Hopp

Jacobsen sluttet i jobben etter «Mesternes Mester»: - Sårt. Jeg er i villrede

Slik er hans nye liv.

EKS-HOPPER OG NRK-EKSPERT: Anders Jacobsen.  Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
EKS-HOPPER OG NRK-EKSPERT: Anders Jacobsen.  Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

MIDTSTUEN (Dagbladet): Anders Jacobsen (31) er den siste som har vunnet Hoppuka for Norge. Det skjedde i 2007. I april 2015 la han opp - bare 30 år gammel - grunnet skader.

Denne høsten har han deltatt i innspillingen av «Mesternes Mester», som vises på NRK fra januar. Da han kom hjem, sluttet han i jobben som salgssjef i tyverimerkingsselskapet Securmark

- Det er litt sårt at jeg skulle si opp min første jobb etter så kort tid, forteller Jacobsen, som begynte i mars.

Han innrømmer:

- Akkurat nå er jeg litt i villrede om hva jeg skal gjøre videre.

NRK-ekspert

Lørdag fulgte han hopp-NM i liten bakke i Midtstuen i Holmenkollen. Han skal fortsatt være ekspert for NRK radio til vinteren - og litt for TV.

Men han erkjenner at overgangen til det «sivile liv» etter hoppkarrieren har bydd på utfordringer.

NUMMER ÉN: Det er slik vi husker Anders Jacobsen best - fra stolte øyeblikk i hoppbakken. Her under VM i Falun i 2015.  Jacobsen tok laggull sammen med Rune Velta, Anders Fannemel og Anders Bardal.  Foto: Bjørn Langsem
NUMMER ÉN: Det er slik vi husker Anders Jacobsen best - fra stolte øyeblikk i hoppbakken. Her under VM i Falun i 2015. Jacobsen tok laggull sammen med Rune Velta, Anders Fannemel og Anders Bardal. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg har en flott kone og to friske barn. Så jeg klager ikke. Men når du har vært sammen med lagkamerater på reise 200 dager i året, blir det tøft å holde på for seg selv, påpeker han.

Jacobsen har jobbet hjemmefra og kjørt mye bil.

- Det er en fin jobb for mange. Men ikke for alle.

Temperament

Da han var på topp, var Jacobsen kjent som en temperamentsfull hopper. Han kunne bli svart i øynene når han kjente lukta av gull, eller var forbannet på egne prestasjoner.

I mars 2013 falt han i Planica og ødela korsbåndet. Han kjempet seg - utrolig nok - tilbake og var på laget som tok VM-gull i Falun i 2015.

- Hadde det ikke vært for skaden, ville jeg fortsatt vært hopper. Den tok knekken på karrieren. Til slutt tålte jeg ikke treningen.

Han er klar:

- Jeg savner skihoppingen hver dag. Toppidrettslivet er krevende, men også helt fantastisk. Du vet du er privilegert når du er aktiv. Du ser det enda bedre når du er ferdig.

Åpne kort

Han stiller med åpne kort om framtida. Om ikke lenge vil en av de største seersuksessene til NRK rulle over skjermen igjen.

Over én million nordmenn kommer hver helg til å se Jacobsen konkurrere mot blant andre Frode Grodås, Eldar Rønning, Helene Olafsen og Odd Sørli.

Denne sesongens utgave av «Mesternes Mester» ble tatt opp i Kalamata i Hellas. Jacobsen har taushetsplikt om hvordan det går. Men han røper at han har gått opp 10-12 kilo etter hoppkarrieren - for det meste muskler.

- Det var helt fantastisk å være med. Jeg møtte mye spennende folk. Det var gøy å kjenne på konkurransenervene igjen.

Følelser

Og muligens passer han best til å jobbe med noe innenfor idrett. Som han sier - det må være følelser involvert.

UTROLIG VINKEL: Under hopptrening på Lillehammer fikk Anders Jacobsen påmontert et kamera på hodet. Folkene bak videoen valgte i etterkant å fjerne stanga mellom hjelmen og kameraet, noe som gir utrolige bilder under hoppet. Video: GoPro Vis mer

- Hva med å bli hopptrener?

- Jeg er kanskje ikke verdens beste til å lære bort ting. Det kunne i så fall vært lurt med pedagogikk- eller psykologiutdanning, sier Jacobsen, som holder alle muligheter åpne.

Spennende sesong

I rollen som NRK-ekspert ser han konturene av en svært spennende sesong. I tillegg til Hoppuka i Tyskland og Østerrike, er det VM og den norske hoppuka Raw Air på slutten av sesongen.

Jacobsen sier:

- Det er litt kjedelig at Kenneth Gangnes ikke er med (ødela korsbåndet). Han framsto som en kaptein forrige sesong. Men Daniel-André Tande ser bra ut. Det samme gjør flere andre på A-landslaget. Satsingen på gruppa rett bak de beste er også bra.

Alle jakter på verdens beste hopper, sloveneren Peter Prevc.

- Det blir en spennende VM-sesong, slår Anders Jacobsen fast.

ELSKER Å KONKURRERE: Anders Jacobsen er en gjennomført konkurransemann, selv om han har lagt opp. Denne høsten har han vært med på innspillingen av «Mesternes Mester.». Her fra en hoppsamling på Fuerteventura. Foto:Thomas Rasmus Skaug 
ELSKER Å KONKURRERE: Anders Jacobsen er en gjennomført konkurransemann, selv om han har lagt opp. Denne høsten har han vært med på innspillingen av «Mesternes Mester.». Her fra en hoppsamling på Fuerteventura. Foto:Thomas Rasmus Skaug  Vis mer