Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jakob (17) hylles etter sjokkgullet: - Han er fra en annen planet

Jakob Ingebrigtsen hylles fra flere hold etter oppvisningen i Berlin. Svenskene er skremt.

SENSASJON: Det er vanskelig å skjønne at Jakob Ingebrigtsen bare er 17 år gammel. Foto: John Macdougall/AFP/NTB Scanpix
SENSASJON: Det er vanskelig å skjønne at Jakob Ingebrigtsen bare er 17 år gammel. Foto: John Macdougall/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN/OSLO (Dagbladet): 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen tok i går kveld et sensasjonelt EM-gull etter å ha ligget i tet gjennom store deler av 1500-meteren i Berlin.

Hovedpersonen skjønte knapt hva som hadde skjedd da han løp først over målstreken, og han var ikke den eneste.

Den svenske friidrettseksperten Mats Wennerholm sammenliker Jakob Ingebrigtsen med de to svenske brødrene Sedin, som slo gjennom i ishockey som tenåringer på 90-tallet.

«Norges saga fortsetter i EM når det 17 år gamle supertalentet Jakob Ingebrigtsen løper inn til EM-gull på 1500 meter. Og jeg sier som en NHL-speider sa om to 15-årige brødre i Henrik og Daniel Sedin. Han er fra en annen planet», skriver Mats Wennerholm i Aftonbladet.

Eksperten mener det er noe med Norge i dette EM, og særlig Jakob Ingebrigtsen.

«Oj, oj, oj. Han er en av de største løpetalentene jeg har sett og han er langt fra ferdig. De skjelver til og med i Kenya», skriver Wennerholm.

Enorm interesse

Expressen-kommentator Ludvig Holmberg forteller at interessen for Jakob Ingebrigtsen er enorm også i Sverige.

- De fleste svensker visste ikke at det finnes enda en Ingebrigtsen. Mange er nok sjokkert over at han gjør det så bra og vinner gull i senior-EM som 17-åringen. Interessen i Sverige er veldig stor nå. Folk vil vite mer: «Hvem er denne Jakob?» Dessuten vet jeg at mange i Sverige er misunnelige og skulle ønske at vi hadde et slikt supertalent, sier Holmberg til Dagbladet.

Holmberg er inne på at det nå endelig er Norges tur til å skinne på friidrettsarenaen.

- Det er skremmende å tenke på at Jakob bare er 17 år og kan holde på i 20 år til. Men Norge fortjener dette etter at Sverige har dominert i så mange år. Nå er det Norges tur. Nå snur det, sier han videre.

Store overskrifter

Ordene «sensasjonelt» og «sjokk» er noe som går igjen når 1500-meteren skal beskrives i internasjonal presse.

«Jakob Ingebrigtsen ble den yngste EM-mesteren i historien etter sjokkgull», skriver The Guardian.

«Tenåringssensasjon slår sine to brødre og vinner 1500-meteren», skriver Irish Times.

«Athletics-Oh Brother! Ingebrigtsen slår brødrene i historisk seier», skriver New York Times.

«Helt utrolig: 17-åring snyter alt og alle i finalen», skriver danske Ekstra Bladet.

Den tidligere sprinteren Katharine Merry sier at hun ikke har vært så entusiastisk over noe fra Norge siden A-ha slapp singelen Take on Me i 1985.

The Telegraph-journalist Ben Bloom er også imponert over 17-åringen:

- Wow

Da det gjenstod ti meter av løpet var det umulig å si hvem som ville vinne. Det sto mellom tre mann, men Jakob Ingebrigtsen tviholdt på ledelsen helt inn.

Polske Marcin Lewandowski leverte en skikkelig sluttspurt i den dramatiske avslutningen, men maktet aldri å hente inn nordmannen før mål.

- Jeg trodde jeg skulle ta gullet. Hadde det vært noen meter til, hadde jeg klart det. Men jeg er veldig glad for EM-sølv. Jeg kan bare tenke meg hvordan Jakob Ingebrigtsen har det. Han er 17 år og Europamester. Wow, sier sølvvinner Marcin Lewandowski.

Jake Wightman hadde også en solid sluttspurt, og tok bronsen foran Henrik Ingebrigtsen.

- Det er vanskelig å forstå hvordan en så ung gutt kan være så god. Det er helt unikt, sier Jake Wightman til Dagbladet.

- Helt vanvittig. Det er bare å gratulere. Jakob er en maskin, supplerer landsmannen Chris O'Hare, som var en av gullfavorittene på forhånd.

20.55 i kveld skal Jakob Ingebrigtsen løpe 5000 meter.