Jaksche sier legene hjalp til med doping i CSC

Arvesen forstår om folk mistenker ham.

UNDER PRESS: Bjarne Riis etter tredje etappe av årets Tour de France. I går fortalte en av hans tidligere ryttere, tyske Jörg Jaksche, at han har fortalt Antidoping Danmark at Riis visste om epo-bruken hans, og at lagets leger hjalp til med dopingen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
UNDER PRESS: Bjarne Riis etter tredje etappe av årets Tour de France. I går fortalte en av hans tidligere ryttere, tyske Jörg Jaksche, at han har fortalt Antidoping Danmark at Riis visste om epo-bruken hans, og at lagets leger hjalp til med dopingen. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

• Følg dagens etappe direkte i vårt Tour de France-studio

(Dagbladet): I går kveld fortalte Jörg Jaksche til danske BT at han har vitnet mot Bjarne Riis.

Tyskeren kjørte for CSC-laget til Riis i 2004, og sier han har fortalt Antidoping Danmark om organisert doping i det danske laget.

- Vi kunne spørre laglegene om forskjellige behandlinger. Vi kunne for eksempel spørre dem hvilke dager vi kunne ta epo uten at det ble oppdaget. De fortalte oss at vi skulle stoppe seks dager før et løp. Vi fikk hjelp til å dope oss, sier Jaksche.

Jaksche ble utestengt fra Tour de France i 2006 etter å ha blitt avslørt i den såkalte «Operación Puerto». Året etter innrømmet han bloddoping.

Jackshe sier at mens det var legene som hjalp ham, hadde han flere samtaler med Bjarne Riis om epo-bruk.

- Ikke egnet Mads Kaggestad, som syklet for Crédit Agricole på det tidspunktet, og nå er sykkelekspert i TV 2, mener det er «helt håpløst» dersom det Jaksche forteller er sant.

- Det er ikke bra om det er ansatte leger som har vært med på å dope rytterne. Det hadde vært annerledes om det var noe rytterne selv gjorde. Det å ha uetiske leger er helt håpløst, sier han til Dagbladet. 

- Hvis Riis har visst om det, har han vært en pådriver, og da er han ikke egnet til å være en sykkelleder, mener Kaggestad.

Han sier at det hadde vært det beste for sykkelsporten om noen andre kunne ta over for Bjarne Riis. Men utfordringen er at Riis eier selskapet som driver laget som nå heter Saxo-Tinkoff. Dersom Riis bare trekker seg ut og ingen overtar, vil det gå ut over et lag med flere titalls ansatte som kan være uskyldige.

Arvesen forstår mistanke Kurt Asle Arvesen var blant syklistene på laget til Riis i 2004. Han sier til NRK i dag at han forstår om folk blir mistenksomme overfor ham mens stadig nye ting avsløres om Riis.

Arvesen står imidlertid fast på at han selv har ren samvittighet, og at han ikke visste om doping på laget.

AVSLØRT: Tyske Jörg Jaksche som CSC-rytter før andre etappe av Paris-Nice i 2004. Han ble avslørt som doper to år seinere, og innrømmet bloddoping i 2007. Foto: Eric Gaillard, Reuters / NTB Scanpix
AVSLØRT: Tyske Jörg Jaksche som CSC-rytter før andre etappe av Paris-Nice i 2004. Han ble avslørt som doper to år seinere, og innrømmet bloddoping i 2007. Foto: Eric Gaillard, Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Man må jo tro på det han sier, at han har vært en utøver med sine egne standpunkter. Jeg tror på ham når han sier det han gjør, sier Kaggestad.

Han kjenner Arvesen godt, og tror nordmannen hadde riktige holdninger til doping.

- Samtidig vil jeg sette spørsmålstegn ved om han ikke merket noe på holdningene til utøverne han hadde rundt seg, sier Kaggestad.

Han sier at han selv merket godt på sine gamle lagkamerater hvilke holdninger de hadde til doping. Flere av de med dårlige holdninger har seinere blitt avslørt som dopere.

Ble holdt utenfor Arvesen forklarer til NRK at ryttere som ikke valgte å ta det skrittet det er å dope seg, ble holdt utenfor snakket om slike ting.

- Det var nok grupperinger i laget, fordi det var jo 26-29 ryttere på laget hele tiden. Det var aldri aktuelt for min «klikk» eller gjeng på laget, sier han.

Han sier at hans klikk inkluderte ryttere som svenske Markus Ljungqvist og tyske Jens Voigt.

- Det var ikke slik at jeg ikke pratet med de andre på laget, men da det var prat om enkelte ting, ble jeg mest sannsynlig holdt utenfor, sier Arvesen.