kommers Jens Lehmann tilbake som ekspertkommentator. Det kan være en behagelig oppgave for noen og enhver, men ingen i overkant selvsikker ekspert kan forklare hvordan en så stor og maksimalt forberedt favoritt som Tyskland kunne prestere så dårlig.

Men hvorfor laget likevel vant, er til å skjønne.

Det er bare sånn fotballen er.

TIDVIS AVKLEDD: Det var tyrkerne som herjet i Basel - men tyskerne vant.
BARE SÅNN DET ER: Selv om Bastian Schweinsteiger & Co. spilte langt fra sitt beste, vant de semifinalen. Det er bare sånn det er.
TÅRER FOR TYRKIA: De tyrkiske supporterne klarte ikke holde følelsene tilbake.