Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppuka:

Jacobsens gulltips på SMS fikk Tande til å glise

- Den Eminem-låta er veldig bra.

EKSPERT: Anders Jacobsen vant Hoppuka i 2007. Nå jobber han blant annet som ekspert for NRK radio.  Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
EKSPERT: Anders Jacobsen vant Hoppuka i 2007. Nå jobber han blant annet som ekspert for NRK radio.  Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

INNSBRUCK (Dagbladet): Norge har ikke vunnet Hoppuka siden Anders Jacobsen (31) gikk til topps i 2007. Nå er Daniel-André Tande (22) ett renn unna å kopiere bragden.

Jacobsen er en av Norges største profiler i hoppbakken noen gang. Under Hoppuka har han sendt en tekstmelding til Tande og pisket til innsats.

- Han sa «lykke til» og ba meg gå all in. Han kom også med et sangtips på en veldig bra Eminem-låt. Men jeg har den allerede på lista, sier Tande og gliser.

Han forteller at han bruker musikk i arbeidet med å bygge seg opp i bakken.

- Eminem-låta «Lose yourself» er veldig betegnede for det vi driver med, påpeker Tande.

Må passe på

Få er mer rutinert enn Anders Jacobsen med tanke på hvordan Tande bør løse oppgavene de neste 24 timene. For ti år siden var han i samme situasjon - i posisjon til å vinne Hoppuka - noe han også gjorde.

HOPPUKELEDER: Daniel-André Tande vant i Innsbruck og leder Hoppuka. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
HOPPUKELEDER: Daniel-André Tande vant i Innsbruck og leder Hoppuka. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Han mener Tande må være kynisk i valgene det neste døgnet.

På utrolig vis ble det dobbelt norsk i Innsbruck i går. Tande var best under bingoforholdene i Østerrike. Så fulgte Robert Johansson.

Tande drar til Bischofshofen som mannen alle jakter på.

- Akkurat når hopper Daniel best i verden. Han kan virkelig vinne dette, sier NRK-ekspert Jacobsen.

- Jeg føler meg klar for Bischofshofen. Det kommer til å bli et helvetes trøkk, påpeker Tande.

Minefelt

På veien til det som skal skje i Paul Ausserleitner-bakken klokka 16.45 fredag, er det mange minefelt. Til Dagbladet sier Tande at han ikke skal gjøre noe annet enn vanlig.

Samtidig er han kastet ut i en ny situasjon. Trykket vil være massivt det neste døgnet. Det er nå den 65. utgaven av Hoppuka skal avgjøres.

Ringreven Jacobsen sier:

- Daniel må få ro når han har muligheten. Det vil bli mye stress og mas rundt ham. På det siste hotellet i Hoppuka er det mange medier. Det samme er det i bakken. Nå vil også utlendingene snakke med ham. Han må bli tøff nok til å si ifra når han trenger hvile.

Problemer

Tande leder med 1,7 poeng på Kamil Stoch fra Polen. Østerrikeren Stefan Kraft - som sleit med mageproblemer i går - ligger 16,6 poeng bak.

- Jeg tenker ikke på at jeg kan bli historisk, sier Tande.

- Jeg må prøve å holde unna de tankene før det blir et faktum. Jeg må fokusere på det som skal skje, ikke la andre ting komme i veien.

MOR OG SØNN: Mamma Tande var tett på sønnen i Bergiselbakken i Innsbruck i går. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MOR OG SØNN: Mamma Tande var tett på sønnen i Bergiselbakken i Innsbruck i går. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Han var en omsvermet mann i pressesenteret i Innsbruck i går kveld. Først flokket fem-seks journalister fra Norge seg rundt ham. Deretter måtte han svare på spørsmål fra tyske og østerrikske medier.

Spørsmål om alt fra modellkarriere til mulighetene i sammendraget parerte han på strak arm.

Tekstmelding

Anders Jacobsen har vært blant Tandes forbilder. Første gang han satt i samme buss som stjernene Jacobsen og Anders Bardal, gikk en drøm i oppfyllelse.

- Han har vært en spennende hopper de fem siste åra. Men han har ikke alltid hatt teknisk forståelse eller det fysiske på plass. Nå stemmer begge deler, påpeker Jacobsen.

Pengefest

Tande jublet vilt sammen med mamma Trude (50) på sletta i Bergiselbakken. Bakken er den største heksegryta i hoppsirkuset.

Med seieren leder han også verdenscupen. Totalt har han hoppet inn pengepremier for 530.000 kroner denne sesongen. Vinner han Hoppuka, kan han plusse på 168.000 kroner.

- Hva skal du gjøre med pengene?

- De går rett inn på konto. Jeg sparer til ny leilighet.

Søster på besøk

Sportssjef Clas Brede Bråthen opplyser at pengepremier er det eneste hopperne lever av. Dette så sant det ikke dukker opp en privat sponsor.

- Jeg vet han har fått en henvendelse fra Kongsberg. Han er blitt lovet å ta motorsykkellappen gratis, røper Bråthen.

I går kveld kjørte Tande 22 mil fra Innsbruck til Bischofshofen. Der ventet storsøster Ida (24). Hun studerer psykologi i England og vil følge hoppukefinalen sammen med mamma Trude.

Norge har vunnet Hoppuka ti ganger tidligere. Nå kan det bli seier nummer elleve.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling