Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doping i afrikansk friidrett

Jakobs konkurrent tatt

Stadig flere etiopiske og kenyanske løpere plukkes vekk av friidrettens nye kontrollsystem. Og nå truer USA med ekstreme bøter for de som hjelper svindlerne.

ENDA EN EPO-SVINDLER: Etiopias Berehanu Tsegu jublet etter seieren på 10 000 meter i Afrika-mesterskapet i august. Han kunne blitt en lei konkurrent for jevngamle Jakob Ingebrigtsen i år framover. Men kometkarrieren hans var basert på juks FOTO: AFP/Fadel Senna.
ENDA EN EPO-SVINDLER: Etiopias Berehanu Tsegu jublet etter seieren på 10 000 meter i Afrika-mesterskapet i august. Han kunne blitt en lei konkurrent for jevngamle Jakob Ingebrigtsen i år framover. Men kometkarrieren hans var basert på juks FOTO: AFP/Fadel Senna. Vis mer

ENDA en av Jakob Ingebrigtsens framtidige konkurrenter er tatt for doping. Berehanu Tsegu var bare 19 år da han i august vant 10 000 meter under Afrika-mesterskapet. Det skjedde etter en overraskende spurtseier rett foran to andre etiopiske løpere. Og etter kunstig tilførsel av erythropoietin (EPO); hormonet som har preget alt av internasjonal utholdenhetsidrett siden det kom som legemiddel helt tilbake i 1989.

Siden har idretten kjempet for å få kontroll over EPO-bruken i både friidrett, langrenn og sykling. Denne dopingjakten har langt fra vært helhjertet. Først med innføring av blodpass og en ny, mer etisk bevisst ledelse av disse idrettene, er det i ferd med å skje en positiv endring.

Og nå er det løperstormaktene Etiopia og Kenya som friidretten konsentrerer seg om.

Det kan bli avgjørende for den videre karrieren til både Jakob og Filip Ingebrigtsen.

KENYA: Disse opptakene fra et lokalt apotek i Kenya vekker mistanke om bloddoping. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

DET er ingen tvil om at det er et naturlig godt utgangspunkt for distanseløping i flere distrikter i de østafrikanske landene. Uansett hvordan man bedømmer ulike folkegruppers fysiske forutsetninger for å hevde seg på lange løp, er det en sterk tradisjon for disse konkurransene i dette området. Det gjør at landene er posisjonert med en flokk av løpstalenter for å dominere på lengre distanser, og at dette nivået ikke kan bortforklares med en dårlig dopingkultur.

På årets statistikk har Etiopia alle de tre beste på 5 000 meter og hele seks blant de ti beste på 10 000 meter. Utfordringen er å sikre at stadig nye toppløpere konkurrerer ærlig under et nasjonalt kontrollsystem som verken er; eller har vært, til å stole på.

DERFOR har friidretten satt både Etiopia og Kenya på høyeste nivå på sportens risikoliste. Det betyr at utøverne derfra må gjennom en spesiell kontroll for å få være med i de store mesterskapene.

Til sist VM ble de to beste løperne fra det kenyanske nasjonale mesterskapet på 5 000 meter nektet VM-deltakelse fordi de ikke hadde vært i dette nye kontrollregimet. Det ga i utgangspunktet alle Ingebrigtsen-brødrene bedre muligheter på distansen i Qatar.

har friidrettens uavhengige dopingbyrå Athletics Integrity Unit (AIU) avslørt kometen Berehanu Tsegus EPO-bruk. Tsegu ble akkurat 20, men har allerede rukket å løpe 10 000 meter på 27 blank og tre halvmaraton under timen.

Bare ett år ynge Jakob; som er den Ingebrigtsen-brødrene som foreløpig er nærmest å konkurrere jevnt med de aller beste på de tradisjonelle langdistansene, presterte sist helg norsk rekord på 10 km gateløp med 27.54.

Det hadde gjort jevngamle Tsegu til en hard konkurrent, men de duellene er utsatt. Etiopeeren blir sannsynligvis utestengt i fire år.

DENNE økte kampen mot svindel i afrikansk løping blir viktig for Jakobs karriere. Jakten på jukserne endret seg dramatisk i dag ved at Representantenes Hus i USA vedtok den såkalte «Rodchenkov-loven» som åpner for drastiske virkemidler mot internasjonale arrangører som tillater dopingbruk.

Når denne loven også går igjennom Senatet og blir godkjent av president Trump, har amerikanske myndigheter skaffet seg mulighet til å bøtelegge stevner med amerikansk deltakelse opp mot ni millioner kroner. Samtidig er den individuelle stafferammen satt til ti år.

Reglene gjelder også sponsorer av stevner og utøvere, og vil på den måten gå direkte inn i det økonomiske sirkuset som naturlig nok har fristet mange til å ta raske, helsefarlige løsninger med EPO.

LANGDISTANSE er i ferd med å bli flyttet ut fra bane til gate. Det er der de store pengene er, og det gir både de nye amerikanske reglene og den økte kontrollen ekstra kraft.

En etter en blir afrikanske løpere plukket bort. Den marokkanske rekordholderen på halvmaraton Mustapha El Aziz ble tatt for for EPO for noen uker siden, og Kenyas maratonløperen Philip Sanga Kimutai ble nylig suspendert etter en positiv test på testosteron.

Etter noen års satsing på bedre kontroller i Kenya, blir nå Etiopia vurdert som det aller største problemet. Med over 100 millioner innbyggere og dels dårlig infrastruktur, har det vært en løpernasjon med mildt sagt uoversiktlig logistikk på dopingjakten.

Det er en opprydning som vil få store konsekvenser for konkurransen framover for både Jakob og Filip Ingebrigtsen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media