Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jakob Ingebrigtsen tok bronse

Jakob Ingebrigtsen med VM-bronse og ny personlig rekord

17-åringen imponerte med et knallsterkt taktisk løp da han sikret bronse på 5000-meteren i U20-VM.

NY MEDALJE: Ingebrigtsen tok sølv på 1500 meter torsdag.


Foto: Kalle Parkkinen/ Lehtikuva / NTB scanpix
NY MEDALJE: Ingebrigtsen tok sølv på 1500 meter torsdag. Foto: Kalle Parkkinen/ Lehtikuva / NTB scanpix Vis mer

Før løpet hadde Ingebrigtsen selv sagt at det skulle være umulig å følge opp VM-sølvet fra 1500 meter med en ny medalje på 5000 meter.

Det var inntil 17-åringen hengte seg på tetgruppa og slo sin egen personlige rekord med 15,06 sekunder i sommersola i finske Tammerfors.

Tiden 13.20,78 er også europeisk U20-rekord. På telefon fra Finland innrømmer Ingebrigtsen at han ble overrasket over hvor fort det gikk.

- Ja, jeg er jo det. Det er tøffe løpere jeg møter her. Han ene har løpt på 12.55. Det var varmt i dag og tungt å løpe runde på runde, sier Sandnes-løperen til NTB.

- Egentlig hadde jeg ikke helt peiling på hva jeg drev på med der ute. Jeg har ikke de samme referansene på 5000 meter (som på de kortere distansene), men jeg håpet jo på å komme meg så langt fram som mulig, legger han til.

Havnet bakpå

Innledningsvis så det ut til at en østafrikansk kvintett med blant andre tittelforsvarer Selemon Barega fra Etiopia, den nevnte 18-åringen som har løpt på 12.55, skulle gjøre opp om seieren.

Ingebrigtsen ledet an i gruppa bak de fem i front uten å få særlig drahjelp, og etter drøyt 3000 meter tråkket han til alene og fikk los på tetgruppa. Derfra så han seg ikke tilbake.

- Jeg hadde håpet på at de beste løperne skulle ta det roligere. Løpet ble tøffere enn jeg hadde håpet, men da er det bare ekstra deilig med en medalje, sier Ingebrigtsen.

- Motiverende

I en heftig langspurt mellom seks løpere var det kenyaneren Edward Zakayo Pingua som tok gullet på 13.20,16 foran landsmannen Stanley Waithaka Mburu (13.20,57). Ingebrigtsen viste imponerende krefter mot slutten og henviste Barega til 4.-plassen.

Nordmannen kom i mål kun 62 hundredels sekund bak vinneren og kunne juble for sin annen medalje i U20-mesterskapet.

- Det er helt fantastisk deilig å få noe tilbake for alt arbeidet jeg har lagt ned. Dette smaker godt og er helt klart ekstremt motiverende for å fortsette jobben, sier han.

Simen Halle Haugen fikk en noe tyngre 5000 meter i Tammerfors. Han løp på 14.25,37 og endte på 11.-plass blant de 22 startende løperne.