Jager sin sjette Tour-seier

Armstrong er favoritt, Ullrich utfordreren.

Tyskeren Jan Ullrich fører an i kampen mot Lance Armstrong, som blir mannen å slå i Tour de France i år også. Amerikaneren er på jakt etter sin sjette strake sammenlagtseier når den 91. utgaven av Touren starter i Liege i Belgia lørdag.

Men Ullrich er ikke alene om å ta kampen opp mot Armstrong, som vant sine fire første Tour-seirer på en overbevisende og helt suveren måte. Han fikk større problemer i fjor, da han til og med måtte se seg slått av Ullrich på en av tempoetappene.

Men Armstrong og US Postal Service-laget trakk det lengste strået til slutt, og i mål på Champs Elysees i Paris etter 20 knallharde dager på sykkelsetet var amerikaneren ett minutt og ett sekund foran tyskeren.

Dermed rykket han opp på siden av de mest legendariske rytterne i verdens tøffeste og mest prestisjetunge sykkelritt, for med Armstrong er det bare fem mann som har fem sammenlagtseirer i rittet siden starten i 1903.

De andre er franskmannen Jacques Anquetil, som vant mellom 1967 og 1964, belgieren Eddy Merckx (1969-1974), franskmannen Bernhard Hinault (1978-1985) og spanske Miguel Indurain (1991-1995).

Det er bare Indurain og Armstrong som har vunnet fem seirer på rad, og nå er altså Armstrong på jakt etter sin sjette strake seier. Det vil gjøre ham enestående i Tour-historien, hvis han skulle lykkes.

I år har amerikaneren forandret noe på opplegget sitt. I oppkjøringen til Touren har han syklet færre ritt enn tidligere og trent mer.

Hensikten er å ha litt i reserve når det virkelig begynner å tære på i fjellene, først i Pyreneene og deretter i Alpene mot slutten av det 3395 kilometer lange rittet. I generalprøven Dauphiné Libéré endte Armstrong på en skuffende 4. plass.

Riktignok vant Jan Ullrich etapperittet Sveits rundt i oppkjøringen til Tour de France, men tyskeren har hatt en svak vårsesong. Mange har satt spørsmålstegn ved kapasiteten hans.

- Det er ikke på våren jeg skal være i toppform. Jeg mener jeg fikk vist i Sveits rundt at kapasiteten er god, og jeg kan love at jeg skal stille i toppform når Tour de France starter i Belgia 3. juli, sier Ullrich. T-Mobile-kapteinen er den rytteren de fleste mener er den mest kapable til å ta opp kampen mot Armstrong.

Han vant Touren i 1997, og han har til sammen fem annenplasser.

- Rittet i år vil avgjøre hvordan jeg kommer til å bli husket som sykkelrytter. Bare seier er godt nok, for da er jeg sikret et godt ettermæle, sier tyskeren.

(.NTB)

ERKERIVALER:</B> Lance Armstron og Jan Ullrich under et vennskaplig øyeblikk i fjor.