Jager dopere over hele landet

Antidoping er blitt fanesaken for London-OL.

HARDEST MOT JUKSERNE: Britene vil ta dopingbrukerne tøffere enn de fleste, men får kanskje ikke lov av den internasjonale idrettens egen voldgiftsdomstol (CAS). FOTO: Reuters.
HARDEST MOT JUKSERNE: Britene vil ta dopingbrukerne tøffere enn de fleste, men får kanskje ikke lov av den internasjonale idrettens egen voldgiftsdomstol (CAS). FOTO: Reuters.Vis mer

DET  er tvilsomt om de britiske OL-arrangørene  får lov til å utestenge dopingdømte fra OL for livstid, men ellers satser de mye på å holde arrangementet så dopfritt som mulig. Britenes tydelige antidoping-holdning er i ferd med å bli kjennetegnet på London-lekene.

Allerede nå testes utenlandske utøvere som er på tur i England for å forberede seg til OL. Etter modell fra det konsentrerte norske kontrollsystemet har de britiske antidoping myndighetene innledet et samarbeid med internasjonale særforbund  for å plukke ut de mest tenkelige jukserne:

_Vi gjør alt vi kan for å unngå at det blir et eneste sted i dette landet der dopingjukserne kan gjemme seg, forsikret den britiske OL-minsteren Hugh Robertson sist uke:

_Informasjonsflyten mellom de nasjonale antidoping myndighetene kombinert med utstrakt testing vil sørge for det, forklarte han.

SAMTIDIG ba britene om at førstegangsstraffen for dopingbruk heves fra to til fire år. Det er nettopp dette internasjonale strafferegimet som er kjernen i debatten om hvorvidt arrangørene kan holde lekene sine fri for tidligere dopingdømte.

Det internasjonale antidoping byrået (WADA) holder for tida på med en revisjon av lovgrunnlaget sitt; den såkalte WADA-koden. Målet er å få likest mulige straffereaksjoner for dopingbrudd verden over. I mellomtida motsetter WADA seg også nasjonale forsøk på å gjennomføre strengere straffer.

På samme måte som WADA støttet amerikanernes rettslige kamp for å åpne OL for utøvere som har sonet dopingstraffene sine, er organisasjoen nå en part i tvisten om britenes innføring av olympisk livstidsdom for doping. Her kommer avgjørelsen i idrettens internasjonale voldgiftsdomstol om noen uker.

I MELLOMTIDA er britene svært kritiske til den seine framdriften i det globale antidopingarbeidet:

_Ved å samle de nasjonale olympiske komiteene om en felles 2-årig utestengelse har WADA fulgt en feil taktikk. Når straffen begrenser seg til 2 år, er det omtrent som å si at doping er akseptert, sier den britiske OL-sjefen Lord Moyniham.

Her støtter han seg på et pågående forskningsarbeid som er i ferd med å vise at de dopingdømte etter utestengelsen kommer tilbake med en konkurransefordel. De gode resultatene til eks doperne har gjort at det lenge har vært mistanke om en slik fordel. Denne mistanken er blitt styrket gjennom  norsk grunnforskning som har påvist at effekten av anabole steorider varer livet ut.

_ Det er denne urettferdigheten britene vil begrense ved å få innført minimum fire års utestengelse eller få stoppet ved å holde dopingdømte utenfor OL på livstid.

Begge deler er problemstillinger som angår vår egen toppidrett allerede til sommeren. Da er planen å få den dopingdømte kappgjengeren Erik Tysse OL-klar i løpet av en dag rett etter at han har ferdigsonet sin 2-årige utestengelse 7.juni.

Fristen for London-deltakelse er 8.juni, men fortsatt er det god tid for norsk idrett til å finne ut om det skal være fritt fram for juksere på OL-laget vårt.