SIER NEI: Astrid Uhrenholdt Jacobsen sitter i Idrettsmedisinsk etisk råd, som klart anbefaler Idrettstinget å beholde forbudet mot høydehus. Foto: Erik Berglund
SIER NEI: Astrid Uhrenholdt Jacobsen sitter i Idrettsmedisinsk etisk råd, som klart anbefaler Idrettstinget å beholde forbudet mot høydehus. Foto: Erik Berglund Vis mer

Jacobsen vil ikke tillate høydehus

Sitter i råd som kommer med klar beskjed til Idrettstinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet); En av de forventede kampsakene på Idrettstinget i juni, vil være omkampen om forbudet mot høydehus som ble innført i norsk idrett i 2003.

Friidrettsforbundet og svømmeforbundet har sammen skiskytterforbundet levert et forslag der de ber Idrettstinget vurdere om forbudet mot bruk av de kunstige høydehusene skal oppheves.

Både Henrik Ingebrigtsen og Ole Einar Bjørdalen er blant de som har gått aktivt ut og bedt om en revurdering av den særegne norske ordningen med høydehus-forbud.

- Så vidt jeg vet så er Norge det eneste landet i verden hvor vi har en slik lov, så vi synes det blir litt for spesielt. Vi mener det burde være likt for alle. Men vi vil ha ikke oppheve forbudet helt, men begrense det til at eliteutøvere får bruke det, vi vil ikke at det skal være til fri bruk for alle, sier generalsekretær i Norges Friidrettsforbund, Kjetil Hildeskor til Dagbladet - og understreker at de støtter WADA i alt deres arbeid mot doping.

Idrettens omdømme På bakgrunn av forslaget fra de tre store særforbundene har idrettsstyret bedt Idrettsmedisink etisk råd - hvor blant andre Astrid Uhrenholdt Jacobsen sitter - vurdere om norsk idrett bør opprettholde forbudet mot bruk av høydehus - eller oppheve det.
 
Rådets anbefaling er klar: Etisk medisinsk råd finner ingen tungtveiende grunner for å gjenåpne norske høydehus, men anbefaler i stedet for å fortsette å holde dem stengt.

Begrunnelsen er i stor grad verdibasert. Rådet påpeker i sin anbefaling at denne debatten i hovedsak handler om hvordan norsk idrett ønsker å framstå både overfor den oppvoksende generasjon og idrettens verdi- og samfunnsmessige posisjon i det offentlige rom. De peker også på normene som skal ligge til grunn for det norske toppidrettsarbeidet og den norske idrettsmodellen.

I denne bakgrunnen vil en tillatelse til høydehusbruk ikke fremme norsk idretts omdømme, sier rådet.

Ikke fair play Dermed ender de på samme konklusjon som WADA (det internasjonale antidopingbyret, red.anm.) gjorde i 2006 - nemlig at høydehus er i strid med fair play.

WADA satte imidlertid ikke høydehus på dopinglista. I Norge anbefaler altså Idrettsmedisinsk etisk råd at det fortsatt skal være forbudt å benytte seg av dette som hjelpemiddel i jakten på resultater.

- Det var etiske motiver som lå bak forbudet i 2003 og det er etter rådets vurderingen ingen endrede forhold som tilsier at de etiske standpunktene som ble inntatt da forbudet ble vedtatt, ikke lenger har gyldighet, heter det i innstillingen.  
 

IDRETTSMEDISINSK ETISK RÅD

Rådet består av disse personene:

• Merethe Smith, leder
• Eva Birkelund
• Reidun Førde
• Astrid Uhrenholdt Jacobsen
• Inggard Lereim
• Trine Moholdt
• Sven Mollekleiv

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer