TESTET POSITIVT: Tidligere verdensrekordholder på 100 meter, Asafa Powell, testet positivt under det jamaicanske mesterskapet tidligere i år. Også OL-sølvvinner Sherone Simpson (bak) testet positivt tidligere i år. Foto: REUTERS / Gilbert Bellamy / NTB Scanpix
TESTET POSITIVT: Tidligere verdensrekordholder på 100 meter, Asafa Powell, testet positivt under det jamaicanske mesterskapet tidligere i år. Også OL-sølvvinner Sherone Simpson (bak) testet positivt tidligere i år. Foto: REUTERS / Gilbert Bellamy / NTB ScanpixVis mer

- Jamaica har aldri utført en blodtest

Sjokkmelding fra landets tidligere antidopingsjef.

(Dagbladet): Det internasjonale antidopingbyrået (Wada) meldte mandag denne uka at det skal settes i gang en ekstraordinær undersøkelse av Jamaicas antidopingarbeid.

Bakgrunnen er rapporter om at testing av landets utøvere kollapset fullstendig inn mot London-OL i fjor.

Som Dagbladet skrev mandag ettermiddag, ble de jamaicanske stjernene nærmest ikke dopingtestet i det hele tatt de siste fem-seks månedene inn mot London-OL.

- Vi er bekymret, sa Wada-sjef David Howman om mangelen på testing.

- Ingen blodtester Nå får landets sprintdominans seg nok et skudd for baugen, og denne gangen er det - om mulig - enda mer alvorlig.

Den seriøse engelske avisa Daily Telegraph melder nemlig at Det jamaicanske antidopingbyrået (Jadco) aldri har utført en blodtest.

Bakgrunnen er et intervju med byråets tidligere sjef Renee Anne Shirley. Det var hun som også avslørte mangelen på testing før London-OL, gjennom et brev til avisa The Gleaner.

Ifølge Shirley, som ledet Jadco fra juli 2012 til februar i år, er mangel på ressurser grunnen til at byrået ikke har utført blodtester.

Ressursmangelen skal også kunne føre til at saken mot dopingtatte utøvere som Asafa Powell og Sherone Simpson ikke blir tilstrekkelig utført.

Kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien, er ikke spesielt overrasket over Shirleys avsløring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er ikke bra, men ikke spesielt overraskende for oss som jobber med det. Det illusterer bare at mange land fortsatt har en lang vei å gå når det gjelder antidopingarbeid, sier han til Dagbladet.

Bare urintester Renee Anne Shirley forteller, i et intervju med Telegraph, at Jadco bare har utført urintester, til tross for at byrået har utstyr for å gjennomføre blodtester. Flere ulovlige preparater, som veksthormonet HGH, kan ikke oppdages gjennom urintesting.

- Jeg vet at 30 sett med blodtesteutstyr ble kjøpt, men de ble aldri brukt. Etter det jeg kjenner til har Jamaica fortsatt ikke begynt å blodteste nå, åtte måneder seinere, sier hun til Telegraph.

Byfuglien i Antidoping Norge forteller at blodtesting har to primære formål:

- Det første er direkte påvisning av forbudte stoffer og det andre er indrekte påvisning ved hjelp av de biologiske blodprofiler. Gjennom dem kan man gjennomføre mer målretta testing, sier han til Dagbladet.

Troverdig - Hvordan vurderer du troverdighetsgraden i det Shirley avslører?

IKKE OVERRASKET: Kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien
IKKE OVERRASKET: Kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien Vis mer

- Det er ikke usannsynlig når det kommer fra henne. Dette viser nok en gang at antidopingarbeid handler om ressurser og kunnskap, sier han.

Byfuglien minner imidlertid på at det ikke bare er de nasjonale antidopingbyråene som tester utøverne.

- En viktig nøyanse i dette er at vi ikke må glemme at også de internasjonale særforbundene har at ansvar for å dopingteste. I friidretten er det foreksempel IAAFs ansvar å teste, og de kan vise til et betydelig antall blodprøver, sier han.

Blir kalt «Judas» Renee Anne Shirleys utspill i intervjuet kommer ikke akkurat til å bidra til å øke statusen hennes på den lille øya. Styreformannen i Jadco, Herb Elliot, har tidligere kalt henne for «Judas» og omtalt henne som dement.

Shirley sier til Telegraph at hun klarer seg fint med å bli angrepet, og at hun ikke kommer til å gi seg.

På tirsdag denne uka ble taekwondo-esset Kenneth Edwards den åttende jamaicaneren til å teste positivt i 2013. I likhet med den tidligere sprintdronningen Veronica Campbell-Brown testet han positivt på et vanndrivende middel.

Også seks friidrettsutøvere har testet positivt så langt i år. Shirley frykter imidlertid at de mange sakene kan bli for mye for ressursutsatte Jadco.

- Det jeg er bekymret over er at de ansatte ikke vil kunne utføre denne jobben, og det er ingen andre som tar problemet på alvor. Noen må styre denne prosessen, og sakene må tas opp med vitneutsagn, sier hun.

Vil beskytte de rene Shirley mener nå at Jamaica trenger et antidopingprogram i verdensklasse slik at rene utøvere slipper å bli forfulgt av mistanke.

• Tidenes raskeste mann, Usain Bolt, har aldri feilet i en dopingtest. Verdensrekordholderen på 100 og 200 meter ble ifølge Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) testet minst 12 ganger i 2012.

KOMMER TILBAKE? Asafa Powell er foreløpig utestengt. Foto: REUTERS / Lucy Nicholson / NTB Scanpix
KOMMER TILBAKE? Asafa Powell er foreløpig utestengt. Foto: REUTERS / Lucy Nicholson / NTB Scanpix Vis mer