<strong>HAR FUNNET FORMEN:</strong> Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nr. 2 på 10 km friteknikk i helga, bare slått av Therese Johaug. Likevel ønsker hun ikke å være en del av et tidlig VM-uttak. Foto: TT News Agency/Bjorn Larsson
HAR FUNNET FORMEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nr. 2 på 10 km friteknikk i helga, bare slått av Therese Johaug. Likevel ønsker hun ikke å være en del av et tidlig VM-uttak. Foto: TT News Agency/Bjorn Larsson Vis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ønsker ikke tidlig norsk VM-uttak

Jacobsen advarer mot tidlig norsk uttak: - Bare tull

Med 2.-plassen i Ulricehamn i helga kan Astrid Uhrenholdt Jacobsen - per i dag - velge og vrake hvilke VM-øvelser hun vil gå. Likevel ønsker ikke Heming-jenta at hun og de norske stjernene allerede nå får klarsignal til VM i Seefeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULRICEHAMN (Dagbladet): Med den sterke og kalde vinden i ryggen og snøen som daler ned over Astrid Uhrenholdt Jacobsen (32), oser hun likevel en glød som hun ikke har vist på lenge. Storformen er tilbake.

Selvsikker og rolig snakker Heming-jenta om at 2.-plassen på 10 kilometer fristil i Ulricehamn, bare slått av Therese Johaug, ikke kom som noen overraskelse på henne.

Tvert imot mener Jacobsen at hun har enda mer å gå på.

- Jeg føler ikke at jeg gjorde et toppløp i Ulricehamn, selv om jeg ble nr. 2, men mine beste renn er enda bedre. Samtidig er det krevende å få ut det i et VM. Ingenting kommer av seg selv, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

- Jeg har hatt et ønske om å være i toppen litt tidligere, men jeg bruker tid på å gå meg i form. Jeg ble også satt litt tilbake i Val Senales og på Lillehammer, men ellers har det meste gått etter planen. Både jeg, Ole Morten og Geir Endre har ventet på at jeg skal gå fort, for alt jeg rapporterer i treningsdagbøkene har vært veldig bra. Det har vært et tidsspørsmål før det ville komme fram også i renn.

<strong>STÅLKONTROLL:</strong> Astrid Uhrenholdt Jacobsen er ikke overrasket over fremgangen hun har vist de siste ukene. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB scanpix
STÅLKONTROLL: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er ikke overrasket over fremgangen hun har vist de siste ukene. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB scanpix Vis mer

- Bare tull

Som nest best i verden i folkehavet i Ulricehamn i helga, etter jevn formstigning hele sesongen, spikret Jacobsen plassen sin i VM-troppen.

Sammen med Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg kan medisinstudenten nå i utgangspunktet velge og vrake hvilke renn hun vil gå i verdensmesterskapet i Seefeld.

Til Dagbladet sier imidlertid Jacobsen at hun ikke ønsker noe klarsignal allerede nå.

- Jeg er ikke så opptatt av hvordan jeg ligger an nå. Jeg tenker at hvis jeg er i form i VM, så får jeg gå. Jeg tror ikke det er veldig lurt å ta ut for mange plasser på forhånd, i tilfelle det skjer noe. For hva skal man da gjøre hvis både Heidi og Ragnhild plutselig er i kjempeform? Da er det ikke plass til dem. Det er bare tull, sier 32-åringen til Dagbladet.

- Noe kan man kanskje planlegge, men del bør vi holde noen plasser åpne også. Hvis det er noen som virkelig finner formen til VM, skal de få sjansen.

- Er det ikke en fordel å få ro rundt et tidlig uttak som mange av deres rivaler får?

- Til en viss grad, men hvor mye ro skal man ha? I alle mine VM har det vært uten ro, og det har gått veldig bra, påpeker hun.

HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Se hele programmet her: https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg Vis mer

- Takknemlig oppgave

Seinest i forrige VM i Lahti i 2017 var Jacobsens plass i fare helt til helga før, da hun imponerte i Otepää, gikk seg inn på det norske laget og vant tre VM-medaljer, to av dem individuelt.

- Det viktigste er å ha ro rundt jobben man skal gjøre treningsmessig og fokus på å komme i bra form, og så ha tro på at hvis man er i god form, så får man sjansen, sier hun.

Jacobsen gjorde strålende mesterskap i både VM i Falun i 2015 og VM i Lahti 2017. Denne gang, før VM i Seefeld 2019, er forutsetningene bedre. Problemene i forkant har vært færre. Alt ligger til rette for et strålende mesterskap.

- Nå er jeg i en oppsving. Det er en takknemlig oppgave. Det går bedre og bedre på hver trening. Og så har jeg den roen som er så viktig. Det er nok litt personligheten og litt erfaringen. Det skal en del til for at jeg blir skikkelig stressa.

JOHAUG-SPESIAL: Karstein Johaug snakker med Dagbladets Øyvind Godø om storesøster Therese Johaugs comeback, familieforholdet og hvordan søsteren har tenkt å vinne gull i VM i februar. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Sjeldent få problemer

Mens hun stadig vekk må snu seg i mixed zone i Ulricehamn for å slippe forbi andre utøvere, fordi landslagssekken er så stor at det er umulig å passere uten sideveis rotasjon, forteller Heming-jenta at hun ikke ser noen begrensninger for hva hun kan utrette i VM.

- Jeg har ingen mentale sperringer for fort jeg kan gå. Det er ikke umulig å slå Therese på distanse, mener hun.

- Jeg har egentlig ikke hatt noen problemer i sesongoppkjøringen. Jeg har en litt en skjørere helse enn Therese, og det skal mindre til for at jeg blir syk. Nå har jeg brukt mye tid og krefter på å holde meg frisk, som Therese ikke trenger å tenke på, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Jeg har andre luftveier og allergier som gjør at jeg må være nøyere på ting som hun kan gi blaffen i. Det har jeg i stor grad klart i år. Når jeg får det til å klaffe, kan jeg gå skikkelig fort på ski.

Vil ikke trene med Johaug

Selv om hun tror hun kan utfordre Johaug i konkurranse, er det annerledes på trening. Langskjøringsfarta deres er nemlig helt forskjell. Derfor ønsker ikke medisinstudenten å trene sammen med Johaug og Østberg i VM-byen.

- Når jeg kommer til Seefeld, skal jeg trene alene, sier Jacobsen.

- Hvorfor det?

- Jeg kan ikke begynne å prøve å henge med dem. Jeg holder ikke farten deres på langturer, og det dummeste jeg gjør er å tro at jeg begynner å nærme meg nivået deres nå. Vi har lagt en plan som går på at vi har styrke, intervaller og langkjøring samtidig, men jeg er klar over at min fart på rolig trening er en annen enn deres. Da blir det to forskjellige veier å gå, sier 32-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer