Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jakob Ingebrigtsen

Jakob (18) overrasker OL-mester: - Vi er vitne til storhet

I oppkjøringen til en ny sesong er Jakob Ingebrigtsen i tankene til den regjerende olympiske mesteren Matthew Centrowitz fra USA.

HET: Jakob Ingebrigtsen er nominert til årets mannlige friidrettsutøver og får voldsom ros av OL-mester Matt Centrowitz. Foto: AP Photo/Michael Sohn/NTB scanpix
HET: Jakob Ingebrigtsen er nominert til årets mannlige friidrettsutøver og får voldsom ros av OL-mester Matt Centrowitz. Foto: AP Photo/Michael Sohn/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En småsyk Jakob Ingebrigtsen (18) var ikke med da brødrene Filip (25) og Henrik (27) imponerte med dobbeltseier i Hytteplanmila i helga, etter tre uker med ferie. De to eldste brødrene løp begge under Sondre Nordstad Moens løyperekord på det 10 kilometer lange gateløpet. Med tidene 28.41 og 28.47 var de bedre enn Nordstad Moens gamle rekord på 28.50 fra 2009 og bekreftet at formen aldri har vært bedre.

Likevel er det yngstemann som har øynene rettet mot seg av resten av friidrettsverden. I et intervju med NBC uttrykker den regjerende olympiske mesteren på 1500 meter, Matthew Centrowitz, hvor voldsomt imponerende han finner sin nå 18 år gamle konkurrent.

- Han er en verdensrekordholder for aldersgruppen sin. En verdensrekord i seg selv er utrolig imponerende, det vi er vitne til er storhet. Hvor bra han løper og fortsatte å løpe gjennom året, han ble bedre for hver uke og hvert løp, sier Centrowitz til NBC.

I årets sesong viste Ingebrigtsen for alvor hva som var i vente da han knuste den amerikanske eliten i Payton Invitational i Stanford i mai. Der var Centrowitz en av flere som ble enkelt slått.

- Han fortsatte å imponere gjennom hele sesongen. Under stevnet i Stanford var jeg ikke overrasket over tiden, men på måten han vant. Jeg ble overrasket over hvor enkelt han satte oss på plass de siste 200 meterne. Fra da ble han bare bedre, forteller Centrowitz til den amerikanske OL-kringkasteren.

DRAMATISK: Filip Ingebrigtsen ble revet ned i et fall halvannen runde før mål. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

Starter ny sesong

For øyeblikket er Jakob Ingebrigtsen og brødrene på plass i Flagstaff, Arizona, for å begynne den nye sesongen med et månedslangt treningsopphold i høyden. Den amerikanske byen ligger 2100 meter over havet og har blitt et fast innslag på brødrene Ingebrigtsens sesongplan.

SLO HENRIK: Mens Jakob og Filip satte rekorder på Diamond League-stevnet i Monaco, slo Centrowitz Henrik Ingebrigtsen på et Diamond League-stevne i London i slutten av juli. Foto: NTB Scanpix
SLO HENRIK: Mens Jakob og Filip satte rekorder på Diamond League-stevnet i Monaco, slo Centrowitz Henrik Ingebrigtsen på et Diamond League-stevne i London i slutten av juli. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Høydetrening er en viktig del av Gjerts treningsplan, og sommertid tilbringer Ingebrigtsen-brødrene store deler av treningstida i Alpene og St. Moritz. Der var også Centrowitz, som bet seg merke i hvor solide de tre brødrene virket i treningsarbeidet.

- Det er kanskje ikke så overraskende siden han har hatt sine eldre brødre som fikk ham hektet på idretten. Til sjuende og sist er han likevel bare en 17 år gammel unggutt som slår verdens beste. Det er overraskende, men med måten han jobber for det, tror jeg ikke han og brødrene er like overrasket som alle andre, sier Centrowitz.

Nominert til pris

Den yngste av Ingebrigtsen-brødrene er nominert til årets friidrettsutøver i Europa, men kommer ikke til å være til stede på prisutdelingen «Golden Track Awards» i sveitsiske Lausanne på fredag.

- Da skal jeg etter planen være i Flagstaff. Og man avbryter ikke en høydesamling for å få en pris når man er så langt unna, sier Ingebrigtsen til TV 2.

De andre nominerte til prisen til «Årets mannlige utøver» er Sveriges Armand Duplantis (EM-gullvinner stav med mesterskapsrekord 6,05), Tyrkias Ramil Guliyev (EM-gullvinner 200 med ny mesterskapsrekord 19,76) og Frankrikes Kevin Mayer (verdensrekord 10-kamp med 9126 poeng).

I stedet er brødrene i Flagstaff for å forberede seg til EM i terrengløp i nederlandske Tilburg den 9. desember. Planen der er at Filip og Henrik skal løpe i seniorklassen, mens Jakob forsvarer gullet sitt fra i fjor i juniorklassen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!