Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jaget av mobb

Dypt fortvilet sitter Aham Okeke (32) i Nigeria og venter på å få kona Chioma med seg til Norge. Sprinteren tør ikke bevege seg utendørs etter at han fredag ble forfulgt av en lynsjemobb som angrep ham med stokker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge sin norske venn og støttespiller Per Morten Hoff oppholder Aham Okeke seg i den nigerianske universitetsbyen Ibadan, et par timers kjøretur nordøst for hovedstaden Lagos. Han må ringe til Norge fra en telefonboks.

Okeke dro til Nigeria i begynnelsen av november i et nytt forsøk på å få kona Chioma (26) med seg til Norge. Den norske sprinteren giftet seg med den nigerianske dataingeniøren i desember i fjor, men en rekke misforståelser og konflikter med ambassaden i Lagos og Utlendingsdirektoratet (UDI) har forsinket familiegjenforening i Norge.

Lørdag ringte en desperat Okeke til Hoff og fortalte om den skremmende opplevelsen kvelden før.

Angrepet

- Aham holdt på å bli lynsjet av en illsint mobb. Han ble direkte angrepet og forfulgt. De ville slå løs på ham med stokker fordi han gikk vestlig kledd, sier Hoff til Dagbladet.

Hoff jobber til daglig som generalsekretær for IT-bransjens interesseorganisasjon IKT-Norge. Han har fulgt Okeke tett gjennom de turbulente 90-åra, da flere dopingsaker preget toppsprinterens liv. Aham kom til Norge fra Nigeria i 1982 og ble norsk statsborger i 1988. Han hadde neppe trodd at det første året som gift skulle bli et mareritt.

- Aham har vært gjennom mye - svært mye. Jeg har aldri før merket at han har vært i ferd med å miste fatningen, sier Hoff.

Opptøyer

I høst har Nigeria vært herjet av opptøyer mellom kristne og muslimske grupperinger. Mange hundre er drept i den nordlige delen av landet, men også i andre deler av Nigeria er situasjonen spent. Ifølge Hoff var Okeke ute og gikk fredag kveld.

- Han er kristen og klart vestlig orientert. Folk merket at han ikke var innfødt, og kom og begynte å spørre ham ut. Det kom flere folk med stokker og begynte å knuse vindusruter og sette fyr på biler. Aham ble direkte angrepet. Hadde han ikke løpt alt han klarte, kunne han blitt et nytt offer, sier Hoff.

Siden har både Aham og kona sittet handlingslammet hjemme.

Tør ikke

- De tør ikke lenger bevege seg utendørs i frykt for å bli lynsjet og robbet. Aham tør ikke trene. Han er helt desperat. Han tør ikke reise fra sin kone, som også er kristen, sier Hoff.

Den gode nyheten for Okeke er at det trolig går mot en avklaring. Ifølge førsteambassadesekretær Kristin Teigland ved ambassaden i Lagos vil saken være ferdig verifisert fra ambassadens advokat i løpet av neste uke.

Siden Aham og Chioma i januar dro til ambassaden for å søke om et såkalt sjudagers innreisevisum, har Okeke følt seg fryktelig dårlig behandlet. Søknaden ble avvist, og seinere har også en søknad om turistvisum for Chioma blitt avvist av UDI.

Kritiske

- Dette er statstjenestemenn som skal jobbe for norske borgeres interesser. Gjør de det når norske statsborgere er svarte? spør Hoff.

Okekes trener Einar Sagli har satt seg grundig inn i saken, og går enda lenger.

- Aham har ikke fått sine rettigheter oppfylt fordi han er svart.

FORTVILET: Aham Okeke giftet seg i desember i fjor. En rekke misforståelser og konflikter har utsatt gjenforening i Norge.Foto: ESPEN RASMUSSEN
Hele Norges coronakart