HELOMVENDING: Gjert Ingebrigtsen har tidligere ment at løpersønnenes kjærester har stjålet fokus fra det de egentlig bør konsentrere seg om. Nå ser han annerledes på saken. Video: NRK Vis mer

Gjert Ingebrigtsen mener kjærestene er helt nødvendige for sønnene

Jakobs ord om «farlig» kjæreste fikk Gjert til å snu

Gjert Ingebrigtsen innrømmer overfor NRKs Anne Lindmo at kjærestene gjør gutta godt.

De siste åra har vi blitt godt kjent med en viss Ingebrigtsen-familie fra Sandnes. Tre av Gjert og Tone Ingebrigtsens sønner har EM-gull i friidrett. Seinest i august ble Jakob (18) europamester på 1500 og 5000 meter.

Over to sesonger har norske tv-seere også fått følge idrettsfamilien i NRK-serien Team Ingebrigtsen. Der lar de kameraene få slippe til i selve familielivet – oppturer, nedturer – og diskusjoner, for den saks skyld.

Et av temaene har vært guttas kjærester, og Gjert har vært klar på at han ønsker å sette tydelige grenser slik at sønnene ikke mister fokus på idretten. Men nå avslører guttas far og trener overfor NRKs Anne Lindmo at han har endret synspunkt.

Jakobs ord åpnet øynene hans.

FAR OG SØNN: Gjert og Jakob Ingebrigtsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FAR OG SØNN: Gjert og Jakob Ingebrigtsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Godt sagt

«Jeg trenger noen å være glad i for å få en god balanse.»

- Det er godt sagt, sier Gjert Ingebrigtsen.

For han er nå klar på at kjærester og samboere gir en god balanse i livet.

- Selv om gutta er løpere, ønsker vi at de skal være hele mennesker. Det vil si å være sosiale, reflekterte, og ha et helt liv og være en del av et normalt samfunn. Da blir kjærester og samboere helt nødvendig. Hvis ikke vil det ligge et savn der, sier Gjert, som innrømmer at han har «endret oppfatning om hvor farlige kjærestene er».

For ordens skyld: Henrik Ingebrigtsen giftet seg i våres med sin Liva. Filip Ingebrigtsen giftet seg i høst med Astrid Mangen Cederkvist. Jakob Ingebrigtsen er kjæreste med Elisabeth Asserson.

Lindmo sendes for øvrig på NRK klokka 21.25 i kveld.

Kona er balansen

Filip Ingebrigtsen har denne høsten flyttet til Oslo sammen med kona. Tidligere har han vært åpen overfor Dagbladet om hvor viktig hun er for ham:

- Hvis jeg hadde vært alene hadde jeg blitt for sær. Hun er balansen i hverdagen min. Når tvangstankene dukker opp, så tar hun meg på det og får meg til å si dem høyt. Når jeg må forklare hvorfor jeg ikke gjør ditt og datt, da høres det veldig rart ut.

- Hva går tvangstankene ut på?

- Det handler mye om det å isolere seg. Jeg blir veldig usosial. Noe er nødvendig, men noe er også ikke nødvendig. Hun utfordrer meg litt på det, og får meg til å tenke at det kanskje ikke alltid har noe å si. At jeg faktisk kan gå en tur ut og gjøre de tinga der, sier Ingebrigtsen.

- Det er veldig deilig å ha ei som utfordrer meg på mine mest nevrotiske forholdsregler, legger han til.

Myndig

Jakob Ingebrigtsen har kanskje allerede to EM-gull og en imponerende merittliste bak seg - men han er ikke mer enn 18 år.

Det ble han i midten av september.

Bursdagen feiret han med å ta lappen. Men bortsett fra at han nå har førerkort, er det ikke så mye som endrer seg for friidrettskometen.

Unge Ingebrigtsen har fortsatt som mål å være en av verdens beste løpere, og han må fortsette å jobbe dedikert mot det.

- Men det er jo et steg å ta. Jeg bestemmer jo mye selv nå også, men vi kommer til å fortsette med det samme som alltid, at vi tar valg om det sportslige sammen. Det er ingenting som endrer seg der, sier Ingebrigtsen.