Jakter på den perfekte Flo

Manageren vil at han skal spille som Nye-Flo. Fansen lengter etter Gamle-Flo. Selv er Sunderlands Tore André Flo (29) på leting etter den perfekte miksen.

SUNDERLAND (Dagbladet): Forvirret? Her er forklaringen: Gamle-Flo er den som utfordrer en mot en, kjører overstegfinter og scorer sånne mål som det du husker mot Brasil i VM i 1998. Men han er også den som varierer veldig i prestasjonene fra det glimrende til det elendige fra en kamp til den neste. Litt sånn som Tore André var i Chelsea, altså.

Nye-Flo er den som kriger i duellene både på bakken og i lufta og sjelden spiller en dårlig kamp. Men som heller ikke går så ofte rett på mål som en spiss bør gjøre. Litt sånn som Tore André er i Sunderland nå, altså.

- Klarer jeg å kombinere det beste fra Nye-Flo med det beste fra Gamle-Flo, blir 2003 et veldig godt Flo-år, sier Tore André til Dagbladet .

- Jeg har stor tro på at jeg skal klare det, sier 29-åringen. Som alltid er stryningen åpen og fullstendig fri for stjernenykker.

- 15 mål

Og det er lett å se hvor optimismen kommer fra, for Tore André har tidvis vært veldig god under Howard Wilkinsons ledelse denne høsten. Mest som Nye-Flo, i kampene der Sunderland har slitt, og det har jo Premier Leagues 3. dårligste lag stort sett gjort. Men også som Gamle-Flo i kampene Sunderland har spilt godt.

Framgangen er ikke alltid så lett å få øye på, fordi laget han spiller på, stort sett taper, men han er «there or thereabouts», som engelskmennene kaller det. Han trenger bare litt mer hjelp fra lagkameratene.

- Jeg håper at jeg skal greie 15 mål innen sesongen er over.

- Og så vil jeg ta fram overstegsfinta langt oftere. Det er mine nyttårsforsett. Men det er vanskelig å være rettvendt når du hele tida er under press. Da blir det til at du jobber mest bakover, understreker nordmannen som står med fire ligamål denne sesongen.

- Vi har ikke ett mannskap som er like godt som topplagene. Dermed må vi kompensere mye gjennom knallhard jobbing, det gjelder også for oss spisser, sier Flo.

Tore André Flo

Født: 15. juni 1973.

Sivil status: Gift med Randi, tre barn.

Yrke: Fotballspiller

Klubb: Sunderland.

Tidligere klubber: Stryn, Sogndal, Tromsø, Brann, Chelsea og Glasgow Rangers.

Premier League 2002/03: 16 kamper/4 mål

A-landskamper: 63/21 mål.

- Tunge bein

Nye-Flo tenker imidlertid langt mer offensivt enn Gamle-Flo. Istedenfor å se problemer, ser han nå muligheter. Som da han ble satt på benken i to kamper etter managerskiftet i høst. Flo svarte på tiltalen med å score i to kamper på rad da han var tilbake på laget.

- Det tror jeg kom av at jeg aldri tenkte negativt. Istedenfor å tenke fotball hele døgnet, så jeg heller en god film på TV.

- Jeg tror neppe jeg ville klart å takle det på samme måten da jeg spilte i Chelsea. Jeg har et mer avslappet forhold til fotballen nå. Det fungerer best, sier Flo.

Manager Wilkinson var derimot av den oppfatningen at Tore André var for avslappet - ikke utenfor, men på banen. Nordmannen fikk så de lange beina flagret om at han måtte bli mer aggressiv i duellene.

På en av de første treningsøktene etter managerskiftet spurte Wilkinson om Flo hadde skoavtale. Flo svarte som sant var at det hadde han, hvorpå Wilkinson repliserte at da måtte han spørre om de kunne skaffe ham et skopar som ikke var så tunge.

Gamle-Flo kunne nok ha mistet selvtilliten av slikt. Nye-Flo har imidlertid tatt utfordringen på strak vrist.

- Han har en direkte væremåte du kan få litt bakoversveis av, men han mener det bare godt. Innstillingen er at hvis du tar til deg det han sier, så gir han utrolig mye tilbake også.

- Han pusher meg veldig før kampene, men er også flink til å si fra at «i dag gjorde du en kjempegod kamp». Han er utrolig flink til å få det beste ut av meg, sier Flo.

- Gratismål

Så langt har Wilkinson imidlertid vært heldigere med Nye-Flo enn med de fleste av lagkameratene. For selv om nordmannen er i form, sliter resten av laget med å følge opp.

- Du får ikke noe gratis når du spiller på et bånnlag. Da jeg spilte i Chelsea og Rangers, fikk jeg alltid noen enkle mål i løpet av sesongen.

- Slik er det ikke her. Du må krige for hver eneste scoring, men så er da også folk ti ganger så glade når du først scorer.

Hus i Washington

- Betyr det at du har det morsommere som fotballspiller nå enn da du spilte i Chelsea og Rangers?

- Det er det vanskelig å svare på, for det er jo morsommere å vinne enn å tape fotballkamper. Men jeg spiller jo hver kamp nå, det er viktig, for det er jo ikke så morsomt å vinne når du sitter på benken heller.

- Jeg lengter av og til tilbake til Chelsea, men så kommer sånne dager som da vi slo Liverpool, hvor opplevelsen av lagfølelse er så utrolig sterk. Da skjønner jeg at jeg har valgt riktig likevel, sier han.

Sammen med kona Randi og de tre barna Johan (3), Dorthea (2) og Isak (1) er han nå på plass i nykjøpt hus i det lille tettstedet Washington i utkanten av Sunderland. Klubbkollegaene Thomas Myhre og Claudio Reyna er naboer.

- Vi stortrives i Sunderland, men det er klart det er kjekkere dersom vi holder plassen, sier Tore André.

I så fall kan han langt på vei gi seg selv den beste nyttårspresangen. Hvordan? Jo, ved å hente fram det beste fra både ny og gammel Flo i resten av sesongen.

«GAMLE-FLO»: Tore André Flo blir kjent over hele verden etter denne scoringen og storspillet mot Brasil i VM i Frankrike i 1998.
«NYE-FLO»: Tore André Flo scoret i sin debutkamp for Sunderland mot Manchester United 31. august i år. I gårsdagens kamp mot United ble det ingen nettkjenning på Flo. Lagkameratene til Mikael Sylvestre sto for alle målene på Old Trafford.