Ja, vi elsker fellesstart

Både NRK og TV2 vil ha flere konkurranser med fellesstart. TV-tallene viser at kvinne mot kvinne og mann mot mann fenger seerne.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): - Det som har skjedd i VM, er døden for intervallstart. Folk skjønner ikke bæret, sier sportssjef Grethe Johnsen i NRK til Dagbladet.

- TV-messig er fellesstart helt strålende. Den er som skapt for TV, sier sportssjef Bjørn Taalesen i TV2.

Mest populært

Begge mener at fellesstarten gjør langrenn til et mye bedre produkt.

- I dag spiller ungdommen PlayStation samtidig som de ser på fjernsyn. Skal du klare å engasjere folk, må du lage forståelige ting. Det er ingen tvil om at fellesstart er mest populært. Vi vil sende det som er riktig for våre TV-seere og radiolyttere, sier Grethe Johnsen.

725000

Tirsdagens herrestafett på NRK hadde 725000 seere. Det er en markedsandel på 93. Jaktstarten for kvinner lørdag formiddag samlet 695000 foran skjermen. Jaktstarten for gutta søndag formiddag hadde 864000 seere da starten gikk. Etter hvert steg tallet til 946000.

Selv om langrennstallene ikke på langt nær matcher hoppinteressen, er de i høyeste grad med på å gjøre NRK til kongen på haugen når det gjelder TV-tall fra VM.

Søndagens lagkonkurranse i hopp, som ga norsk bronsemedalje bak Finland og Japan, hadde 1,237 millioner seere.

Nye tider

Når det gjelder fellesstarten, har den vært en nødvendig vitamininnsprøytning for langrennssporten.

- Ut ifra TVs interesse, er det ingen tvil om at fellesstart er tingen. Når du ser på en 30-kilometer i dag, er det en helt annen øvelse enn før. Det nytter ikke lenger med ei klokke på en trestubbe ute i skauen. Det er spennende nok for de som så langrenn på svart-hvitt TV, men i dag er de blitt få. Det tok tid før langrenn skjønte at fellesstart var noe å satse på. Når den først kom, skjedde det fort. Det er bra for alle, sier Bjørn Taalesen.

Kortere mesterskap

I VM er det seks fellesstarter, tre for jentene, tre for gutta, i tillegg til sprinten.

- Det er mye konservatisme rundt langrenn. Samtidig som sporten utvikles i forhold til TV, må vi ta vare på tradisjonene. Det kan for eksempel aldri være et Holmenkollrenn uten ei femmil. I tillegg til mer fellesstart, håper jeg vi fra neste VM (2005) kan skrumpe inn mesterskapene fra torsdag til søndag. Slik det er nå, er VM altfor langt, sier Johnsen.

- Flere øvelser på samme dag vil gjøre attraksjonen mye større. For folk er det også mye lettere å ta ei ukes ferie. Ingen kan dra på mesterskap i 14 dager, sier Grethe Johnsen.

PUBLIKUMSVENNLIG: Aldri før i et ski-VM har det vært så mange «nye øvelser». Seks fellesstarter, tre for jentene, tre for gutta, i tillegg til sprinten er midt i blinken for TV-kanalene. - Fellesstart er tingen, sier TV2s sportssjef Bjørn Taalesen.