Ja til Tysse - nei til Northug

Det er nye tider i Olympiatoppen. Da gjelder det å stoppe sutringen om de gamle.

MÅ INN PÅ LINJA:  Så lenge Petter Northug ikke vil være med på landslaget får han heller ingen hjelp av Olympiatoppen. Det er en tydelig og riktig melding fra toppidrettsjef Jarle Aambø. FOTO: AFP PHOTO/Jonathan Nackstrand.
MÅ INN PÅ LINJA: Så lenge Petter Northug ikke vil være med på landslaget får han heller ingen hjelp av Olympiatoppen. Det er en tydelig og riktig melding fra toppidrettsjef Jarle Aambø. FOTO: AFP PHOTO/Jonathan Nackstrand.Vis mer

DA det brede utvalget som evaluerte norsk toppidrett for et par måneder siden la fram rapporten sin, ba de om en tydeligere sjef for Olympiatoppen. Det har de fått. Men kanskje ikke på den måten de håpet.

For når Jarle Aambø nå slår tilbake mot kritikerne i utvalget som skrev at Olympiatoppen har vært "unnvikende og ikke tilstrekkelig tydelig i sin holdning til anti-dopingarbeidet", slår han egentlig mest mot seg selv.

Det framstår ganske unødvendig etter at norsk toppidrett ellers har tatt et oppgjør med det triste dopåret 2012.

AAMBØ tar tilsynelatende heller et oppgjør med kritikerne:

- Mange av våre medarbeidere kjenner seg ikke igjen i utvalgets beskrivelse og har reagert på at det blir satt spørsmålstegn ved vår holdning til antidopingarbeid, fastslår Aambø ifølge VG i høringsuttalelsen til denne evalueringsrapporten.

Det er i beste fall en svært selektiv hukommelse når det gjelder hvilket inntrykk den samme Olympiatoppen ga det norske idrettspublikummet for bare et år siden.

DENGANG var Jarle Aambø i full aktivitet med å forsvare Olympiatoppens rolle i opptreningen av den dopingdømte kappgjengeren Erik Tysse. Det å la Olympiatoppens ekspert Stephan Plätzer få trene Tysse under soningsperioden var ifølge Aambø "godt innenfor det vi mener er god etikk".

Med tanke på hvordan andre norske idrettsledere og utøvere i årevis hadde kritisert utlendingene for nettopp slik opptrening av dømte utøvere, var det vel ikke akkurat det. Da resten av idrettsledelsen fikk tenkt seg om etter et par nye norske dopingavsløringer, ble det etiske regelverket også strammet inn. Nå er norske landslag stengt for tidligere dopingdømte.

DET  er forøvrig også Olympiatoppen for Petter Northug.  Med en gang Petter brøt med skilandslaget fastslo Jarle Aambø at langrennstjernen heretter ikke vil få noe hjelp fra Olympiatoppen:

- Vi er ikke ute etter å stikke kjepper i hjulene til Petter Northug, og vi ønsker at han skal få forberedt seg best mulig, men vi kan heller ikke bruke våre ressurser og kompetanse enkeltvis når han velger å stå på utsiden. Det ville blitt helt feil, understreket Aambø til VG.

Der det for bare ett år siden var helt riktig for Olympiatoppen å hjelpe en dopingdømt utøver under soning, er det nå altså helt feil å hjelpe Norges fremste gullhåp i Sotsji-OL. Uten sammenligning forøvrig er det i hvert fall en viss ironi i den utviklingen.

FOR poenget er ikke at Aambø og Olympiatoppen gjør urett mot Petter Northug i dag. Selvsagt skal en utøver som ikke vil bidra til fellesskapet, heller ikke motta fellesskapets hjelp.

Men like selvsagt burde det være for det samme ekspertmiljøet å ta oppgjør med den unnfallenheten som i fjor preget antidoping-arbeidet til nesten hele norsk idrett. Det er jo dette oppgjøret som ellers har vært grunnlaget for å komme videre med strengere regler og en bedre forståelse av hvilke etiske signaler idrettsbevegelsen helst skal sende til resten av det norske fellesskapet.

Det er jo akkurat her Jarle Aambø skal være tydelig.

PS) Norges Friidrettsforbund som i fjor i praksis tilrettela både opptreningen og den omstridte OL-deltakelsen for den dopingdømte kappgjengeren, har så langt vært forbilledlig i sin nye behandling av dopingdømte utøvere. I år er ikke Erik Tysse på noe forbundslag:
— Vi har på en måte ingen plikt til å gi en kontrakt til en utøver, poengterte landslagssjef Ronny Nilsen overfor TV 2 Sporten i går.