Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Isaac Kimeli: - Jakob Ingebrigtsen gir Europa håp

Jakob skremmer afrikanske stjerner: - Wow

Afrikanerne har dominert langdistansene i friidrett fullstendig. Nå skremmes Telahun Haile Bekele av Jakob Ingebrigtsen (19), som sammenliknes med Mo Farrah, Usain Bolt og et belgisk vidunderbarn.

HYLLER JAKOB: Afrikanerne har dominert langdistansene i friidrett fullstendig. Nå skremmes Telahun Haile Bekele av Jakob Ingebrigtsen (19). Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

DOHA (Dagbladet): Det ble høydramatisk da Jakob Ingebrigtsen (19) først kontrollerte seg videre til VM-finalen, dernest ble disket og til slutt nådde fram med anken sent fredag kveld.

Som Dagbladet skrev i forhåndsanalysen i forkant mesterskapet, er det tre unggutter som er de største favorittene til å vinne gullet på 5000 meter i Doha.

De tre er Telahun Haile Bekele (20), Selemon Barega (19) og Jakob Ingebrigtsen (19).

De to førstnevnte er fra Etiopia og fører den sterke løpstradisjonen videre i landet som sammen med Kenya har dominert langdistansene i en årrekke.

Ingebrigtsen er fra Norge og kan bryte den afrikanske dominansen en gang for alle - noe som i så fall vil være en prestasjon friidrettsmiljøet trodde var umulig.

FRYKTES: Etiopias gullfavoritter frykter Jakob Ingebrigtsen. Foto: AP Photo/Martin Meissner
FRYKTES: Etiopias gullfavoritter frykter Jakob Ingebrigtsen. Foto: AP Photo/Martin Meissner Vis mer

I Europa har det for lengst blitt en etablert sannhet at kampen mot afrikanerne på langdistanse er helt umulig.

Bekeles Jakob-dom

Men gullfavoritt Bekele frykter nå at en 19-åringen fra Sandnes skal bryte den afrikanske totaldominansen mandag kveld.

- Jeg får veldig hard konkurranse fra noen av mine landsmenn, men også Jakob Ingebrigtsen. Han er en vi frykter veldig, sier Bekele til Dagbladet.

- Jakob er råsterk. Det er veldig imponerende det han driver med.

FORBUD: Å vise mye hud eller vise fram tatoveringer, er ikke populært i Doha. Jakob Ingebrigtsen (18) må tre varsomhet de kommende ti dagene. Programledere: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Reportere: Ludvig Holmberg og Philipp Gadd (Expressen) Vis mer

- Hvem er størst favoritt, er det du, Barega eller Jakob Ingebrigtsen?

- Bekele, svarer 20-åringen til Dagbladet med et lurt smil om munnen.

- Du tar gullet?

- Ja, jeg mener at jeg er den største favoritten til å vinne gullet, sier løpsfantomet fra Etiopia.

- Jakob gir Europa håp

Isaac Kimeli (25) er oppvekst i Kenya som så mange andre av verdens beste langdistanseløpere, men representerer i dag Belgia.

Til Dagbladet sier Kimeli at han tror også Filip Ingebrigtsen kan utfordre Etiopas løpsfenomen.

- Barega, Bekele, Jakob og Filip Ingebrigtsen er alle sterke kort som hele feltet frykter veldig. Det blir en svært åpen og interessant VM-finale, spår Kimeli.

SUPERMANDAG: Afrikas stjerneløpere hyller Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm krangler med Amalie Iuel og Abderrahman Samba forvirrer alle - få timer før tidenes norske VM-dag . Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Den kenyansk-fødte belgieren mener Ingebrigsen-brødrene med Jakob i spissen gir håp til langdistanseløpere over hele verden, ikke minst i Europa.

- Jeg har fulgt med Ingebrigtsen-brødrene i mange år. De gir håp til andre kontinenter om at det er mulig å ta opp kampen med afrikanerne. Mange trodde det var umulig, men Jakob og Filip gir Europa håp, sier Kimeli til Dagbladet.

- Jeg tror det er bra for hele sporten og alle som ser på friidrett der hjemme i alle mulige land.

Jakob, Bolt og Farrah

Kimeli sammenlikner Jakob Ingebrigtsens status og viktighet i internasjonal friidrett med legender som Usain Bolt og Mo Farrah.

MAKTKAMP: Spillet mellom Karsten Warholm og rivalene er i gang, med Amalie Iuel i en nøkkelrolle. Samtidig skaper varme nye problemer i Doha. Det gjorde også staven til Sondre Guttormsen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Usain Bolt er vekke. Mo Farrah er vekke. Heldigvis er Jakob Ingebrigtsen her. Og Filip. De inspirerer veldig mange rundt omkring i verden. Det trenger sporten, sier den finaleklare 25-åringen til Dagbladet.

- Jakob er helt utrolig. Han er så ung og vant EM-gull både på 1500 og 5000 meter i fjor. Da jeg så det, tenkte jeg: «Wow, det er rått». Han er et helt spesielt talent, som Remco Evenepoel i sykkelsporten.

Fascinert over Ingebrigtsen

Isaac Kimeli har selv trent med Team Ingebrigtsen.

- Jeg har trent med Ingebrigtsen-brødrene noen ganger. Jeg liker de guttene. Det er spennende å se hvordan de trener og lever og ånder for sporten, sier løpsesset.

REAGERER: De norske friidrettsessene reagerer på måten kvinner blir behandlet på i VM-byen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Ingebrigtsen skiller seg ut på det taktiske. Der er de best. Der kan vi alle lære av dem. Jeg prøver å lære av Jakob på den fronten.

Storfiskene Hagos Gebrhiwet og Joshua Cheptegei står over 5000 meter i VM i Doha for å satse alt på 10 000 meteren.

Det øker sjansene for at gullet går til et svært ungt vidunderbarn: Telahun Haile Bekele (20), Selemon Barega (19) og Jakob Ingebrigtsen (19).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling