Jakten på LSK

LILLESTRØM ER NORGES BESTE fotballag fem dager før seriestart. Alle sportslige måleverdier tilsier det: resultatene, prestasjonene, kontinuiteten og stabiliteten. Og to av de andre gullkandidatene - Rosenborg og Viking - ga oss ytterligere et argument i går kveld. Det som historisk sett er en jakt på Rosenborg, er sportslig sett en jakt på Lillestrøm.

PÅSTANDEN SKAPER nok en miks av følelser. Skrekkblandet fryd på Åråsen. Og furtenblandet lettelse på Lerkendal. Alle vet at det ikke er noe stort poeng å være best fem dager før sesongen starter. Samtidig gir det naturligvis en tilfredshet å bli omtalt som Norges beste fotballlag etter at Rosenborg har hatt merkelappen i 13- 14 år.

Og i Trondheim er det sikkert litt deilig å slippe favorittstempelet, samtidig som man ikke på noe vis vil akseptere degraderinger.

VI I DAGBLADET sparer vårt tippeligatips til kommende lørdag. For å komme med det siste og mest oppdaterte tipset. Og det beste - slik vi stort sett har gjort de siste åra. Finvurderingen de siste dagene avgjør om vi ender opp med Lillestrøm som gullfavoritt. Tippeligaen har tross alt 26 runder. Og Rosenborg har tross alt 10 mesterskap på rad...

DET 11. MESTERSKAPET virker i øyeblikket mer enn 26 serierunder unna. Mot Viking hadde Rosenborg bare to grunner til å være fornøyde:

  • Effektiviteten.
  • Og framgangen defensivt.

Rosenborgs problemfylte vår har nemlig ikke gjort dem spesielt kravstore ei uke før seriestart. To mål på de to første sjansene er naturligvis strålende. Og omsider holdt laget nullen igjen. Psykologisk meget viktig akkurat nå.

MEN: FIRE SJANSER totalt er svært lite til Rosenborg å være. Dessuten hadde neppe Vikings finske stopperpar Tihinen/Kuivasto latt bakkespesialistene Strand/Brattbakk boltre seg såpass i lufta om det hadde stått om poeng i går. Og: Den defensive skjerpinga drepte mye av viljen og trykket framover på banen.

Jeg tipper Nils Arne Eggen rett og slett tok seg ei frihelg fordi han visste at Rosenborg måtte gjennom en kjedelig, men livsnødvendig, defensiv kur i denne kampen - og at han kunne gjøre minst like god nytte for seg med vinduspuss eller kattekastrering eller noe liknende hjemme i Orkdal.

UANSETT - OG UHYRE viktig for Rosenborg i øyeblikket: Forhåpentligvis var ikke Eggen et øyeblikk i tvil om at assistent By Rise og klubbdirektør Bratseth ville administrere kuren på beste vis fra benken i går kveld. Og forhåpentligvis er han like sterk i trua på at han skal samarbeide med de samme to herrene om Rosenborgs 11. strake seriegull.

SELV OM KAMPEN resultatmessig bikket i Rosenborgs fravør, hadde Viking minst like mange positive ambisjoner og tendenser i sitt spill. Og det sier en hel del om de sportslige problemene i begge leirer i øyeblikket.

Viking mangler en balanse i laget i øyeblikket. De nevnte tendensene er mange og positive, likevel slipper de inn fillemål og skaper knapt sjanser. Rosenborg har den defensive framgangen fra i går som viktigste inspirasjon inn i seriestarten - men mangler presisjonen, tempoet og selvtillitten - og dermed den naturlige arrogansen i spillet.

Antakelig er det akkurat i disse dager Rosenborg-miljøets fremste kvalitet og viktigste årsak til at klubben jakter sitt 11. strake seriemesterskap - ydmykheten - dyrkes på sitt mest intense og konstruktive.

Det går neppe så mange runder av årets Tippeliga før vi kan fastslå om de har lyktes nok en gang. Det handler om å henge seg på Lillestrøm.

PS! TV3-duoen Roar Stokke og Knut Torbjørn Eggens trøndersjåvinisme fungerer når Rosenborg møter utenlandske lag i Champions League. Men ikke når Rosenborg møter et annet norsk lag. Heldigvis var det bare treningskamp.