Jakter det perfekte løp

400 mil med blodslit venter Pål Anders Ullevålseter i Rally Dakar.

Rally Dakar starter 1. januar og førerne skal gjennom 14 etapper. De første fem på vei og over fjell, og de resterende i ørkenen. Ullevålseter har trent godt det siste året og mener han har prikket inn formen.

- Det ser bra ut nå. Jeg har kjørt mye sykkel og er sterk og fit for fight, sier Pål Anders Ullevålseter til Dagbladet.

- Min sjanse I fjor kjørte enduroføreren inn som nummer to - hans beste plassering i Rally Dakar noensinne. Men i årets konkurranse ble han heftet av en dårlig sykkel, og fikk noen tøffe etapper før han tilslutt endte på sjetteplass. Nå ønsker han igjen å heve seg.

- Jeg ser for meg det perfekte løp. At det kanskje går litt trått i begynnelsen, men at jeg gjør det bedre enn tidligere. Og etter femte-sjette dagen kommer jeg. Da er det masse ørken frem til mål.

Og det er nettopp i ørken-etappene Ullevålseter mener han kan ha et fortrinn.

- Vanligvis har vi kjørt over Andesfjellene og inn i Chile, og så tilbake nesten samme løypa. Men i år så skal vi over Chile og har målgang i Lima i Peru. Der er det ørken hele veien. Det blir tøffe dager, men i ørkenen går det som regel veldig bra for meg. Det er min sjanse, forteller han.

- Fit for fight 43-åringen startet å kjøre moped da han var åtte år. Løypa var rundt hushjørnene oppe ved Ullevålseteren.

- Fra jeg var åtte til jeg var 18 år hadde jeg 32 mopeder. Tror du skogsjefen var lei meg, eller? sier Ullevålseter og ler høyt.

I dag er Rally Dakar livet hans. Og det krever sitt. Siden sjetteplassen sist, har han brukt året til trening og forberedelser.

- Da jeg kom i mål tenkte jeg - fy fader, nå skal jeg trene knallhardt et år. Det har jeg gjort og nå er jeg klar. Så tenker jeg ikke så mye på resultatet og det er et veldig bra tegn. Jeg tenker bare på den følelsen jeg skal ha og jeg kjenner meg veldig sterk nå.

I år har han for første gang hatt en egen treningssykkel. Det har hjulpet. I tillegg har han økt mengden styrketrening.

- Jeg har trent mer styrke enn før og fått litt mer muskler. Det er viktig å være sterk, men du må være sterk i mange timer. Hvis du har for stor muskelmasse, er jeg redd det går tomt for krefter etterhvert. Man må ha litt maratonkropp.

Utfordringene er mange, da førerne skal forholde seg til både kulde, regn, høyder, tung luft og glatte veier.

- Når vi er oppe i 4800 meter.. Da er det kaldt, altså!

- Aldri redd Opplevelsene fra deltagelsene i Paris Dakar er ikke udelt positive. Men følelsen Ullevålseter får når han står i mål, er verdt alt blodslitet.

- Det er ikke så veldig mye morsomt i Dakar. Det er ganske jævlig noen ganger. Du sover kanskje dårlig om natta og du spiser lite. Men den gode følelsen når du kommer i mål etter 80-90 mil, og du vet du har gjort det bra.. Det er den følelsen som er digg. Og den gjør at du setter så pris på hverdagen ellers i året.

Risikoen for at det kan skje noe underveis i løypa er alltid der. Akkurat det har rallyføreren respekt for.

I GARASJEN: Pål Anders Ullevålseter pakker utstyret før avreisen til Sør-Amerika og Rally Dakar.Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
I GARASJEN: Pål Anders Ullevålseter pakker utstyret før avreisen til Sør-Amerika og Rally Dakar.Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- De jeg har kjent som aldri har kræsja, er de som har omkommet rundt meg. Det er litt spesielt. Tre av de aller, aller beste hadde ikke kræsja på ti år, så kræsjet de én gang og døde.

Selv mener Ullevålseter han aldri kjører uforsvarlig. Derfor er han heller aldri redd.

- Når du kjører så fort du kan, og du ligger helt på kanten og vet at du ikke kan kjøre fortere, for da går det galt. Da er det viktig å ha den roen. Redd er jeg ikke.

- Når noen omkommer i konkurransen, hender det at du spør deg hva som er vitsen?

- Vi er så klare over hva vi holder på med. Når det skjer noe er det jo et sjokk hver gang. Men samtidig blir vi ikke overrasket over at det kan skje. Og vi har jo valgt dette helt frivillig.

- En livsstil Nå gleder han seg til å komme i gang. Stå på startstreken og gyve løs.

- Det har blitt en livsstil og et mål om å vinne. Det å mestre alt det rare som skjer underveis. Det er så mange jævlige opplevelser som jeg ikke klarer å gjenfortelle. Og de ønsker man seg av og til tilbake til. Fordi du glemmer smerte og sult, sier Ullevålseter og legger til:

- Sånn som det er nå kan jeg være med i flere år. Da jeg ble nummer to gikk liksom lufta litt ut av meg. Da hadde jeg nådd målet mitt om å komme blant de tre beste. Men jeg klarte ikke å slutte. Og så fant jeg ut at jeg ville ikke slutte heller.
43-åringen har sponsorer som foreløpig er med i to år til, og har dermed sikret deltagelse i også neste års Dakar.

- Det gjør at jeg kan få roa. Nå har jeg friheten til å klemme til, for jeg har en ny sjans.

- Du er med andre ord sikker på at du stiller til start også neste år?

- Det kommer an på om jeg blir bært bort eller ikke det, sier Ullevålseter og ler.


- Neida. Men det gjelder å holde seg skadefri. Det er ellevte gangen jeg stiller til start uten skade. Det er også litt rekord blant gutta.

SAMLINGA: Pål Anders Ullevålseter har raket med seg en fin samling trofeer i løpet av karrieren.Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SAMLINGA: Pål Anders Ullevålseter har raket med seg en fin samling trofeer i løpet av karrieren.Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer