Christian Eriksens hjertestans:

Jacobs hjerte stoppet: - Ekle bilder

Da 2020 ble til 2021, startet marerittet for Jacob Berg (20). Etter coronasykdom, hjertestans og alvorlig lungebetennelse på kort tid, kom en uventet telefon som ga håp.

TOMMEL OPP: Jacob Berg (20) har opplevd mer enn de fleste de siste månedene, men nå er 20-åringen tilbake til hverdagen. Foto: Privat
TOMMEL OPP: Jacob Berg (20) har opplevd mer enn de fleste de siste månedene, men nå er 20-åringen tilbake til hverdagen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

- Det har vært litt opp og ned, sier Jacob Berg om det siste halvåret han har vært gjennom.

For resten av oss betyr «opp og ned» noe helt annet enn det gjør for Berg. Som 20-åring har han de siste månedene fått kjenne på hvor sårbart livet er, og hvordan én hendelse kan få livslange konsekvenser.

Da Danmarks stjernespiller Christian Eriksen segnet om på banen i Parken i går og fikk hjertestans, kom tankene.

- Det var rart å se på Eriksen få behandling på banen, og så tenke at det også har skjedd meg, sier Berg.

PREGET: Det var en preget Åge Hareide som fortalte om det siste døgnet sitt, etter Christian Eriksen sin hjertestans lørdag. Video fra Discovery + og Eurosport Norge. Vis mer

Dekket smittekamp

Historien om Bergs voldsomme halvår begynner ved juletider i fjor, og er tidligere fortalt av Fredriksstad Blad.

Berg var hjemme for å feire jul med familien, og som frilansjournalist i Fredriksstad Blad, skulle han dekke lokaloppgjøret mellom Sparta og Stjernen 30. desember.

Kampen i Sparta Amfi endte med et 1-2-tap for hjemmelaget Sparta, men kampen kommer til å huskes for noe helt annet.

Lokaloppgjøret skulle seinere bli sentralt i et smitteutbrudd som rammet hundrevis. Fem dager etter kampen dukket de første positive prøvene opp, og det skulle bli langt flere.

Berg var blant de mange som fikk en positiv prøve, men i mellomtida, hadde Berg reist tilbake til studiebyen Molde. Hans positive prøve sendte i alt 50 personer i karantene.

For 20-åringen, var dette bare starten på marerittet.

HJERTESTANS: Danmarks landslagslege Morten Boesen bekrefter at Christian Eriksen fikk hjertestans. Video: DBU / Ritzau. Vis mer

- Det ga seg ikke

To uker seinere var Berg på trening, og fikk plutselig problemer med hjertet.

- Jeg fikk voldsom hjertebank og det ga seg ikke, så vi ringte 113. Da ambulansen kom sju minutter seinere, hadde det fortsatt ikke gitt seg. Pulsen var på 190 selv etter å ha vært i ro en god periode, sier Berg.

Etter ei uke på Molde sykehus, ble 20-åringen sendt til St. Olavs Hospital i Trondheim, skriver Fredriksstad Blad, som først omtalte Bergs sykdom.

I Trondheim skulle 20-åringen utredes, men på behandlingsbenken, holdt det på å gå galt. Da legene gikk opp lysken for å undersøke Bergs hjerterytme, måtte de gi ham adrenalin.

- Jeg var våken under operasjonen og kjente at det begynte å prikke i kroppen. Like etterpå besvimte jeg. Kroppen min tålte ikke adrenalinet og pulsen steg så høyt at hjertet stoppet, sier Berg.

DRAMA: Her har ambulansepersonalet kommet til Bergs leilighet i Molde etter at 20-åringen våknet med sterke brystsmerter. Foto: Privat
DRAMA: Her har ambulansepersonalet kommet til Bergs leilighet i Molde etter at 20-åringen våknet med sterke brystsmerter. Foto: Privat Vis mer

Fikk hjertestans

Legene begynte da umiddelbart å gi ham hjertekompresjoner og støt, og fikk Berg tilbake ved bevissthet. Etter hjertestansen fikk 20-åringen satt inn en hjertestarter.

Berg ble bedre, men tilbake i rosenes by, fikk 20-åringen igjen store brystsmerter og pusteproblemer.

- Da ble jeg redd, men mest av alt lei. Vi tenkte at det kanskje var noe mer alvorlig, men for meg var jeg først og fremst lei sykehus, sier han.

Han fikk påvist sykehus-ervervet lungebetennelse, og anses for være en mer alvorlig variant av «vanlig» lungebetennelse, og må behandles på sykehus. Derfor ble det to nye uker på sykehus, denne gang i Molde.

I alt var han innlagt i over én måned før han ble friskmeldt og kom seg tilbake i aktivitet.

RYSTET: De danske spillerne var tydelig preget etter hendelsen med stjernespiller Christian Eriksen, og gikk på et overraskende tap mot Finland. Video: NRK Vis mer

- Ekle bilder

Da Inter Milans og Danmarks store stjerne segnet om på banen i det 43. spilleminuttet lørdag kveld, satt Berg og fulgte med på Obos-liga-oppgjøret mellom Fredrikstad og Ålesund.

Med et halvt øye fulgte han også litt med på EM-kampen mellom Danmark og Finland.

- Da jeg så det skjedde noe, spolte jeg meg tilbake og fikk med meg hva som skjedde. Det så ikke bra ut, og man begynner jo å tenke … Det ble jo veldig alvorlig, og det var veldig ekle bilder å se på, sier Berg til Dagbladet.

Han vil ikke direkte sammenlikne sin situasjon med Eriksens situasjon, og presiserer at Eriksen ble rammet mer akutt. Dagen derpå tenker han først og fremst at det er bra at det gikk bra med Eriksen.

Nå stiller han spørsmålet som mange andre stilt det siste døgnet.

- Da jeg fikk hjerteproblemer, fikk jeg beskjed om at jeg ikke kunne spille igjen. Nå er spørsmålet hvilke konsekvenser dette vil ha for ham, og hvorvidt han også må operere inn en hjertestarter. Vi får håpe på det beste, men dette viser jo at det kan skje med mange av oss.

RØRENDE: De danske og finske supporterne gikk sammen og hyllet Christian Eriksen som kollapset midtveis i EM-oppgjøret. Video: Pekka Mäntylä / Twitter Vis mer

Uventet melding

I løpet av Bergs mareritthalvår, dukket det opp lite lyspunkt for 20-åringen. En dag kom det plutselig en melding fra et ukjent nummer:

«Ser at vi har vært gjennom mye av det samme. Hilsen Ståle.»

- Jeg måtte sjekke med NFF om det var riktig nummer eller om noen kødda med meg. Det bekreftet de, smiler Berg.

Dagen etter ringte Ståle Solbakken opp 20-åringen. Den norske landslagssjefen opplevde hjertestans i 2001 og fikk operert inn en hjertestarter.

- Han var veldig beroligende. Jeg fryktet at det kom til å være en del greier med disse problemene, men han sa det ikke var noe stress. Han har levd et fint liv med det og vært topptrener i mange år. Det hjalp meg mye, forteller Berg.

SLO PÅ TRÅDEN: Ståle Solbakken tok kontakt med Berg. Foto: Geir Olsen / NTB
SLO PÅ TRÅDEN: Ståle Solbakken tok kontakt med Berg. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Hårete mål

Berg har nemlig store trenerambisjoner, og har et hårete mål om å være trener for en Eliteserie- eller Obos-klubb før han er 30.

1. mars i år fikk han jobben som assistenttrener for Rådes A-lag, som befinner seg i 4. divisjon.

Der er tidligere Odense og FFK-spiller Jan Tore Ophaug hovedtrener. Han mener Berg har alle forutsetninger for å lykkes i trenerrollen.

- Han går «all inn» på en trenerkarriere. Han er veldig flink på feltet og de gutta som er 10-12 år eldre enn ham har respekt for ham. Han får mye tillit av meg på feltet og det er artig å se hvordan han tar det. Fotball betyr mye for ham og han er en veldig bra mann å ha i teamet, skryter Ophaug som også har vært assistenttrener i FFK.

Berg og Solbakken har avtalte å møtes når coronasituasjonen roer seg, og 20-åringen ser fram til møtet med Norges landslagstrener, som i en årrekke også var hovedtrener for den danske storklubben F.C. København.

- Der er det garantert mye å hente for meg. Jeg bruker mye tid på å oppsøke andre topptrenere, så å bli kontakta av ham er kult, sier Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer