Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jakt-dramaet

HAKUBA (Dagbladet): Thomas Alsgaard (26) har klart det igjen. Fire år etter OL-gullet på Lillehammer sleit han kongen sjøl - Bjørn Dæhlie (30) - i senk i natt. Thomas tok igjen 23 sekunder og slo skikongen i en drepende sluttspurt. - Jeg så at det ikke var sprut over gåinga hans - slik det er når han er i form. Det var skikkelig oppmuntrende, sier Thomas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tur og orden gikk Thomas inn Vladimir Smirnov, Mika Myllylä og Marcus Gandler. Gandler og Smirnov holdt følge et par kilometer. Så slapp de. Eller: De måtte slippe. De var sjanseløse på Thomas' fart.

- Jeg fikk en godt start og kom raskt opp i ryggen på Smirnov og Myllylä før jeg lå der og hvilte litt, sier Thomas.

Så begynte jakten på en hardtstartende Bjørn Dæhlie.

  • 23 sekunder etter ved start.
  • 31,8 etter ved en drøy kilometer.
  • 19 etter ved 5 km.
  • 14,8 etter ved 6,2 km.
  • 11,8 etter ved 7,2 km.
  • Likt ved 8,2 km.
  • Likt ved 10 km.

Og bakfra nærmet Smirre seg. Men farta de to naboene fra Cathinka Guldbergs vei på Nannestad holdt, var så pass høy at kjempen fra Kazakhstan måtte gi seg på det bløte føret.

Han ble hengt av.

Spurtoppgjør

Det ble et helnorsk oppgjør.

Og det ble noen nervepirrende kilometer i de regntunge japanske skogene. Bjørn først, Thomas meteren bak, i kilometer etter kilometer.

Thomas var helt tydelig ute etter et spurtoppgjør.

- Jeg sa til Bjørn i går at han bare kunne glemme at jeg skulle gå opp og dra om jeg tok han igjen. Jeg ville ikke forbi, sier Thomas.

  • For Thomas vet han vinner ni av ti av dem mot Dæhlie.
  • For Dæhlie vet han taper ni av ti spurter mot Thomas.

Hva kunne så Bjørn gjøre?

Jo, holde farta, prøve å mørne «unggutten» og sette inn et rykk.

Bjørn gjorde sitt for å holde farta oppe, men på en ikke helt optimal dag hang Thomas lekende lett i ryggen. Han var seig som en femmilsløper. Og trolig fikk Bjørn betale for den knallharde åpninga.

Han hadde rett og slett ikke krutt i beina til å riste Thomas av seg.

Knuste Bjørn

Snaue to kilometer fra mål var situasjonen akkurat den samme, Bjørn meteren foran Thomas.

Bare et fall kunne skilt de to kamphanene før sluttspurten.

Men to så gode skiløpere ramler ikke når det gjelder som mest i Olympiske Leker. Dermed var det bare en eneste måte å avgjøre det hele på:

En real sluttspurt.
200 meter før mål kom støtet. Thomas skiftet spor og satte i gang.

Det var over på et par sekunder. Først noen lange, seige dobbelttak, så litt rask pigging - og Alsgaard var fem meter foran. Bjørn var slått før spurten egentlig begynte. Og han visste det.

Hvilte

Thomas hadde fått gjøre som han ville hele løpet, ligget bak Bjørn rygg og «hvile». Kynisk som rakkern, taktisk fullkomment, men knusende effektivt.

- Dette var et perfekt løp, utrolig moro. Jeg var litt skeptisk etter 10-kilometeren. Synes jeg var litt for langt bak. Men jeg er fornøyd nå, ja.

De ti siste meterne gikk Thomas med henda over hodet.

Som den OL-mesteren han var.

<B>FEIL PLASS: Bjørn Dæhlie måtte nøye seg med andreplass etter en perfekt spurt fra Thomas Alsgaard. Det skjer ikke så ofte for tidenes olympier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!