Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Psykisk helse, eksponering og doping

Jacobsen og Alsgaards oppgjør med det norske folk. Slår Johaug-alarm: - Er med på å ødelegge et menneske

Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener ingen mennesker skal måtte tåle det Therese Johaug blir utsatt for. Thomas Alsgaard oppfordrer samfunnet til å ta en ny diskusjon rundt etikk og moral i sosiale medier.

SLÅR JOHAUG-ALARM: Thomas Alsgaard oppfordrer samfunnet til å ta en ny diskusjon rundt etikk og moral i sosiale medier etter behandlingen Therese Johaug har fått i sosiale medier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLÅR JOHAUG-ALARM: Thomas Alsgaard oppfordrer samfunnet til å ta en ny diskusjon rundt etikk og moral i sosiale medier etter behandlingen Therese Johaug har fått i sosiale medier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter Therese Johaugs positive dopingprøve og Martin Johnsrud Sundbys brudd på WADA-reglementet og påfølgende dom, har forrige sesongs to beste langrennsløpere vært utsatt for et voldsomt trykk i både norske og utenlandske medier.

Ofte kan det oppleves enda tøffere enn den juridiske straffen. I dagens stadig voksende sosiale medier og glohete kommentarfelt, har den i utgangspunktet meget tøffe perioden forverret seg til å bli enda verre.

Langrennsprofilene Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Thomas Alsgaard mener mange glemmer det menneskelige aspektet i mistenkeliggjøringen og harseleringen av Johaug og Sundby etter dopingsakene, som ifølge dømmende instans var et resultat av uoppmerksomhet og ikke et ønske om prestasjonsfremmende virkning.

Ber folk gå i seg selv

Johaugs gode lagvenninne, langrennsprofilen Astrid Uhrehnholdt Jacobsen (29), er bekymret for det massive medietrykket som Sundby og Johaug blir utsatt for.

- I dagens samfunn blir det veldig mye negativitet rettet mot enkeltpersoner. Det gjelder ikke bare oss, men det kan være Per-Mathias Høgmo eller en politiker. Det er lett å bare slenge seg på og kaste ut lite gjennomtenkte meninger og dritt i sosiale medier. Vi må ikke glemme at dette også er mennesker, sier Jacobsen til Dagbladet.

KRITISK: Thomas Alsgaard  forstår ikke hvorfor mange medier har kommentarfelt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Thomas Alsgaard forstår ikke hvorfor mange medier har kommentarfelt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Her har mange noe å tenke over. Selv om man har gjort en feil, fortjener man ikke å få dritt fra alle hold. Det er egentlig ingen mennesker som tåler dette, mener langrennsesset.

Både via sosiale medier og fra rivaler har det vanket sterk kritikk mot Johaug og Sundby. Både polske Justyna Kowalczyk og finske Aino-Kaisa Saarinen har vært klare i sine uttalelser.

Sistnevnte har kommentert Johaug slik:

- Jeg er for erfaren til å tro på unnskyldningene til utøvere som har testet positivt.

Mens Kowalczyk var raskt ute på Twitter etter Antidoping Norges innstilling på utestengelse:

- Jeg lurer på hva FIS og WADA mener. #14 måneder #åpnerpopcorn

- Med på å ødelegge et menneske

Heming-jenta ber folk tenke seg om både to og tre ganger.

- Når man blir med på drittslengingen, er man med på å ødelegge et menneske. Her bør mange tenke seg litt mer om. Det er begrenset hva et menneske kan tåle. Det er ikke sånn at man tåler mer bare fordi man er en offentlig person.

- Hvordan påvirkes Johaug og Sundby av dette?

- Man merker det på Martin og Therese. Noe annet vil være en løgn. De takler det bra, men det er en ekstrem belastning. Jeg tror ikke det er så mange som klarer å sette seg inn i det, sier Uhrenholdt Jacobsen.

- Hvorfor tillater vi mobbing?

Langrennslegenden Thomas Alsgaard (44) har selv levd mange år i medias søkelys. Han er kritisk til tendensen som har utartet etter den nye teknologiens framvekst.

BEKYMRET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er bekymret for den røffe behandlingen som Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby får. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er bekymret for den røffe behandlingen som Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby får. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er etikk og moral som samfunnet bør tenke mer gjennom. Der er mediene noen av verstingene. Hvorfor tillater dere kommentarfelt? Hvorfor tillater vi at folk mobber hverandre? Selvfølgelig er det en uting. Her må vi ta nye diskusjoner, sier Alsgaard til Dagbladet.

- Det er mye positivt med sosiale medier, men det er ganske tøft også. Det er mange som bør gå i seg selv og tenke hva man driver med. Det er brutalt. Det er mange goder som idrettsutøver, men også mange ulemper. Det går vel i null til slutt for oss som er eller har vært idrettsutøvere på dette nivået, mener han.

Psykolog: - Det er nok nå

Roger Hagen, førsteamanuensis ved psykologisk institutt på NTNU, ser aspektene som gjør Jacobsen og Alsgaard bekymret.

- Fra et psykologisk ståsted er det ikke det den beste medisinen for ens egen psykiske helse at man ser negative avisoppslag av seg selv. I tillegg til dette vil man jo også ha en del bekymringer knyttet til hvordan det vil gå når det gjelder utestengelse, økonomi og lignende, sier Hagen til Dagbladet.

- Jeg vet ikke om man trenger å slå alarm, men man kan jo spørre seg om den informasjonen som har dukket opp er nok, eller at man har behov for å grave eller skrive mer? Jeg tror at det er nok nå, og at man kanskje kan la de være i fred.

Slik takler man situasjonen

LAGÅND: Skijentene har alltid stått tett sammen og støttet hverandre. Nå er det Therese Johaug som får skijentenes kjærlighet. Foto: NTB Scanpix
LAGÅND: Skijentene har alltid stått tett sammen og støttet hverandre. Nå er det Therese Johaug som får skijentenes kjærlighet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hagen oppfordrer til mer varsomhet.

- De fleste bør nok være varsomme, siden man ikke vet hvordan dette preger en, hvis man ikke kjenner vedkommende godt nok. De har vel også et godt støtteapparat rundt seg, forhåpentligvis både psykologer og andre som de kan vende seg til når slike ting skjer.

- Hvordan håndterer man slike situasjoner på en best mulig måte, sett fra et psykologisk ståsted?

- Det er ingen fasit. Det avhenger av hvilken type man er. Det er viktig å ha noen å snakke med som kan forstå litt det presset man føler på. Jeg tror også det er viktig at man har flere ben å stå på, som gjør at man kan tenke på annet enn ski og trening. Personer takler jo stress på forskjellige måter. Noen er kalde fisker, mens andre er mer bekymret og grublere som nok øker stresset hos vedkommende, sier Hagen.

Ernst: - Therese blir påvirket

Manager Jørn Ernst forteller at Therese Johaug forsøker å unngå å lese saker om seg selv.

- Det har vært et voldsomt medietrykk under prosessen. Belastningen har vært ekstrem. Det er klart at Therese blir påvirket. Det er klart det går inn på henne, forteller Ernst til Dagbladet.

- Therese forsøker å unngå å lese så mye om seg selv. Det er en vanskelig situasjon når hun dukker opp i medieoppslag kontinuerlig, men hun må prøve å overse det. Kommentarer i sosiale medier holder hun i hvert fall seg unna. Det gjør til og med jeg.

- Tror du det er verre å havne i slike situasjoner i dag sammenlignet med før de sosiale mediene gjorde sitt inntog?

- Ja, det tror jeg. Trykket er mye verre nå. Det er det ingen tvil om, sier Ernst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!