Sogndal  20160512.
Eliteserien fotball 2016: Sogndal - Tromsø (0-0). Eliteseriekampen i fotball på Fosshaugane Campus. Sogndals Babacar Sarr. 
Foto: Christian Blom / NTB
Sogndal 20160512. Eliteserien fotball 2016: Sogndal - Tromsø (0-0). Eliteseriekampen i fotball på Fosshaugane Campus. Sogndals Babacar Sarr. Foto: Christian Blom / NTB Vis mer

I over to år har Babacar Sarr vært etterlyst i 194 land.

(FILES) This file photo taken on May 06, 2010, shows the entrance of the world largest international police organization Interpol headquarters in Lyon, eastern France. - Interpol announced on November 21, 2018 that Kim Jong-yang of South Korea had been chosen as its new president, beating a Russian official whose candidacy had unnerved Western nations. The US-backed Kim, acting president of the global police body, was picked at a meeting of delegates from member nations in Dubai to replace Meng Hongwei, who went missing in his native China in September. (Photo by JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP)
(FILES) This file photo taken on May 06, 2010, shows the entrance of the world largest international police organization Interpol headquarters in Lyon, eastern France. - Interpol announced on November 21, 2018 that Kim Jong-yang of South Korea had been chosen as its new president, beating a Russian official whose candidacy had unnerved Western nations. The US-backed Kim, acting president of the global police body, was picked at a meeting of delegates from member nations in Dubai to replace Meng Hongwei, who went missing in his native China in September. (Photo by JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP) Vis mer

Verden over har alt ifra Interpol til myndigheter forsøkt å finne ham.

XEJqIjyhFhQ
XEJqIjyhFhQ Vis mer

Slik ble fotballspilleren mannen hele verden leter etter.

Jakten på Sarr

Publisert
Sist oppdatert

I Interpols register har over 7000 personer status som etterlyst.

Ingen vet med sikkerhet hvor de befinner seg. Mange av dem lever et liv i skjul, i håp om å aldri bli funnet.

Flere av de registrerte er etterlyst av Norge. De har noe uoppgjort.

Over to år etter at han ble etterlyst, er den tidligere Start-, Sogndal- og Molde-spilleren Babacar Sarr fremdeles som sunket i jorda. Hos Interpol står navnet hans oppført under store, røde bokstaver.

RED NOTICE.

Tiltalen for en sovevoldtekt i 2017 står fast. Det gjør også en anmeldelse fra Sogndal for en liknende hendelse i 2014.

I 194 land har politi fått beskjed om å ha øynene åpne og pågripe Sarr dersom han oppdages, for så å utlevere ham til Norge.

- Vi har fremdeles tro på at han kan bli sporet opp. Det er ingen tidsfrist meg bekjent for etterlysningen, og forholdet vil ikke foreldes.

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim har ikke gitt opp. Det til tross for over to års jakt uten svar.

- Det har vært benyttet alle kanaler vi har tilgjengelig for å få tak i ham. Rettsanmodninger, kontakt med sambandsfolk, hans agent, forsvarer, telefon og e-poster for å nevne noe. Interpol har fulgt opp, og både de og vi er fortsatt på, forsikrer Nordheim.

Dagbladet har fått en full oversikt fra statsadvokaten over hva som er gjort for å spore opp Sarr siden sommeren 2019. Over to år etterpå er det ingen som kan si med sikkerhet hvor i verden han befinner seg. Men reisen har vært lang.

Dette er historien om hvordan en av norsk fotballs mest lovende spillere havnet i samme register som verdens verste kriminelle. Dette er historien om jakten på Sarr.

Livet på det glade Sørland

Det er 21. desember i 2012, og få dager igjen til jul. På Sørlandet er det ikke mye som minner om verken sommer eller makrellfotball, men Start er i full gang med å planlegge den kommende sesongen.

På klubbens nettsider annonseres en ny signering. Babacar Sarr, som fram til nå har spilt for islandske Selfoss, har blitt enig med Start om kontrakten.

FØRSTE STOPP: Start og Kristiansand blir Babacar Sarrs første stopp i Norge. Foto: IK Start
FØRSTE STOPP: Start og Kristiansand blir Babacar Sarrs første stopp i Norge. Foto: IK Start Vis mer

- Dette er en av de mest spennende signeringer i min tid i klubben, slår administrerende direktør i Start, Magne Kristiansen, fast.

Trener Mons Ivar Mjelde ser også en svært lovende 21 år gammel spiller.

- Han er ung og fremadstormende med gode holdninger, sier Mjelde da Sarr-overgangen offentliggjøres.

Spås ei lysende framtid

Gleden skal imidlertid bli kortvarig. Etter en og en halv sesong er tida på det glade Sørland over for senegaleseren sommeren 2014. Selv begrunner han klubbyttet med lite spilletid. Nå går turen videre til Sogndal og Eliteserien.

Sogndal  20160501.
Eliteserien fotball 2016: Sogndal - Rosenborg. Eliteseriekampen i fotball på Fosshaugane Campus. Sogndals Babacar Sarr sammen med Eirik Bakke
Foto: Christian Blom / NTB
Sogndal 20160501. Eliteserien fotball 2016: Sogndal - Rosenborg. Eliteseriekampen i fotball på Fosshaugane Campus. Sogndals Babacar Sarr sammen med Eirik Bakke Foto: Christian Blom / NTB Vis mer

Men ifølge en anmeldelse fra 2018 går det kort tid fra overgangen til et seksuelt overgrep finner sted i saftbygda.

Samtidig byr den nye tilværelsen på Vestlandet på sportslig nedtur. Sogndal rykker ned til OBOS-ligaen samme høst.

Det skal likevel ikke stoppe Sarr fra å imponere tilskuerne på Fosshaugane. Da 2015-sesongen oppsummeres, kroner blant annet TV 2 midtbaneankeret til sesongens beste spiller. «Mannen som aldri slår en feilpasning. Nå venter Tippeligaen. Om noen år venter en større liga. At Start valgte å takke ja til Sogndals bud på Sarr sommeren 2014, er ubegripelig for meg», konkluderer kanalens fotballkommentator, Jørgen Klem.

Ifølge kilder Dagbladet har vært i kontakt med, har større klubber allerede banket på døra da Sarr kåres til OBOS-ligaens beste spiller. Molde-manager Ole Gunnar Solskjær skal i 2015 ha kontaktet Sogndal for å sikre seg senegaleserens underskrift, men får beskjed om at det er for tidlig. Spilleren er ikke klar for å ta steget, er tilbakemeldingene til Solskjær.

Men samtalen mellom Molde-manageren og Sogndal dreier seg også om en hendelse som skal ha skjedd utenfor fotballbanen. Bare kort tid før møtet mellom Solskjær og Vestlandsklubben har det nettopp blitt kjent at Sarr var anmeldt etter en spillertur til Stockholm. Ei kvinne hevdet å ha blitt voldtatt av Sogndal-spilleren.

Sarr avviser selv at noe straffbart har skjedd. Etter hvert henlegger også svensk politi saken.

I mellomtida fortsetter senegaleseren å briljere på gressmatta. Våren 2016 spiller Sogndal 12 kamper på rad uten tap. En kamp mellom nettopp Sogndal og Molde i juli, skal gjøre Solskjærs valg enda enklere. De blåkledde reiser hjem etter å ha tapt 4-3.

Ei drøy uke seinere poserer Solskjær og Sarr sammen, etter at Molde har lagt omkring åtte millioner kroner på bordet og sikret seg midtbanespilleren.

Men under oppholdet i Møre og Romsdal skal nye anmeldelser dukke opp.

Det er vår i lufta og natt til 14. mai i 2017, og et knapt år har gått siden Sarr signerte for Molde. Hjemme hos senegaleseren samles et titall mennesker til nachspiel etter en tur på byen. Blant festdeltakerne er ei kvinne i midten av 20-åra.

Hun skal seinere forklare at hun våknet mens hun lå i ei seng inne på et soverom i leiligheten med Sarr over seg, og store smerter. Molde-spilleren anmeldes for voldtekt.

Biologiske spor sikret i saken, slår fast at de to hadde samleie. I tiltalen mot senegaleseren heter det blant annet «I [Sarrs adresse] i Molde, hadde han vaginalt samleie med NN, til tross for at hun var ute av stand til å motsette seg handlingen på grunn av søvntilstand og/eller beruselse.»

En splittet rett

Men retten får høre to vidt forskjellige historier da saken kommer opp i august året etter. Mens kvinnen sier hun sov eller var ute av stand til å gjøre motstand på grunn av beruselse, hevder Sarr at hun deltok aktivt i den seksuelle kontakten.

Når dommen skal avsies, er også retten splittet i synet på hva som er sannheten. Mens meddommerne fester sin lit til Sarrs versjon, mener rettens leder at kvinnens forklaring forteller sannheten.

- På grunn av beruselsesgraden er det etter mindretallets oppfatning helt usannsynlig at NN var i stand til å flørte og utvise en slik aktiv deltakelse i seksuell omgang som beskrevet av Sarr, heter det i dommen.

Da den faller i midten av august 2018, frifinnes Sarr for voldtekt. Han dømmes imidlertid til å betale kvinnen 150 000 kroner i oppreisning.

Avgjørelsen ankes. Det skal bli starten på en flere år lang ventetid og en verdensomspennende jakt på den senegalesiske fotballspilleren.

Den siste kontakten

Dagbladets oversikt fra statsadvokaten viser hva som er gjort for å spore opp Sarr siden anken ble forkynt for ham 29. august i 2019. Til tross for en rekke forsøk på kontakt, kan ingen i dag fortelle hvor i verden han har endt opp.

Men reisen fra Molde har vært lang.

18. januar i 2019 slipper Molde nyheten om at spilleren er ferdig i klubben. For da 27 år gamle Sarr går veien først videre til FK Jenisej Krasnojarsk. Den 14. februar, få dager etter at kontrakten signeres, kommer beskjeden om at dato for ankesaken i lagmannsretten er satt. Dit kommer man aldri.

Første behandling i lagmannsretten utsettes etter at et sentralt vitne som er bosatt i utlandet nekter å møte i retten. Ny dato settes til 12. juni, men å formidle tidspunktet til tiltalte Sarr, skal vise seg å være alt annet enn enkelt.

Ifølge statsadvokat Nordheim ble Sarrs agent, Jim Solbakken, kontaktet 14. mai, for å høre om han hadde e-postadressen til spilleren, i tilfelle stevningen måtte sendes på mail.

- Vi fikk tilbakemelding om han hadde aldri vært i kontakt med Sarr på e-post, skriver Nordheim i sin oversikt til Dagbladet.

16. mai kontaktes også Sarrs forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen. Hun svarer at hun kan videreformidle stevningen via WhatsApp. Statsadvokaten ber samtidig om å få tilsendt en bekreftelse fra Sarr på at denne er mottatt.

To uker går, men bekreftelsen uteblir. Men 3. juni tikker en e-post inn fra agent Solbakken. Han har fått kontakt med Sarr via tekstmelding. Dagen etter sendes stevningen fra statsadvokaten over til agenten, med forespørsel om han kan være behjelpelig med å få en bekreftelse på at spilleren har mottatt denne.

ÅLESUND  20140303.
Aktor Ingrid Thorn Nordheim under domsavsigelsen i Aksla-saken i Sunnmøre tingrett mandag ettermiddag.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
ÅLESUND 20140303. Aktor Ingrid Thorn Nordheim under domsavsigelsen i Aksla-saken i Sunnmøre tingrett mandag ettermiddag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

- Etter dette har vi ikke hørt noe fra ham, sier Nordheim.

I dagene som følger forsøkes det gjentatte ganger å få kontakt med Sarr selv. Stevningen sendes på WhatsApp som planlagt. En ny e-post der det understrekes at det må sendes en bekreftelse, går også ut. 5. juni sender forsvareren SMS til Sarr med forespørsel om han kan bekrefte å ha mottatt stevningen via WhatsApp.

Det blir aldri mottatt svar.

Jakten begynner

Påtalemyndigheten ser til slutt bare en utvei. 7. juni, fem dager før ankesaken skal opp i lagmannsretten, etterlyses Sarr internasjonalt. Da rettssaken skal starte den 12. juni, møter ikke den tiltalte spilleren opp. Saken utsettes nok en gang.

Samme dag bekreftes det også at Sarr har forlatt russisk fotball og signert for den saudiarabiske klubben Damac.

NYTT LAND: Babacar Sarr ble presentert som spiller for Damac 12.juni 2019. Her poserer spilleren for sin nye klubb. Foto: Damac FC / Twitter
NYTT LAND: Babacar Sarr ble presentert som spiller for Damac 12.juni 2019. Her poserer spilleren for sin nye klubb. Foto: Damac FC / Twitter Vis mer

Mens spilleren starter sitt nye liv i Saudi-Arabia, jobbes det for fullt både i Norge og andre land.

5. juli kommer en oppdatert internasjonal etterlysning med pågripelse av Sarr – en såkalt RED NOTICE hos Interpol.

12. juli blir det klart at ny ankebehandling i Frostating lagmannsrett er settes til 1. oktober 2019.

17. juli sendes ny stevning på engelsk til Sarr, både direkte til senegaleserens e-post og til Interpol.

30. august sender også lagmannsretten e-post direkte til Sarr. Denne blir levert, men ikke lest.

12. september blir begjæring om pågripelse og utlevering oversatt til engelsk og sendt til Interpol sammen med ny innkalling til ankesak. Ei uke seinere sendes også rettsanmodning om forkynning, pågripelse og utlevering til Saudi-Arabia.

Ukene går, men ingen hører noe.

- Den 1. oktober i 2019 fikk vi beskjed fra forsvarer om at hun ikke hadde fått tilbakemelding fra ham. Agenten sa samtidig at han ikke hadde kontakt med tiltalte, og heller ikke var hans agent lengre. Interpol hadde fått melding om at Interpol Saudi Arabia hadde hatt kontakt med Sarr. Han skal ha sagt at han hadde en sak i Norge, men ble frikjent. Vi fikk ingen flere opplysninger, sier Nordheim.

Mens jakten på Sarr fortsetter, figurerer spilleren selv på kampbilder sammen med sine nye lagkamerater. På Twitter publiserer klubben oppdateringer foran hver kamp.

Karrieren i saudiarabisk fotball skal imidlertid bli kort. 11. januar i 2020 legger poserer Sarr nok en gang med troppen på Damacs spillerbilde.

Som nummer tre fra venstre i bakerste rekke er han klar for kamp.

Det blir Sarrs siste opptreden i klubben.

14. januar bekrefter Damac at kontrakten, som egentlig strekker seg til sommeren 2020, er terminert. Totalt ender han på 15 kamper for klubben i Saudi-Arabia.

MYSTERIUM: Verken Damac FC eller Sarr har besvart Dagbladets spørsmål om hvorfor kontrakten ble avsluttet flere måneder før den gikk ut. Foto: Damac FC / Twitter
MYSTERIUM: Verken Damac FC eller Sarr har besvart Dagbladets spørsmål om hvorfor kontrakten ble avsluttet flere måneder før den gikk ut. Foto: Damac FC / Twitter Vis mer

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med Damac for å få svar på hvorfor kontrakten ble terminert og om de er kjent med tiltalen mot Sarr. Klubben har ikke besvart henvendelsene. Fotballforbundet i Saudi-Arabia ville heller ikke svare på Dagbladets spørsmål om Sarr.

Til tross for at senegaleseren står uten jobb i landet, sendes en ny rettsanmodning til Saudi-Arabia 5. mars. Hvorvidt Sarr selv er i landet på tidspunktet, er den dag i dag et ubesvart spørsmål. Parallelt kontaktes Interpol og Saudi-Arabia på e-post, uten at det kommer noen konkrete svar.

Ingen vet hvor Sarr har blitt av.

Er han i Saudi-Arabia?

Eller har han reist vestover, hjem til Senegal?

Jakten forflytter seg til Afrika, i håp om svar.

- Interpol har rettet henvendelse til Senegal om hvorvidt Sarr befinner seg der. Men det har ikke kommet noe svar, sier statsadvokat Nordheim.

- Meget utfordrende

29. april i år tikker en henvendelse fra den senegalesiske ambassade i Haag inn hos statsadvokaten. Det bes om en oppdatering i saken. 1. juni sendes et brev i retur. Der opplyses det at Sarr fremdeles er internasjonalt etterlyst. Rettsanmodningen om pågripelse og utlevering videreformidles.

Samtidig bes det om bekreftelse på hvor Sarr befinner seg, og hvorvidt dette er i Senegal. Snart fem måneder seinere har fortsatt ingenting skjedd på Afrikas vestkyst.

Statsadvokaten er klar på at det å få bistand fra land utenfor Europa i mange tilfeller er vanskelig. Noe som også har vist seg å være tilfellet i Sarr-saken.

- Det er meget utfordrende å samarbeide med myndigheter utenfor Europa og som ikke har utleveringsavtaler. Vi har ikke hørt noe fra Senegal til tross for oversendt forsøk på kontakt, sier Nordheim.

Statsadvokaten legger til at hun opplever at både agenten og Sarrs forsvarer har bistått som forventet med tanke på å få kontakt med ham. Likevel har ingen av dem kunnet svare på hvor han befinner seg i verden.

- Sarr finnes

I mellomtida sitter to kvinner i uvisshet om hva som vil skje med deres saker. For kvinnen i Molde handler det om å få gjennomført ankesaken i lagmannsretten. For kvinnen på Vestlandet handler det om å få vite hvorvidt saken hennes i det hele tatt ender i en rettssal.

Advokat John Christian Elden er bistandsadvokat for dem begge.

BISTAND: John Christian Elden bistår begge de to kvinnene som har anmeldt Babacar Sarr for voldtekt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BISTAND: John Christian Elden bistår begge de to kvinnene som har anmeldt Babacar Sarr for voldtekt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi synes det er svært stille fra påtalemyndigheten både i saken fra Molde og saken fra Bergen. Begge sakene gjelder voldtekt og er prioriterte i rettssystemet. Sarr finnes, og det kan kanskje gjøres enda litt mer for å pågripe ham, slik at sakene for mine klienter kan avsluttes, sier Elden.

Dagbladet har gjentatte ganger sendt over spørsmål til Sarr, og blant annet spurt om han vil komme tilbake til Norge for å få fullført ankesaken samt. Han har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Heller ikke hans forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, har besvart våre spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer