Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astrid Uhrenholdt Jacobsens formvarsel

Jacobsen stusser over Østbergs formvurdering: - Har hun glemt hva som skjedde i høst?

Ingvild Flugstad Østberg synes Astrid Uhrenholdt Jacobsen var overraskende langt bak henne selv forrige helg. Jacobsen synes imidlertid hun var overraskende nærme.

HAR KONTROLL:  Astrid Uhrenholdt Jacobsen var et stykke bak Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg forrige helg, men ble likevel positivt overrasket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR KONTROLL:  Astrid Uhrenholdt Jacobsen var et stykke bak Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg forrige helg, men ble likevel positivt overrasket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUUSAMO (Dagbladet): Da langrennsjentene sesongåpnet på Beitostølen, fikk vi se de navnene i toppen som vi trolig også får se på topp i løpet av helgas verdenscupåpning i Kuusamo.

Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng var i en egen klasse i klassiskløpet forrige helg, mens Marit Bjørgen tuktet begge i fristilsrennet. På den korteste distansen jublet Maiken Caspersen Falla for seier.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var bare noen sekunder bak Østberg i fristilsrennet, men ble slått med over minuttet i klassiskrennet av Gjøvik-jenta. Da sa sistnevnte:

- Det var overraskende stor avstand ned til Astrid. Jeg trodde hun skulle være mye nærmere meg, sa Flugstad Østberg - kledelig beskjedent.

Det stusser Uhrenholdt Jacobsen over. Skijentene har et ulikt syn på hvordan det innbyrdes styrkeforholdet bør være for øyeblikket.

- Har hun glemt hva som skjedde i høst? De intervalleøktene jeg var med på i høst, var Ingvild mer enn ett minutt foran meg. Jeg tror Ingvild undervurderer sin egen form. Hun er råsterk, mens jeg ligger litt bak skjema. Jeg er positivt overrasket over det jeg fikk til på Beito og trodde at jeg ville være enda lenger bak, forteller Heming-jenta til Dagbladet.

POSITIV: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk gode svar på Beitostølen forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POSITIV: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk gode svar på Beitostølen forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Årsaken til at Jacobsen trodde det skulle gå dårligere, er problemene hun hadde i høst.

September-problemet

Spesielt september var en trøblete måned.

- Jeg hadde veldig høy puls fra slutten av september. For å være føre var, tok jeg det med ro. Da gikk det over etter en måned, og jeg kunne starte å trene vanlig igjen. Derfor ligger jeg litt bak skjema, forteller hun.

Jacobsen ble følgelig positivt overrasket over seg selv forrige helg. Langrennsesset tror hun kommer til å ta steg for steg jo nærmere vi kommer VM i Lahti. Allerede i Kuusamo denne helga håper hun på ytterligere progresjon.

- Jeg vet at jeg ikke er helt i slag, men det går jo brukbart likevel. Jeg begynner å kjenne at jeg har et veldig bra utgangspunkt, så jeg tror det skal gå bra utover vinteren, varsler 29-åringen.

De gode formtegnene

Jacobsen tror hun kan få en meget god vinter om utviklingen fortsetter.

- Jeg har en god fysikk og har blitt sterkere i beina. Det er bare formen som mangler. Når den kommer, blir det mange sekunder ut av det. Det blir spennende.

- Tror du at du har mer å gå på enn konkurrentene?

- Det er vanskelig å si, men jeg håper det. Historisk sett bruker jeg å være bedre når det nærmer seg mesterskap, svarer Jacobsen.

Hun har normalt sett hatt nok å tenke på med krevende medisinstudier ved siden av livet som toppidrettsutøver. Denne sesongen har hun lagt studiene på is. Nå er det 100 prosent fokus på idretten.

- Sløvere enn før

Det har gjort henne sprekere og sløvere, ifølge langrennsprofilen selv. Heming-jenta håper det kan være utslaget som gjør henne best i verden igjen - ti år etter at hun slo igjennom med VM-gull på sprinten i Sapporo i 2007.

- Jeg har nok hatt mer overskudd i høst uten studier. Det blir spennende å se hvilke utslag det gir. I fjor ble jeg veldig sliten før jul. Jeg startet bra, men fikk smellen etter hvert. Jeg tror og håper at det rent sportslig er en bra ting å satse alt på langrenn.

- Samtidig savner jeg studiene litt. Jeg går med en følelse av at jeg har blitt sløvere enn før. Det er ikke sånn at jeg ikke lærer ting og har blitt helt idiot, men jeg får ikke den «inputen» på forelesninger som jeg ønsker. Samtidig vet jeg at jeg får det igjen med store doser etter karrieren.

Drømmer om VM-tremila

Hun vet imidlertid ikke når karrieren er over. I år veksler medisinstudenten mellom veldig harde og rolige treningsuker i større grad enn tidligere.

Jacobsen bruker sin faglige kunnskap på sin egen langrennskarriere. Også det gir økt motivasjon - og et økt håp om å gjenta bragden fra Sapporo for ti år siden.

- Er det mulig å bli verdensmester på sprint ti år etter gjennombruddet?

- Det er mer mulig enn ikke mulig, sier 29-åringen og smiler lurt.

- Jeg tror sprint kan bli en bra distanse for meg. Jeg synes også skiathlon er moro. Det er ultimate er å avslutte VM med å gjøre det bra på tremila, som jeg aldri har vært god i før, forteller Jacobsen.

Klokken 10.00 norsk tid starter dagens sprintprolog i verdenscupåpningen i Kuusamo. Kvartfinalene stakes i gang 12.30 norsk tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!