- Ja, RBK er Skandinavias fotballstolthet

Dansk og svensk aviskommentator innrømmer.

• Direkte på Dagbladet.no kl. 20.45: Rosenborg - Schalke

(Dagbladet.no): I den hjemlige serien ligger Rosenborg bare på 7. plass, og ifølge dagens VG har trønderne i snitt tatt stusselige 0,85 poeng per kamp i Champions League siden september 2000.

Kommentatorene i to av Danmark og Sveriges største aviser er likevel samstemte: Rosenborg har fortsatt status som Skandinavias fotballstolthet.

- Det er klart Rosenborg er flaggskipet. FC København kan bli det, men det krever langt mer enn bare én god sesong i Champions League. Rosenborg kvalifiserte seg åtte år på rad, og gode resultater ligger i klubbens kultur. I morgen skal FCK spille retten til gruppespill i UEFA-cupen, det er som en trøstepremie å regne, sier BTs sportssjef Peter Brüchmann til Dagbladet.no.

- Elfsborg ville gjort i buksene

Peter Wennman i Aftonbladet huskes kanskje fra i vinter, da han hisset på seg en del nordmenn i forbindelse med en kommentar om Ole Gunnar Solskjær og Henke Larsson.

Kommentatoren synes Rosenborg fortjener å kalles Skandinavias flaggskip - og ser ingen reelle utfordrere.

- Rosenborg er et lag å være stolt av. Man behøver ikke ha et lag fylt med store og dyre navn. Rosenborg viser oss gang på gang at et lag med rutine og samhold kan komme svært langt. De har mange spillere med løvehjerter, sier Wennman.

- Ja, RBK er Skandinavias fotballstolthet

Han hyllet Rosenborg voldsomt i egen avis etter sjokkresultatet på Stamford Bridge, og sendte samtidig et par stikk til de svenske toppklubbene.

«Jeg satt der på tribunen og lurte på hvordan Elfsborg (eller noen andre av de 7-8 lagene som kan vinne Allsvenskan) skulle løst oppgaven Rosenborg sto overfor - et stjernespekket Chelsea på bortebane i Champions League - og kom fram til at alle svenske lag ville gjort i buksene.»

Beunder Riseth

Aller mest lot han seg imponere av Rosenborgs mot og mangel på respekt. Overfor Dagbladet.no etterlyser Wennman en type som Vidar Riseth i svensk fotball.

- Du ser sånne som Vidar Riseth, som trer inn på Stamford Bridge som om de ikke har gjort annet i hele sitt liv. Det spiller ingen rolle om de heter Essien eller Sjevtsjenko, Riseth viser at han har vært med før og at han ikke bryr seg det dugg om hva de heter. Det finnes ikke mange sånne i Sverige. Elfsborg møtte jo Valencia borte i kvaliken nå, og på laget spiller blant annet Anders Svensson. Men de gjorde i buksene. De har ikke en Riseth, som er steintøff, respektløs og drar med seg de andre, sier han.

Han skjønner lite av den svake tabellplasseringen i Tippeligaen.

- Jeg snakket med Dorsin etter Chelsea-kampen, og han sa det var ubegripelig at de kunne ligge på femteplass. Er de på 7. plass nå? Det er rart. Men det har vel med konsentrasjon å gjøre, sier han.

Tror på seier mot Schalke

PÅ TOPP: Selv om Rosenborg gjør det skarpt her hjemme og FC København gjorde det godt i Champions League, er kommentatorene i  svenske Aftonbladet og danske BT enstemte om Rosenborg som Skandinavias fotballstolthet. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
PÅ TOPP: Selv om Rosenborg gjør det skarpt her hjemme og FC København gjorde det godt i Champions League, er kommentatorene i svenske Aftonbladet og danske BT enstemte om Rosenborg som Skandinavias fotballstolthet. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

Brüchmann i BT mener det vil ta mange år før FCK kan nevnes i samme åndedrag som trønderne, selv om Ståle Solbakkens menn blant annet slo Manchester United i Champions League i fjor.

- De må kvalifisere seg 2-3 ganger til Champions League i løpet av fem år for å tåle sammenligningen. Det kan godt hende at FCK har en økonomi som gjør at de kan hente dyrere spillere enn det Rosenborg kan. Men på grunn av den nyere historien, vil Rosenborg fortsatt være Skandinavias stolthet, sier han.

Og han tror det bare vil bli tøffere for de danske seriemesterne i årene som kommer. I år tapte de kvaliken mot Benfica.

- FCK havner jo stadig i en posisjon hvor de er useedet, og kan møte Liverpool og andre fantastisk vanskelige lag. Da kan man ikke forvente at et dansk lag skal vinne.

Både Wennman og Brüchmann tror Rosenborg har gode muligheter mot Schalke på Lerkendal i kveld.

- Det er ingen lag som liker å møte Rosenborg på bortebane. Kampen mot Chelsea ga dem selvtillit, så jeg stikker fram haken og tror på norsk seier, sier Wennman.

- Reaultatet på Stamford Bridge ble lagt merke til i Danmark, forsikrer Brüchmann.

<B>LANGT OPP FOR FCK:</B> Peter Brüchmann er ikke i tvil om at Rosenborg er flaggskipet i Skandinavia.
<B>LIVREDDE SVENSKER:</B> Peter Wennman mener Elfsborg gjorde i buksene - ikke bokstavelig talt - da de møtte Valencia i Champions League-kvaliken.
<B>HYLLER RISETH:</B> Aftonbladets kommentator mener det ikke finnes slike som Vidar Riseth i svensk fotball.
TROR PÅ RBK:</B> Peter Wennman tror Rosenborg slår Schalke i kveld.
<B>SLO UNITED:</B> FCK ble nummer 3 i sin Champions League-gruppe forrige sesong, og slo blant annet Manchester United 1-0 i Parken.