Jager sin første VM-skalp

På vei til sitt femte fotball-VM er det en ting som plager Sør-Korea mer enn noe annet: Landet har spilt 11 sluttspillkamper uten å vinne. Det er blitt et spørsmål om ære for VM-vertene i 2002.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ambisjonene er det ingenting i veien med. Selv om Sør-Korea opplever en massiv økonomisk krise på hjemmebane, skal fotballandslaget vinne. Koste hva det koste vil.

- Fram mot VM skal vi dryppe av svette og blod for å oppfylle vårt mål om å nå åttendedelsfinalen, sa den ferske landslagssjefen Bum Kun Cha til reporterne da han samlet spillerne til treningsleir i Ulsan på kysten i Sør-Korea i januar. Så håndhilste Cha på alle de 25 spillerne sine før han plutselig oppjusterte ambisjonene:

- Vi kommer til å gjøre suksess og spille oss til kvartfinalen. Dermed vil alles drøm bli til virkelighet.

Tysk innflytelse

Nærmest sin første VM-seier kom Sør-Korea i USA-VM, da det ble knepent 2- 3-tap mot Tyskland. Og det er nettopp tyske metoder som skal sikre etterlengtet suksess i Frankrike.

Trener Cha er Sør-Koreas største fotballspiller gjennom tidene. Fra 1979 til 1989 var Cha stjernespiss i den tyske bundesligaen. Som spiller i Eintracht Frankfurt og Bayer Leverkusen vant han Uefa-cupen to ganger.

Da han la opp, gjennomgikk han en full trenerutdannelse på en idrettshøyskole i Köln.

Før han overtok landslaget i 1997, var det skolebarn i Seoul som fikk glede av Chas fotballekspertise. Interessen for lærkula er ekstrem i Sørøst-Asia. I Sør-Korea finner du fotballmål på hver eneste ledige grasflekk.

Tøff gruppe

- Jeg trener landslaget på den måten jeg lærte i Tyskland. Våre treningsmetoder og forberedelser er nesten identiske, sier Cha.

Kanskje det blir framgang på linje med den tyske også? At landet ble trukket i en særdeles tøff gruppe la ingen demper på Chas optimisme.

- Det spiller ingen rolle hvem vi møter. Hvis vi skal gå videre må vi slå de beste i verden. Det er ingen vits i å syte, og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal lykkes, sa Cha.

Objektive fotballinteresserte finner i hvert fall tre grunner: Hva med Nederland, Belgia og Mexico?

- Vi planlegger å spille uavgjort mot Nederland og slå både Belgia og Mexico, sier Cha.

Kvalifiseringen fram til VM var en parademarsj med bare ett tap på 12 kamper. Plassen var klar med tre kamper igjen, og tapet kom da også med bare æren på spill hjemme mot Japan. Og med stjernespissen Choi Yong-Su på skadelista.

Choi har vært i mektige AC Milans søkelys, og en god turnering kan hjelpe på proffplanene. Fra før er Seo Jung-Won Sør-Koreas første proff i Frankrike med Strasbourg.

Nord-Koreas
sensasjon

Sør-Korea får håpe det går bedre med landslaget enn med stakkars Jang Dae-Il, som forbundet sendte til Portugal for å bli bedre kjent med den europeiske livsstilen før VM.

Etter to måneder på reservebenken hos Vitoria Setubal ble stopperen satt på flyet tilbake til Seoul.

Den manglende VM-seieren plager den sørkoreanske selvfølelsen. Spesielt fordi fienden i nord skapte sensasjon i 1966 med seier over Italia. Nord-Korea gikk videre til kvartfinalen - en bragd ingen asiatiske land har gjentatt siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer