Ja til skidag og 17.mai

Selvsagt skal skolen ta vare på felles norsk kultur.

NORSK KULTUR:  Det er bra grunner for å åpne norsk skikultur slik at alle får sjansen til å være med. For å gjøre det er skidagen på skolene et fint tiltak.  FOTO: Espen Bratlie / Samfoto.
NORSK KULTUR: Det er bra grunner for å åpne norsk skikultur slik at alle får sjansen til å være med. For å gjøre det er skidagen på skolene et fint tiltak. FOTO: Espen Bratlie / Samfoto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR vi nordmenn planlegger hva det er greit å ha med framover, skal vi være varsomme med det vi putter i den felles sekken. Ski; for eksempel. Hvorfor skal akkurat det være naturlig norsk for oss i framtida?

- Det er ikke skolens jobb å opprettholde skikulturen. Det er ingen grunn til at ski skal ha en priviligert posisjon i skolen, skrev idrettssosiolog Arve Hjelseth forleden i Dagbladet, og minnet om at det er andre aktiviteter som er minst like sunne. Det har han opplagt rett i.

Derfor vil Hjelseth også avvikle skidagen i skolen. Det er ikke like opplagt. Tvert imot ganske korttenkt dersom vi vil bruke lek og idrett til å holde oss i ok form.

FOR du fremmer sjelden fysisk aktivitet i skolen ved å sette ulike leker opp mot hverandre. Unger trenger en daglig gymtime med mye bevegelse for å skaffe seg overskudd til resten av skoletimene, pluss alle de idretts -og skidagene det er mulig å putte inn i et skoleår.

Utfordringen for barn og unge er ikke at det er for mye bevegelse i løpet av skoletida. Det er mangelen på daglige fysiske utfordringer gjennom oppveksten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer