Jakter på Dæhlies rekord

Kjetil Aamodt (31) mangler bare to medaljer på å ta igjen Bjørn Dæhlies samling fra VM og OL. I går gledet han seg over VM-sølv i utfor og gratulasjoner fra kjæresten Stine.

ST. MORITZ (Dagbladet): Det var flere runde tall i går. Kjetil sto på startlista i utforrenn nummer hundre i VM, OL og verdenscupen. Han fylte dusinet med VM-medaljer. Bjørn Dæhlie (35) har også 12 VM-medaljer fra individuelle løp. Og begge to har fem gull, fire sølv og tre bronse. I VM og OL totalt har Bjørn 21 medaljer på 31 løp. Kjetil har 19 medaljer på 37 renn. Kjetil tror han kan matche om han beholder motivasjonen til OL i Torino i 2006.

- Det er mulig å slå 21 medaljer, sier Kjetil.

- Inkludert stafetter har Bjørn 29 medaljer. Hva med den rekorden?

- Alt er mulig, men han har jo mange flere gull. Bjørn Dæhlie var en vanvittig idrettsmann med historiske rekorder i langrenn. Han har oppnådd mer enn meg, men jeg konkurrerer mot 60 forskjellige mennesker i utfor og i slalåm, mens han konkurrerte mot de samme menneskene i de distansene han gikk. Det er vanskelig å sammenlikne, sier Kjetil.

- Tok han sølv? Jøss, det er jo enormt bra. Skikkelig imponerende. Jeg er i Estland og har ikke fått fulgt med, sier Bjørn Dæhlie.

- Vel fortjent

- Jeg er imponert over at Kjetil har klart å holde seg på et så høyt nivå i så mange år. Alle medaljene er vel fortjent. De vitner om en egen evne til å holde på konsentrasjonen og løfte seg opp når det virkelig gjelder, sier Bjørn, som har skikkelig sans for Kjetils jakt på hans egen medaljerekord.

- Nei, her er det ingen prestisje, gitt. Jeg synes bare det er moro, jeg, at Kjetil - som jeg har stor respekt for - og de andre alpinistene gjør det så bra, sier Bjørn.

- Jeg mener at alle rekorder er til for å slås. Og jeg regner med å miste alle mine en gang. Kanskje skjer det rimelig kjapt også. Ole Einar kan fort vinne flere OL-gull enn meg, Bente tar snart igjen meg i antall verdenscupseirer. Og fortsetter Kjetil som nå, og det tror jeg han gjør, har han snart flere mesterskapsmedaljer, sier Bjørn.

- Minst like stor

Skiforbundets alpintsjef Per Lund mener at Kjetil allerede har tatt igjen Dæhlies som idrettsmann.

- I mine øyne er Kjetil minst like stor som Bjørn Dæhlie. I Norge ligger kanskje nordisk skisport nordmenns hjerte nærmere, men hadde Dæhlie og Aamodt bodd i Mellom-Europa, er det ingen tvil om hvem som hadde vært størst av de to, sier Lund.

Han mener det er vesensforskjeller mellom idrettene som må tas med i vurderingen.

- Bjørn Dæhlie har gjort fantastiske prestasjoner. Men den allsidigheten Kjetil har lagt for dagen ved å prestere i alt fra slalåm til utfor, det er spesielt. I langrenn snakker vi bare om distanseforskjeller og to teknikker, men alpint er jo fire forskjellige idretter. På den ene siden veldig teknisk og hurtighetskrevende i slalåm. I utfor skal du beherske mange forskjellige elementer, ikke minst dristigheten.

Lykkelig

Kjetil var lykkelig over sølvet i går. Og enda lykkeligere da han etter premieutdelingen møtte kjæresten Stine Østvold, og sånn sett fikk gull likevel.

- Man skal prise seg lykkelig hver gang man står på pallen i VM eller OL. Jeg har vært så heldig å få oppleve det 19 ganger. Helt utrolig, sier Kjetil.

- Har følelsen av å vinne medaljer endret seg?

- Forskjellen mellom opptur og nedtur blir mindre etter hvert som man blir eldre. Det gjelder ikke bare i idretten, men generelt i livet. Man er mer balansert, og har vært gjennom det meste.

I går takket han servicemannen Sepp Kuppelwieser for utrolig gode ski, og kjeftet på seg sjøl for svak kjøring i løypas eneste vanskelige parti.

- Der kjørte jeg som ei kråke.

Kjetil ledet på gullvinner Michael Walchhofer fra Østerrike til det gjensto 25 sekunder å kjøre. I mål var han 51 hundredeler bak.

Norge står fortsatt uten utforgull siden 1936. Kjetil fikk ikke det eneste gullet han mangler, men han er ikke bitter.

- Det er bortkastet, sier han.

På pressekonferansen spøkte han som vanlig, og stilte følgende spørsmål til Walchhofer:

- Kan jeg få kjøpe gullet ditt? Alt har vel sin pris?

<B>PAR I HJERTER: </B>Kjetil Aamodt møtte kjæresten Stine Østvold etter medaljeutdelingen i sveitsiske St. Moritz i går kveld. Begge to strålte naturligvis som ei sol. - Denne sølvmedaljen er det beste jeg noensinne har prestert i utfor i VM-sammenheng, sier Aamodt.