Sensasjonen Tatjana Sorina

Jaget av dårlig rykte

Den russiske sensasjonsjenta Tatjana Sorina har dessverre et stort problem.

MIDT I RUSSISK KAOS: Den russiske skisensasjonen Tatjana Sorina kunne knapt ha slått til på et dårligere tidspunkt. Nå bestemmer dommerne i CAS om Russland i det hele tatt skal få lov til å stille i ski-VM i februar på grunn av all svindelen. Da passer det kanskje ikke helt med en middels sprinter som plutselig følger Therese Johaug på distanse. Uansett ødelegger russernes rykte for Tatjanas prestasjon. FOTO: AP/Emmi Korhonen / Lehtikuva
MIDT I RUSSISK KAOS: Den russiske skisensasjonen Tatjana Sorina kunne knapt ha slått til på et dårligere tidspunkt. Nå bestemmer dommerne i CAS om Russland i det hele tatt skal få lov til å stille i ski-VM i februar på grunn av all svindelen. Da passer det kanskje ikke helt med en middels sprinter som plutselig følger Therese Johaug på distanse. Uansett ødelegger russernes rykte for Tatjanas prestasjon. FOTO: AP/Emmi Korhonen / Lehtikuva Vis mer
Publisert

I DEN norskdominerte langrennssporten er det gøy med hver eneste utenlandsk overraskelse. Det gjelder absolutt Tatjana Sorina; den russiske 27-åringen som knapt noen i sporten hadde hørt om, men som likevel plutselig fløy nesten like fort gjennom løypa som Therese Johaug.

Tatjana ble det store navnet under verdenscupstarten i Ruka. Husk at det like gjerne kunne vært vår egen Michael Gunnulfsen. Da ville ingen ha gjort noe annet enn å heie fram enda en av de sensasjonene som gjør all toppidrett bedre.

Både Russland og Norge har så stor bredde i langrenn at det ikke er det minste rart at nye, ukjente storløpere overraskende dukker opp. Blir du god i langrenn i disse to landene, er du pr. definisjon også på topp i verden. Akkurat det er en sportslig selvfølge.

Men fordi Tatjana er russer, må hun nå i stedet forsvare seg også i hjemlige medier:

- Det er ingen hemmelighet. Jeg fødte, fikk overskudd, hvilte nok og savnet ski, forklarte hun til russisk presse om den kjappe veien fra en tilfeldig plass på det russiske landslaget, via fødestua rett til verdenstoppen.

Dette burde vært enda en fin historie om kvinner som etter fødsel blir sterkere i de tøffeste utholdenhetsidrettene:

- Kanskje har Sorina fått en skikkelig mamma-boost. Sånn som Marit Bjørgen fikk, foreslo Therese Johaug da Dagbladet pratet med henne etter løpet.

Therese syntes det bare var moro med en ny konkurrent. Men fordi denne konkurrenten er russer, kommer Tatjanas gjennombrudd med et spørsmålstegn.

Og det er bare russernes egen skyld.

FOR Tatjana Sorina dumper rett inn i et russisk kaos etter tiår med svindel. Akkurat nå jobber dommerne i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) med ankesaken mot Russlands statsjuks før, under og etter Sotsji-OL. Dommen kommer om et par uker, og kan bety at verken Tatjana eller noen annen russisk skiløper får være med under VM i Oberstdorf i februar.

Foreløpig har Verdens Antidopingbyrå (WADA) utestengt russere i alle store internasjonale mesterskap i fire år framover. Bekrefter CAS den straffen, ryker altså ski-VM.

Etter alt som er avslørt om statlig systematisk dopsvindel, virker det dessverre som en nødvendig dom.

RUSSISKE sportsmyndigheter må innse at det vante jukset ikke bare kan fortsette. Det er på tide å snakke åpent om hvordan alt dopmisbruket har brutt ned russisk sportskultur, men russerne gjør det stikk motsatte.

Da WADA ba om at ankesaken om utestengelsen av Russland skulle gå for åpne dører i CAS, nektet russerne omverdenen innsyn. Underveis sparket de også den frittalende sjefen for det nasjonale antidopingbyrået (RUSADA) som forlangte opprydning i ledelsen av flere russiske særforbund.

For mange russere med makt vil altså fortsatt jukse i fred.

DET eneste åpne hintet om dop rett etter Tatjanas sjokkløp i Ruka, kom i praten med en reporter fra det russiske nettstedet Sportbox.ru. Han hadde fått tak i overraskelsesjenta akkurat da hun ble kalt inn til den obligatoriske sjekken for de aller beste langrennsløperne:

- Å, de roper meg inn til dopingkontrollen, sa Tatjana, og ville gå fra intervjuet.

- Da får de vente til du har snakket med pressen, svarte reporteren.

- Okay da; men vær kjapp, oppfordret 27-åringen som gjerne ville prate litt til.

Det er til å forstå. Tatjana Sorina har holdt på så lenge og oppnådd så lite i langrennssporet at det var gøy med all slags oppmerksomhet.

Da burde hun sluppet å prate om doping. Men sånt prat blir det mer av framover. Spesielt om denne sensasjonelle framgangen blir kort.

RUSSISKE stjerneskudd har forsvunnet før. For to år siden var det Anastasia Sedova som plutselig hadde krefter til å spurte fra det meste av verdenseliten. Det ga bronse i Seefeld-VM, men så var det foreløpig slutt. Hun ble gravid i fjor sommer samtidig med Tatjana.

I utgangspunktet var Sedovas kortvarige suksess en helt hverdagslig historie fra toppidretten. Mange skiløpere blir gode seint, og har svært korte karrierer. Ikke noe suspekt i det.

Problemet for Anastasia var bare at hun før gjennombruddet hadde plassert seg midt i den skyggen som følger russiske idrettsprestasjoner.

I oppkjøringen før gjennombruddet flyttet Anastasia fra den vestlige russiske treningsgruppa som ledes av tyske Markus Cramer i sveitsiske Davos, tilbake til hjembyen Sarov. Den er et atomverksenter og holdes stengt både for utlendinger og vanlig internasjonal dopingkontroll.

Fordi det skandaliserte nasjonale kontrollsystemet RUSADA var blitt kastet ut WADA, måtte all troverdig internasjonal helsesjekk av Anastasia Sedova foregå utenfor bygrensa:

- Forrige sesong, før OL, måtte jeg reise ut av byen en time og måtte sitte i bilen og vente, vente, vente. Ingen kom, ok, da reiste jeg hjem. Sånn var det hver dag, forklarte Anastasia kontrollrutinene til Dagbladet.

DETTE var samtidig forklaringen på et ødelagt system. Russiske skiløpere er som alle internasjonale toppidrettsutøvere forpliktet til å fortelle hvor de til enhver tid oppholder seg. Det gir dopingjegerne mulighet til å kontrollere hvem som helst når som helst.

Siden Anastasia bodde i en stengt by, måtte hun altså hver dag kjøre til en avtalt time på en bensinstasjon over bygrensa for å være tilgjengelig for kontroll.

Den kom aldri:

- De nasjonale RUSADA-kontrollørene kom til oss inne i byen. Da RUSADA ble stengt, var det ingen som testet oss, sa Anastasia den gang til Dagbladet.

Kanskje ikke så rart om karrieren hennes blir kort.

SPORTSNYHETENE: Therese Johaug leverte et nytt kanonløp og tok seieren, men det store sjokket etter dagens renn er russiske Tatiana Sorina. I studio: Karstein Johaug, Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Foto: NRK / Dagbladet Vis mer

DERIMOT er det rart at russerne nekter å erkjenne at all denne avslørte svindelen kombinert med en mistenkelige nasjonal dopkontroll, igjen og igjen rammer deres egne stjerner.

I et sånt system har heller ikke den nye langrennssensasjonen Tatjana Sorina noen mulighet til å få den rosen hun fortjener for innsatsen.

Og det kan i lengden verken russisk eller internasjonal idrett akseptere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer