HISTORISK: Bare 17 år gammel gjorde Jakob Ingebrigtsen det ufattelige og vant gull i senior-EM. Her sammen med storebrødrene Henrik Ingebrigtsen og FIlip Ingebrigtsen.


Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
HISTORISK: Bare 17 år gammel gjorde Jakob Ingebrigtsen det ufattelige og vant gull i senior-EM. Her sammen med storebrødrene Henrik Ingebrigtsen og FIlip Ingebrigtsen. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpixVis mer

Jakob Ingebrigtsen (17) vant EM-gull

Jakob (17) skapte full forvirring i Berlin: - Det sto en drittunges navn på 1. plassen

Ordene kommer fra Jakob Ingebrigtsen selv. Han er jo bare 17 år, men likevel så eventyrlig sterk at han ble litt skuffet da ingen av rivalene kom opp på siden på oppløpet. Årsak? Løpsfantomet hadde mer på lager.

BERLIN (Dagbladet): Det kokte på Olympiastadion i Berlin under 1500-meterfinalen fredag kveld.

Den tyske speakeren ropte Ingebrigtsens navn gjennom hele løpet, og publikum hadde nok med å holde styr på hvilken av brødrene som faktisk ble omtalt.

Da det til slutt var 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen - etter å ha ligget i tet gjennom store deler av løpet - som kom først over målstreken med tiden 3.38.10, hersket det full forvirring.

Var det virkelig sant?

Hadde en 17-åringen vunnet EM-gull på Olympiastadion i Berlin?

Full forvirring

Selv ikke hovedpersonen selv forsto hva som hadde skjedd.

- Når skjønte du egentlig at du hadde vunnet?

FORVIRRET: Jakob Ingebrigtsen visste ikke engang selv om han vunnet da han passerte først over målstreken. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
FORVIRRET: Jakob Ingebrigtsen visste ikke engang selv om han vunnet da han passerte først over målstreken. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg skjønte først at jeg hadde vunnet da jeg så at det sto en drittunges navn på 1.-plassen på storskjermen, forteller Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet etter det eventyrlige EM-gullet.

På oppløpet var han nemlig i villrede.

- Det var veldig mye rare greier. Det var et ett-tall på rundetelleren, og det kom ingen raskt bakfra. Så det var ingenting som tydet på at det var oppløpet på sisterunden. Det var rart, forteller 17-åringen.

- Det var veldig mye som tydet på at jeg hadde gjort noe feil. Jeg hadde for god kontroll. Jeg spurtet i en viss grad på oppløpet, men hadde mer å gå på. Jeg har aldri følt meg så bra og aldri vært så bra heller.

- Dessverre kom det ingen på siden

EKSTASE: Jakob Ingebrigtsen jublet med sine storebrødre etter EM-gullet.


Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
EKSTASE: Jakob Ingebrigtsen jublet med sine storebrødre etter EM-gullet. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer

Jakob Ingebrigtsen synes det nesten var synd at konkurrentene ikke kom opp på siden, selv om polske Marcin Lewandowski holdt på å snike seg forbi på målstreken.

- Jeg var ekstremt god på oppvarmingen i dag. Jeg kjente underveis at jeg hadde et ekstra gir, hvis det kom noen opp. Dessverre kom det ingen på siden, slik at jeg ikke fikk testet ut det ekstra giret. Jeg får heller ta det i morgen, varsler 17-åringen og sikter til 5000-meteren.

- Jeg trodde de andre kanskje var litt bedre sammenliknet med meg. Men jeg har aldri vært bedre, og det viste jeg her.

Kan vinne enda et gull

Løpsfantomet var i utgangspunktet en større gullkandidat på 5000-meteren enn 1500-meteren. Det betyr at 17-åringen faktisk har gode sjanser til å doble gullfangsten lørdag kveld.

- Det er mange som sier at jeg er best på 5000 meter, men irriterende god på mye annet også. Men jeg er 1500-meterløper. Det er det jeg kaller meg, forteller han.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Hvordan er det å bli europamester i dette selskapet som 17-åring? spør Dagbladet.

- Det er helt drøyt å vinne i dette selskapet. Det er disse løperne her som er på topp i Europa. Det er vilt å slå alle disse.

Stolt storebror

Storebror Henrik Ingebrigtsen er også europamester, men i dag ble han nr. 4 og havnet i skyggen av sin lillebror.

- Jeg er utrolig imponert over Jakob. Han ligger og drar i meter etter meter i et europamesterskap. Han har stålkontroll og klarer å holde akkurat det tempoet han kan holde til mål, sier Henrik Ingebrigtsen til et samlet pressekorps etter finaledramaet.

- Det virker som Jakob har holdt på med det her hele livet. Det har han for så vidt også! Men i dag framstår han som den mest rutinerte i feltet. Jakob hadde løpet og medaljen hele veien, sier Henrik.

- Jeg er veldig stolt over lillebroren min. Jeg føler at dette er en seier også for meg. Samtidig vet jeg at jeg også var god nok for medalje i dag. Dessverre kastet jeg bort den muligheten.

Både Henrik og Jakob er vel så gode på en 5000 meter som en 1500 meter.

- Jakob er bedre på 5000 meter enn 1500 meter, så da kan dere gjøre matten selv, sier storebror Ingebrigtsen.

Om sin egen 4. plass sier han:

- Jeg dreit meg loddrett ut i siste sving. Jeg stolte for mye på Filip og ble stengt inne i ryggen hans. Jeg følte selv at jeg var god nok for medalje i dag. Det viste jeg også på oppløpet, men timingen var akkurat ikke god nok, dessverre.

Filip avbryter trolig EM

Filip Ingebrigtsen var gullfavoritt, men falt i semifinalen og var ikke til å kjenne igjen i kveldens EM-finale.

- Ettersom jeg var ute av det, ble Jakob mannen å slå for de andre. Det klarte jo ingen. Jakob gjør alt rett. Når jeg svikter, er jeg stolt over at det er min lillebror som vinner, sier Filip Ingebrigtsen.

Om egen innsats sier han:

- Det var helt håpløst. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Jeg prøvde å posisjonere meg for å være på skuddhold og også skjerme Jakob litt.

- Jeg var helt stinn. Det var veldig overraskende, for treningene har gått bra. Det var ingen grunn til å tro at det ikke skulle gå like bra som i forsøket.

Nå kommer han trolig til å trekke seg fra 5000 meteren.

- Jeg tror ikke det er noe poeng for meg å løpe den. Jeg tar en endelig avgjørelse i løpet av kvelden. Jeg må snakke med de andre og diskutere det, opplyser Filip Ingebrigtsen til Dagbladet.

Sverige er skremt

Expressen-kommentator Ludvig Holmberg forteller at også det svenske folk er oppskaket etter 17 år gamle Jakob Ingebrigtsens historiske EM-gull.

- De fleste svensker visste ikke at det finnes enda en Ingebrigtsen. Mange er nok sjokkert over at han gjør det så bra og vinner gull i senior-EM som 17-åringen. Interessen i Sverige er veldig stor nå. Folk vil vite mer: «Hvem er denne Jakob?» Dessuten vet jeg at mange i Sverige er misunnelige og skulle ønske at vi hadde et slikt supertalent, sier Holmberg til Dagbladet.

- Det er skremmende å tenke på at Jakob bare er 17 år og kan holde på i 20 år til. Men Norge fortjener dette etter at Sverige har dominert i så mange år. Nå er det Norges tur. Nå snur det.