Jakten på grønn ære

3390 km på 21 dager skremmer ikke Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen. Gutta har allerede pekt seg ut favorittetappene på Tour de France.

MONS (Dagbladet): Lørdag går startskuddet for årets Tour de France. Thor Hushovd er med for tredje gang, mens Arvesen er debutant i årets største sykkelløp. Begge har etappeseier som hovedmål, og vil i tillegg være med å kjempe om trøyene.

God i samlet spurt

-  Den første dagen er en prolog, det vil si en kort og lett etappe i Liège. Den satser jeg maks på, og vinner jeg den får jeg kjøre med den gule ledertrøya. Det hadde vært kult, sier Hushovd.

FAKTA

Trøyene

Den gule trøya. Bæres av den rytteren som leder sammenlagt.

Den grønne trøya. Belønner de beste sprinterne. Rytterne får poeng for innlagte spurter underveis og for plassering til slutt.

Den prikkete trøya. Her blir poengene delt ut for plassering i fjellspurtene.

Den hvite trøya. Gis til den beste rytteren under 25 år.

Han satser hardest på den første delen av rittet, det er der sjansen til etappeseier er størst.

-  På de tre første etappene blir det garantert samlet spurt inn mot mål, og det passer meg perfekt. Det er ganske lette etapper med mye opp og ned, men ingen ekstreme stigninger. Det er ekstremt mange bra spurtere med, men jeg har vist at jeg kan slå dem før, sier Hushovd.

De første ni dagene, med unntak av lagtempoen, er alle dager da Hushovd satser på topplassering.

Han har i tillegg sett seg ut to etapper etter Pyrenéene, 17. og 18. juli, og den aller siste sjarmøretappen opp Champs Elysée i Paris som mulige seiersdager.

-  Jeg klarte det for to år siden, og tror absolutt jeg kan vinne en etappe eller to i år også, sier 26-åringen.

Den grønne trøya er det andre målet. Jevn sanking av poeng på etappene og innsats på spurtene underveis skal gi ham grønn ære.

-  Jeg har ofte vært nummer 5, 6, 7 i mål. I år vil jeg litt lenger fram, bli nummer 1, 2, 3, 4 og ta med meg noen flere poeng. Jeg har mye mer erfaring og vet bedre hva slags taktikk som lønner seg.

Kurt Asle Arvesen deltar i Tour de France for første gang. Høydepunktet i karrieren så langt er etappeseieren i Italia Rundt i fjor.

-  Stor frihet

-  Jeg har min styrke i de litt mer kuperte etappene. Etappe 15 (20. juli), 17 (22. juli) og 18 (23. juli) passer meg veldig godt. Her skal jeg vinne, gliser Arvesen.

29-åringen sykler for det danske laget CSC, og vil måtte være hjelperytter på noen etapper.

-  Det er en del av gamet. Men på de etappene der jeg mener jeg kan vinne vil laget gi meg stor frihet, sier Arvesen.

Lagtempoen 7. juli blir også en viktig dag for CSC og Arvesen.

Italienske Alessandro Petacchi har markert seg som en av verdens beste sprintere i år, og er en stor utfordrer til Thor i spurtene.

-  Mye kan gå galt for han også. Taktikken må klaffe, vinden, plasseringen, marginene. Det er en del flaks i sykling. Klaffer det kan jeg slå alle. Også verdens beste, sier Thor Hushovd.

POENGJAKT: Thor Hushovd er med i Tour de France for tredje gang, Kurt Asle Arvesen debuterer. - Målet er etappeseier og å kjempe om den grønne trøya til slutt, sier Hushovd. - Jeg satser på å vinne en etappe, og gjerne også lagtempoen, sier Arvesen.