ENDELIG TILBAKE: Fire år etter skaden under oppvarmiga før London-OL, er Margrethe Renstrøm tilbake for fullt, med nytt satsbein. I kveld gopper hun for EM-billett på Bislett. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG TILBAKE: Fire år etter skaden under oppvarmiga før London-OL, er Margrethe Renstrøm tilbake for fullt, med nytt satsbein. I kveld gopper hun for EM-billett på Bislett. Foto: NTB ScanpixVis mer

Jager EM-billett med feil bein

- Jeg lander ikke før jeg må, sier Margrethe Renstrøm (31).

(Dagbladet): Under oppvarminga før OL i London smalt det til under Margrethe Renstrøms høyrefot- satsbeinet. Skaden var alvorlig, en avriving i senespeilet. Hun kunne knapt gå - langt mindre hoppe.

Det kjipeste som kan skje en utøver i sitt livs form fem minutter før en OL-start.

Der og da visste ikke Renstrøm hvor alvorlig skaden var. Det fikk hun fort greie på.

Rehabiliteringen ville bli lang. Veldig lang. Kanskje umulig.  Men Margrethe Renstrøm, som to år tidligere endelig hadde klart å tukte Berit Berthilsens legendariske - og 41 år gamle - norgesrekord og hoppet 6,68, ville ikke gi seg.

Hun byttet satsbein i stedet.

Lang prosess Tenk deg å begynne å skrive med med den hånda du ikke bruker til slikt. Du får det til på et vis, men perfekt får du det ikke. I alle fall ikke uten ekstremt mye trening.

Det er langt på vei det samme å bytte satsvein om du skal hoppe langt i lengde. Det kan høres enkelt ut, men er det ikke. Flere har prøvd, langtfra alle har fått det til.

- Det har vært en lang prosess, sier Margrethe til Dagbladet, nesten fire år etter London-OL.

Lenge handlet det om jogging og noen «småhopp». I 2013 konkurrerte hun en gang. I 2014 ble det også ett eneste stevne. I fjor hoppet hun fire-fem ganger.

I år derimot....

- Jeg er bedre fysisk enn noen sinne. Jeg er sterkere og raskere. Det er blant annet derfor jeg har fortsatt med dette, fordi jeg kan bli bedre enn jeg har vært før.

- Men kan du hoppe lenger enn før, på «feil bein»?

- Det vet jeg ikke enda, sier Renstrøm.

EM er målet Fysioterpeuten fra Sørlandet har hele tida hatt andre ting i livet sitt enn idretten, ikke minst studier. 

- Alt handler ikke om å hoppe lengde, sier hun.

Men satsinga er viktig nok, og selv om Margrethe Renstrøm har måttet ta drastiske grep for å komme tilbake etter skaden, er ambisjonene høye nok.

I første omgang handler det om å hoppe 6,55 meter og sikre seg en OL-billett. Det håper hun kan skje allerede i kveld, under Bislett Games.

Sesongbeste er riktignok ikke bedre enn 6,28, men folk som «tjuvmålte» de døde hoppene hennes i Florø sist helg, mener de var over 6,50 meter.

Og klarer hun det, er ikke OL-kravet ikke så fryktelig langt unna. Skal hun til Rio, må hun hoppe 6,70 meter.

Det betyr at hun må slå sin egen norske rekord og overgå alt hun har gjort tidligere - på feil bein.

Men som hun sier:

- Jeg lander ikke før jeg må.
 

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.