Jakob Ingebrigtsen: - Det overrasker meg

Forteller hva han tenkte om taktikken til rivalen Timothy Cheruiyot underveis i løpet.

GULL: Jakob Ingebrigtsen knuste all motstand på 1500 meter finalen i Tokyo og tok et imponerende gull. Video: Discovery+. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Snaut halvannen time etter at Jakob Ingebrigtsen (20) løp inn til OL-gull på favorittdistansen 1500 meter, møtte han en forventningsfull skrivende norsk presse.

Da hadde han vært gjennom utallige TV-intervjuer for både norsk og internasjonal presse - med gullet som bevis på den store bragden rundt halsen.

Han hadde fått tid til å tenke litt og la det synke inn. Da han vant, ropte han «det er så lett» opp til tribunen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Slik forklarer han det utspillet:

- Det er lett å konkurrere, samtidig er det lett å glemme det som er drit, og det er treningen. Det er kult å vinne og jeg har drømt om det lenge. Å føle seg så bra som jeg gjør, samtidig som jeg springer fra konkurrentene mine, er en fantastisk følelse. Det som er så bra når du er bedre enn de andre, er at det føles lettere for meg enn for dem, sier Ingebrigtsen.

GULL: Anders Mol og Christian Sørum tok Norges aller første OL-gull i sandvolleyball. Video: Discovery+ Vis mer

- Overrasker meg

Bror Henrik uttalte «hva er det Cheruiyot tenkte på?» til Dagbladet etter løpet, og mente det var en taktisk bommert av kenyaneren å kjøre opp så bra tempo etter at Jakob hadde gjort det samme på første runde.

- Han hadde hatt dårlige sjanser for å ta medalje hvis det hadde gått seint. Det overrasker meg litt at han legger seg inn til lista og ikke går først ut fra start. Da er det bare for meg å ta ledelsen og kjøre opp farten, sier Ingebrigtsen, som lå i tet etter den første runda.

- Det er ikke mer enn en 56-åpning for at de skal bli slitne de som trenger å bli slitne. Det er lettere for meg å vinne på denne måten enn om det går ti sekunder seinere, sier han videre.

- Teit å si

Før finalen innrømmet Ingebrigtsen at han ikke ville vært fornøyd med et OL-sølv.

- Det blir litt sånn. Det er teit å si og jeg vet at medaljer henger høyt, men jeg har prøvd å tenke realistisk og sette meg ned og si til meg selv at «gull og sølv er fint». Men jo nærmere du kommer finalen, jo nærmere meningsløst er det med sølvmedalje. Det er gullet man vil ha, det er gullet man jobber mot. Det er ganske drøyt, sier han.

- Hvordan ser du for deg veien videre nå?

- Nå er det vel å ligge med beina høyt og bli tjukk. Nei da. Det er OL-gull på 1500 meter som har vært det største målet. Samtidig så har jeg lyst å slå rekorder og vinne andre øvelser også. Det er en VM-tittel jeg gjerne skulle hatt. Nå var jeg i stand til å vinne OL, og jeg ble selvfølgelig mer motivert.

På spørsmål om hva han kommer til å si til broren Henrik når han kommer hjem, svarer han:

- Hadde det ikke vært for at Henrik tok den femteplassen, så hadde det ikke vært så realistisk så tidlig. Der var jeg bare en idiotisk liten drittunge. Jeg var ute etter å terge Henrik. Han viste at det var mulig å komme til en finale, ikke minst, og gjøre det bra i finalen, sier Ingebrigtsen.

Fikk gave

Etter løpet fikk 20-åringen en gave av rivalen Cheruiyot.

- Han kom sånn, og så spurte han: «Vil du være vennen min?».

- Han sier tydelig ifra at han respekterer meg som løper, og det er litt det som er, vi er gode venner og en gruppe folk som jobber hardt mot de samme målene, og da er det viktig at vi respekterer hverandre. Og erkjenner hverandres prestasjoner, sier Ingebrigtsen videre og fortsetter:

- Det er kult å få den erkjennelsen fra han. Det hjelper å ha noen foran seg som man jakter på. Men samtidig så vet jeg selv hva jeg vil og jeg er motivert oppe i hodet mitt uten at jeg trenger så mange andre ting til å motivere meg. Jeg har lyst til å vinne og har fortsatt lyst til det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer