Ja, vi elsker dette laget!

ULLEVAAL (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo, Steffen Iversen og John Carew er den viktigste forskjellen på EM-troppen Semb offentliggjorde i går og tidligere VM-tropper under Drillo. Forskjellen handler om sjanser og mål - og det gledelige faktum at Norge omsider kan lykkes i et sluttspill.

Har Semb valgt de rette 22? Si din mening her!

I to VM-sluttspill har Norge lent seg til det robuste og defensivt trygge - og mislyktes. Mer prestasjonsmessig enn resultatmessig faktisk.

  • I USA-VM i 1994 var Norge bare en scoring fra å avansere fra innledningspuljen. Godkjent resultatmessig av en liten VM-debutant, men prestasjonene var svake.
  • I Frankrike-VM gikk vi videre fra innledningspulja etter andreomgangen mot Brasil, men ble slått ut av Italia i neste runde. Godkjent resultatmessig, under tvil - men prestasjonen var enda svakere ut fra forutsetningene.

Løfter seg

Det er slett ikke sikkert at Norges resultater vil se så mye bedre ut på papiret etter det kommende EM-sluttspillet.

Det er detaljer og marginer - dommeravgjørelser, stolper og flaks - som ofte bestemmer utfallet av tette kamper på aller høyeste nivå.

Men prestasjonsmessig er jeg overbevist om at Norge vil løfte seg.

  • Fordi Norge har så mange offensivt anlagte kvalitetsspillere som ønsker å vise seg fram, at det vil være en sensasjon hvis ikke en eller flere klarer det samtidig.
  • Og fordi Norge ikke lenger er - og heller ikke forsøker å bli - like baktunge og monotone i spillestilen som i de to VM-sluttspillene.

Det gir litt flere baklengsmål, men enda flere forlengs - og dermed stort sett seirer. Men det gir også Norge sjansen til å stå fram som et lag som kan bli elsket av flere enn kyniske, norske D-trenere.

Helhjerta

I 94 syntes vi det var sjarmerende å bli uglesett og utskjelt. Fire år senere var det bare vemmelig. Skjer det samme i EM - uten at vi oppnår resultatmessig framgang - så må hele den norske spillestilsmodellen plukkes fra hverandre og settes sammen på nytt.

  • Tore André Flo og Ole Gunnar Solskjær var begge med i forrige VM. Solskjær skuffet, mens Flo gjorde en helhjerta innsats i den vanskelige jobben som ensom spiss - medsvært begrenset støtte bakfra.

Begge går til EM med langt høyere kapasitet. Ikke minst Solskjær, som virkelig har markert seg de siste månedene.

Og gledelig er det at de får både selskap og konkurranse av to andre kvalitetsspisser:

  • Steffen Iversen og John Carew. Iversen er på vei tilbake i form, og er langt på vei en forutsetning for norsk suksess i EM.Og Carew har den siste tida vist at han er i stand til å fylle flankerollen med både fart, hodestyrke og skaperkraft.

To problemer

Nils Johan Semb hadde en ørliten overraskelse til oss i går: Andreas Lund (25) ut, Stig Inge Bjørnebye (30) inn. Valget bekrefter bare et utviklingstrekk vi allerede har vært inne på:

  • Det er overflod av dyktige angripere, men mangel på dyktige forsvarsspillere.

La oss håpe vi kan glede oss over det første, og glemme det siste, de kommende ukene.

Med valget av Bjørnebye løste Semb to problemer samtidig:

  • Det åpenbare i forsvarsrekka.
  • Og luksusproblemet på spissplass.

Dekkes opp

Med Bjørnebye får Norge en klok og rutinert sideback som gir trygghet både i forhold til Heggems skadehyppighet og den generelle mangelen på venstrebacker.

Lund ryker ut av EM-troppen fordi det er tre rene spisser der fra før, og fordi hans spisskompetanse - hodespillet - langt på vei dekkes opp av spillere som Steffen Iversen og John Carew.

Her er Norges EM-tropp, med formstatus to uker før åpningskampen mot Spania:

Gledelig:

Thomas Myhre (26)

Everton 9/0

Gledelig formutvikling etter langvarig skadeopphold og trøbbel på klubblaget. I toppform nå. En langt på vei komplett keeper uten klare svakheter. Opptrer med stor autoritet, og virker langt mer rutinert enn alderen og antall landskamper avslører.

Stabil:

Frode Olsen (32)

Sevilla 14/0

Troppens morsomste, men forsvarer terningkastet utelukkende av sportslige årsaker. Er blitt stabilt god på et høyt nivå etter at han fikk sjansen på landslaget, og etter hvert også i Spania. Hakket under Myhre i feltarbeidet, men strålende på streken og én-mot-én.

Ønskereserve:

Morten Bakke (31)

Molde 1/0

Har markert seg som en internasjonel keeper det siste året (Champions League og landslaget på La Manga). Voksen og rolig type, ikke uvesentlig for en spiller som først og fremst er treningspartner for Myhre og Olsen, som neppe kommer på banen.

Risiko:

Vegard Heggem (24)

Liverpool 17/1

Troppens mest skadeplagede spiller. Kom med til VM i 98, men for redusert til å spille. Bedre utgangspunkt nå, selv om det var på hekta også denne gangen. Skadefri holder han høyt nivå, i toppform kan han virkelig markere seg med hurtigheten. Positiv utvikling mot Slovakia.

Ros:

Trond Andersen (25)

Wimbledon 7/0

Trygg og solid spiller som - temmelig ubemerket - faktisk har hatt en flott sesong. Har spilt seg inn i EM-troppen, og en av få som fortjener ros etter Wimbledon-nedrykket. Aktuell både som midtstopper og back.

Viktigst:

Henning Berg (30)

Man. Utd 71/8

Viktigste enkeltspiller i et norsk soneforsvar. Glimrende til å lese spillet, noe som stort sett kompenserer for manglende spurtstyrke. Taper unntaksvis nærkamper, og er kaptein når ikke Rekdal spiller. Heldigvis i pålitelig, god form.

Gammeldags:

Dan Eggen (30)

Alaves 17/2

Har spilt fast i spansk toppfotball den siste tida før EM, og da snakker vi antakelig om den beste serien i verden... (jfr. Champions League-finalen). Erketypisk stopper av den gamle sorten, taklingssterk og meget god i lufta. Fikk ufortjent mye kritikk etter 98-VM.

Råsterk:

Bjørn Otto Bragstad (29)

Rosenborg 10/0

Råsterk duellspiller, god i lufta, taktisk klok, men - i likhet med makker Berg - litt langsom i bevegelsene. Bemerkelsesverdig evne til å vokse med oppgavene. Større oppgave enn EM får han neppe.

Potensial:

André Bergdølmo (28)

Rosenborg 23/0

I toppform en av Europas aller beste backer. Men har ikke demomstrert det siden Champions League i fjor høst. Har et solid defensivt grunnlag som gjør at han likevel holder et pålitelig nivå. Men det hadde vært gøy om han kunne finne igjen den offensive tryggheten til EM.

Overraskelsen:

Stig Inge Bjørnebye (30)

Brøndby, 70/1

Mye å bevise. Skuffende 98-VM, trakk seg fra landslaget i november samme år, og var siste gang på banen som reserve for Liverpool 1. mai i fjor. Har spilt to måneder i dansk fotball - som er på tippeliganivå. Som venstrebeint dødballspesialist tilfører han troppen noe nytt. Rutinert.

Talentet:

Eirik Bakke (22)

Leeds 4/0

I utgangspunktet en slags læregutt foran kommende VM-kvalifisering. En status han neppe aksepterer. Viste positive tendenser mot Slovakia, og vil temmelig sikkert sørge for at Semb må vurdere ham som indreløper under EM. Har det meste, bortsett fra erfaring.

Målfarlig:

Steffen Iversen (24)

Tottenham 15/5

Viktig for Norge. Har luftstyrke, skuddbein og arbeidsmoral på høyt internasjonalt nivå. I toppform sitter også teknikken. Har slitt formmessig i lang tid, men innhoppet mot Slovakia var positivt. Alltid involvert i mål og målsjanser.

Spennende:

John Carew (20)

Rosenborg 12/2

Primært flankekandidat i EM, og foreløpig litt uskolert i denne rollen. Men bedre og bedre, involvert i mye positivt mot Slovakia. Norge har vært blottet for de kvalitetene Carew kan bidra med på flanken: Fart og luftstyrke. I betryggende form.

Lojal:

Tore André Flo (26)

Chelsea 47/21

Har slitt i en periode med å komme til avslutninger på landslaget. Bidrar likevel mye med bevegeligheten, det trygge ballmottaket som ensom spiss, og evnen til å ta i mot juling. Er trygg på seg selv, og venter egentlig bare på at EM skal starte...

Leker:

Erik Mykland (28)

Panathinaikos 71/2

Norges beste spiller etter at han sa ja til landslaget igjen. Har funnet seg til rette under Semb, med litt større personlig frihet og litt bedre medspillere. Håpet er at han nå skal klare å opprettholde nivået mot bedre motstandere i et sluttspill. Forutsetningene er de beste.

Fryktløs:

John Arne Riise (19)

Monaco 5/1

Pågående, venstrebeint, sjanseskapende og proppfull av selvtillit. Er i rivende utvikling, og har ligget tett opp til en førsteellever under hele EM-oppkjøringen. Først og fremst en spiller for kommende VM-kvalifisiering, men kan fort markere seg i EM.

Vinnertypen:

Kjetil Rekdal (31)

Vålerenga 83/17

Landslagskaptein når han er på banen, men i øyeblikket er formen svært bekymringsverdig. Svak landskamp mot Belgia for en måned siden, og høyst middels på Vålerenga. Enorm vinnervilje og ofte en mann for de store anledningene.

Tryggest:

Bent Skammelsrud (34)

Rosenborg 34/6

Troppens eldstemann, og modenheten preger ham på banen: Dønn solid spillertype som garantert vil gjøre en pålitelig jobb sentralt på midtbanen. Fornuftig i valgene, sterk i lufta og taktisk klok.

Best:

Ole Gunnar Solskjær (27)

Man. Utd 30/14

Har prikket inn storformen til EM, og har ypperlige muligheter til å revansjere et skuffende 98-VM. Går til med kroppen i duellene, utfordrer langs bakken, slår fine innlegg fra høyresida og skyter på alt som rører seg.

Poteten:

Vidar Riseth (28)

Celtic 25/2

Troppens mest anvendelige spiller. Ikke førstevalg på noen plasser, men har fart, aggressivitet og fotballhjerne til å gjøre en utmerket jobb på internasjonalt nivå. Nærmest startelleveren som høyreback, men nyttigst som jagende innbytter.

Maskinen:

Roar Strand (30)

Rosenborg 23/4

Viktig spillertype for Norge. Har kvalitetene folk flest forbinder med Øyvind Leonhardsen. Men i form er han bedre både med ballen og som førsteforsvarer. Mye hemmet av skader det siste året, men gledelig utvikling de siste ukene.

Hovmesteren:

Ståle Solbakken (32)

Aalborg 57/9

Fin formutvikling. Var meget positiv mot Slovakia. Men sjansene til å starte mot Spania reduseres av den uheldige kollisjonen mellom landskampene og innspurten med Aalborg i Danmark. Mister lørdagens kamp mot Italia.