Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jamaica tok sju gull i VM. Tok ikke en eneste blodprøve av utøverne sine i hele 2014

- Jeg vet ikke hvorfor, sier Wada-sjefen.

BLIR BARE BLODTESTET INTERNASJONALT: Nesta Carter, Usain Bolt, Nickel Ashmeade og Asafa Powell vant VM-gull på 4x100 meter stafett, og avla blodprøver i Beijing. På Jamaica, derimot, sliter antidopingbyrået med å få i gang tilfredsstillende testregimer.Foto: Jimmy Wixtröm / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix
BLIR BARE BLODTESTET INTERNASJONALT: Nesta Carter, Usain Bolt, Nickel Ashmeade og Asafa Powell vant VM-gull på 4x100 meter stafett, og avla blodprøver i Beijing. På Jamaica, derimot, sliter antidopingbyrået med å få i gang tilfredsstillende testregimer.Foto: Jimmy Wixtröm / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Usain Bolts sprintseire i Beijing er hyllet i hele verden som det godes kamp mot det onde etter at den dobbelt dopingdømte amerikaneren Justin Gatlin måtte nøye seg med VM-sølvmedaljene bak den så langt plettfrie Bolt.

Men nå viser den ferske dopingteststatistikken at det utskjelte antidopingarbeidet på Jamaica fortsatt har store sprekker. Ifølge den offisielle statistikken fra det internasjonale antidopingbyrået Wada, tok ikke det jamaicanske antidopingbyrået Jadco en eneste blodprøve i løpet av 2014.

Lovet å ta blodprøver
Det er mildt sagt oppsiktsvekkende etter at hele styret i Jadco gikk av da det ble kjent at de ikke tok en eneste dopingtest av utøverne sine utenfor konkurranse de siste seks månedene før OL i London.

Etter skandalen lovet Jamaicas sportsminister, Natalie Neita Headley, bot og bedring, og at Jadco var klare for å ta blodprøver av utøverne sine i 2014.

For å få det til la Headley ifølge BBC mer enn fire millioner kroner på bordet i forsøket på å rette opp fadesen. De pengene, om de fant veien til Jadco, er brukt på andre ting enn blodprøver.

- Jeg vet ikke hvorfor de ikke har tatt blodprøver. Det vi måtte gjøre med Jadco var å få dem til å starte på nytt. De sporet av, og de måtte begynne på nytt, på alle nivåer. Derfor dro canadierne ned for å hjelpe dem, så arbeidet deres går framover, sier Wadas generalsekretær, David Howman, til Dagbladet.

Wada-sjefen understreker at mange av de jamaicanske utøverne testes jevnlig, både i og utenfor konkurranse, av det internasjonale friidrettsforbundet. Først og fremst handler de manglende blodprøvene om å sikre at utøverne på nivået under Bolt og Co ikke doper seg.

- Er det et problem at de ikke tar blodprøver?

- Vel, la meg si det slik: Vi hadde foretrukket at de tok blodprøver. Vi hadde også foretrukket at de hadde innført blodpass, men det er ikke obligatorisk. La oss vente og se hvordan de får det til i 2015, sier Howman.

Ser etter året er omme
Ifølge Wada-sjefen er det fra i år nye regler for hvor mange blodprøver som skal tas i de ulike idrettene. Her ligger det også krav til de nasjonale antidopingbyråene.

- Vi er halvveis gjennom året, og det virker, sier Wada-sjefen.

- Så Jamaica er i gang med å ta blodprøver i år?

- Det skal de være.

- Men du vet ikke?

- Vi kunngjør ingenting før året er omme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!