COMEBACK: Henrik Bjørnstad har åpnet bra på sin første PGA-tour etter tre år på b-touren.Foto: SCANPIX/REUTERS/Max Morse
COMEBACK: Henrik Bjørnstad har åpnet bra på sin første PGA-tour etter tre år på b-touren.Foto: SCANPIX/REUTERS/Max MorseVis mer

Jakten på en bogey-fri runde

Alt går den riktige veien for Henrik Bjørnstad. Og til natta handler det om å stille inn siktet på driveren.

||| Fire bogeyer og tre birdier torsdag, tre bogeyer, tre birdier og en eagle fredag, og to bogeyer og fire birdier lørdag. Henrik Bjørnstad har gått fra å spille akseptabelt til å bli konkurransedyktig i sitt PGA-comeback på Hawaii. Og evner du å leke med tall og drømmer så kjøper du sikkert følgende (utopiske) golf-regnestykke:

Hadde Henrik Bjørnstad spilt bogeyfritt på Waialae CC ville han ledet Sony Open med ett slag før nattas finale.

Med 18 hull igjen i Honululu er det spilt 21 bogeyfrie runder (av totalt 366). Navnene bak de fleste av disse rundene finner du høyt oppe på resultatlista. Og det er der veldig mye ligger - å redde en par (for å unngå bogey) teller akkurat like mye som å score en birdie.

Fordi ett slag er ett slag.

Og fordie en bogey er vondt for psyken.

Å hevde at Henrik Bjørnstad har hatt problemer og spilt ustabilt og ruskete i sin første turnering for året vil være å legge lista et sted den ikke hører hjemme. På 33. plass etter tre runder har han levert som man kunne håpe (ikke forvente), og på veien dit har han løftet spillet sitt og blitt litt bedre og litt mer komfortabel for hver dag som er gått. Og det er sånn det er i golf - man føler framgangen like mye som man kan lese den av scorekortet og resultatlista.

Det er når birdiene kommer naturlig og alle nødvendige par noteres uten at man må ha flaks eller slite for dem at spillet er der det skal være.

Henrik Bjørnstad har jobbet mye med innspillene sine før comebacket på PGA Touren. Og det er denne delen av spillet som har reddet ham på Hawaii. Fra tee (utslagene) har det nemlig gått veldig mye til høyre ut av fairway. Og ser du på statistikkene finner du fort ut hvorfor han må kjempe litt mer enn godt er for mange av sine par.

Han treffer ikke nok fairwayer (46,62 prosent).

Og han vil forbedre greentreffprosenten sin ytterligere (72,22 mot gjennomsnittet på 63,78) hvis han ble litt mer presis fra tee.

Hvilket igjen vil gjøre det enda lettere å score lavt.

Noen ganger spiller det ikke veldig stor rolle om du misser fairway fra tee. Hvis vinkelen inn til hullet er god. Men - det kortklipte vil alltid være å foretrekke. Og derfor vil Henrik Bjørnstad score enda flere hull under par (10 birdier og en eagle etter 54 hull) om han klarer å justere driveren noen knepp til venstre. 

Marginer kaller man det.

En iboende egenskap hos de beste.

Og en av de store suksessfaktorene i golf.

Jeg hører Henrik si at han har spillet inne, at han føler det handler om små justeringer og at han er komfortabel med både svingen (bevegelsen) og tankene (psyken). Alt sammen viktige og nødvendige biter for å kunne legge det store puslespillet denne sporten egentlig er - uten hele tiden å miste brikkene på golvet. I tillegg til god balltreff er det avgjørende at man klarer å legge de dårlige slagene (som alltid vil komme) bak seg så fort som mulig. Og den daglige forbedringen (reduksjonen) på bogeyfronten viser at Henrik Bjørnstad virker å være sterk i hodet.

En betydelig suksessfaktor det også.

Ryan Palmer (USA) og Robert Allenby (Australia) leder (minus 11) Sony Open åtte slag foran Henrik Bjørnstad. Men det er for eksempel bare tre slag opp til en 12. plass. Og hvis det i mange andre idretter ikke er så viktig om du blir nr. 12, 18 eller 21 så er det ikke sånn i golf.

Når regnskapet skal gjøres opp ved sesongslutt kan den tre meter lange putten en søndag ettermiddag i mars eller juni - et slag som ga deg 14. plass og ikke delt 22. plass - være det som sikrer kortet (spilletillatelsen) for neste sesong.