Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ja, vi tror på rene, norske langrennsutøvere

En fersk meningsmåling avslører at det norske folk har stor tro på at norske langrennsutøvere er dopingfrie. -

REN IDRETT: Brorparten av nordmenn tror ikke på noe dopingregime i norsk langrenn. Her er startfeltet fra stafetten på NM på Voss i 2012. Foto: NTB Scanpix/ Marit Hommedahl
REN IDRETT: Brorparten av nordmenn tror ikke på noe dopingregime i norsk langrenn. Her er startfeltet fra stafetten på NM på Voss i 2012. Foto: NTB Scanpix/ Marit Hommedahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEISER ALM/OSLO (Dagbladet): En fersk spørreundersøkelse Ipsos MMI har gjort for Dagbladet, svarer 65 prosent at doping i langrenn forekommer sjelden eller aldri.

Til sammenligning svarer bare 43 prosent det samme om norsk toppidrett generelt, men den store forskjellen ligger i kategorien aldri.

Bare seks prosent tror norsk toppidrett er helt dopingfri, mens hele 22 prosent tror på en helt ren langrennssport. Det gleder den norske skipresidenten.

- Det er gledelig at den norske opinionen har tillit til våre langrennsutøvere. Det fortjener de. Norges Siforbund har ingen informasjon eller dokumentasjon som tyder på uregelmessigheter blant de norske utøverne, verken nå eller tidligere, sier Erik Røste til Dagbladet.

Må regne med mistro
Like før VM i Val di Fiemme i fjor forsøkte både finske og svenske tv-program å så tvil om det norske langrennseventyret. På tross av mediestormen dette skapte, ser det ut som om langrennsrennoméet er styrket framfor svekket i kjølvannet av disse programmene.

Grunnen kan være at det så langt bare har vært påstander om doping, og at ingen har klart å dokumentere påstandene.

- Jeg tror vi må regne med at det alltid er noen som mistror oss. Slik er det bare, uansett hvor ofte vi testes og hvor mye åpenhet vi viser. Det er alltid noen som lar seg irritere litt av slike undersøkelser eller påstander som settes fram. Men egentlig bruker vi ikke mye energi på dette. Vi vet med oss selv at vi er rene. Da får vi ikke gjort stort mer med de som velger å mistro idretten, sier kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen.

- Vi får jo legge til grunn at det heller ikke har vært dopingbruk i norsk langrenn. Det er det jo egentlig bare dem som har gått på ski som kan svare på. Det er ikke så godt for meg å svare på det, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, da Dagbladet spør om hvorfor ikke norske utøvere er tatt i en sport som beviselig har vært dopingbefengt i mange år. 

Langrenn er nisje
Norges fremste ekspert på dopinganalyser, lederen for Norges laboratorium for dopinganalyse ved Aker Sykehus, heter Peter Hemmersbach. Hemmersbach vil helst ikke si noe om han tror norske utøvere i langrenn er eller har vært dopet, fordi svaret hans uansett kan bli tolket feil.

Men han er krystallklar på at norsk idrett er spesielle på én ting: Holdningene.

- Jeg kom hit som utlending og så hvor seriøst et lite land tok antidopingen. Det imponerte meg. Så kom det noen andre land etter, men jeg forstår jo når noen sier at doping virker, ler Hemmersbach.

I Sotsji skal han kvalitetssikre antidopingarbeidet for den internasjonale olympiske komitéen. Det har han gjort i de ni foregående olympiske lekene også.

Dermed har Hemmersbach sett det meste innefor fagfeltet doping med egne øyne.

- Å maksimere antall medaljer og samtidig optimalisere antidopingarbeidet er to ting som ikke går helt sammen. Og så sier du, ja men de norske skal ikke være dopet, og så vinner de alt sammen likevel? Husk at langrenn er en nisjeidrett så til de grader, sier Hemmersbach til Dagbladet.

Har doping i Norge
I Dagbladets ferske spørreundersøkelse går det også et skille mellom langrenn spesielt, og idrett generelt når det gjelder det norske folks tillit til dopingholdningene.

Det er ikke så rart, mener Anders Solheim. For norsk idretts del handler det om dopingdommen mot Erik Tysse, og syklisten Steffen Kjærgaards innrømmelser. Det er begge saker som har fått stor oppmerksomhet i mediene.

- Historien viser jo at vi har dopingsaker i norsk idrett med jevne mellomrom. De siste åra har vi hatt mellom ti og femten saker, noen av dem er på nasjonalt toppnivå, men det er sjelden det er på internasjonale utøvere. Det foregår dopingbruk i norsk idrett også, det tror jeg er viktig at alle erkjenner, for det er først når du erkjenner det at du kan gjøre noe med det.

At utøvere blir tatt i dopingkontrollene viser jo også at systemet fungerer. Det vil si, da den tidligere dopingjegeren Mads Drange ga ut boka om «Den store dopingbløffen» tidligere denne måneden, var det noe av den han pekte på.

Tror på ren idrett
At antidopingarbeidet mest er til for å gi legitimere idrettens renhet. I boka skrev Drange at han var overbevist om at også norske utøvere har vært dopet, uten at de ble tatt for det.

Men Drange nevnte ikke idrettsgrener eller utøvere. På toppen av fjoråets løse dopingbeskyldninger fra Finland og Sverige er det noe som faller utøverne tungt for brystet.

- Dette er vel noe vi bare må leve med er jeg redd. Men jeg skal innrømme at jeg kan la meg provosere litt når det kommer anonymiserte påstander som i denne boka som kom ut nå nylig. Vi vet jo at vi driver rein idrett, og selv er jeg ganske trygg på at også alle konkurrentene mine er reine, sier Eldar Rønning.

- Jeg synes jo det er fryktelig leit at noen tror det det jukses også i norsk toppidrett. Jeg kan jo ikke garantere noen verdens ting, men jeg kan i alle fall garantere at jeg aldri har sett noe juks, er Ola Vigen Hattestads kommentar.

SVARENE: Slik svarte de på spørsmålene om doping i toppidretten og i langrenn. Kilde: Ipsos MMI
SVARENE: Slik svarte de på spørsmålene om doping i toppidretten og i langrenn. Kilde: Ipsos MMI Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!