James Bond fraktet «dronningen» til stadion

Dronning Elizabeth spilte i film for første gang noensinne. «Fallskjermhoppet» ned til seremonien.

SPEKTAKULÆRT: «Dronningen» og James Bond ankom stadion via helikopter og fallskjerm i London i kveld. Foto: OLIVIER MORIN / AFP / NTB SCANPIX
SPEKTAKULÆRT: «Dronningen» og James Bond ankom stadion via helikopter og fallskjerm i London i kveld. Foto: OLIVIER MORIN / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON/OSLO (Dagbladet): De klarte å holde det meste hemmelig til det siste, men i kveld får verden endelig se Danny Boyles nøye regisserte åpningsseremoni i OL-hovedstaden London.

Spekulasjonene har rast i mediene i ukene fram til i kveld, om hvem som skulle tenne ilden, hvem som skulle spille musikk underveis, og hvilke overraskelser Boyle hadde på lager.

GJØR SEG KLARE: Skuespillere og levende dyr var en stor del av innledningen av åpningsseremonien, som viste ulike sider av britisk kultur og historie. Foto: ANDY RAIN / EPA / NTB SCANPIX
GJØR SEG KLARE: Skuespillere og levende dyr var en stor del av innledningen av åpningsseremonien, som viste ulike sider av britisk kultur og historie. Foto: ANDY RAIN / EPA / NTB SCANPIX Vis mer

En overraskelse var det imidlertid ikke at regnet kom til byen like før «avspark».

Spektakulært Det første vi fikk se etter nedtellingen, var Tour de France-vinner Bradley Wiggins, som fikk æren av å åpne seremonien med et bjelleslag. Rundt ham kunne man kort etter se ulike scener med landbruk og natur, mens tradisjonelle sanger fra Storbritannias ulike deler ble sunget.

Så kom fabrikkpipene opp, den industrielle revolusjon ble spilt ut i miniformat, kampen for kvinners rettigheter, kriger, de kulturelle endringene på 60-tallet, The Beatles - kort sagt fikk vi se bruddstykker av britisk kulturhistorie i kortversjon. Stålet fra fabrikkene formet ringer, som til slutt formet den olympiske logoen.

STARTET SHOWET: Tour de France-vinner Bradley Wiggins. Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP / NTB SCANPIX
STARTET SHOWET: Tour de France-vinner Bradley Wiggins. Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Like etterpå fikk vi se en kortfilm spilt inn i Buckingham Palace, med Daniel Craig som James Bond og dronning Elizabeth som seg selv i hovedrollene. Dette skal være første gang dronningen har spilt i en film noensinne.

Filmen endte med at Bond og dronningen «fallskjermhoppet» ned på stadion, og vips var dronning Elizabeth på plass.

Beckham ved roret Publikum lo godt av Mr. Bean (Rowan Atkinson), som plutselig befant seg i orkesteret, som synthesizerspiller under Vangelis' «Chariots of Fire» fra den Oscar-vinnende filmen med samme navn. Bean dagdrømte seg bort og befant seg plutselig i den berømte strandløpescenen - med en vri.

FRA LANDBRUK ...: Skuespillere og levende dyr. Foto: MIKE BLAKE / REUTERS / NTB SCANPIX
FRA LANDBRUK ...: Skuespillere og levende dyr. Foto: MIKE BLAKE / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Arrangørene har for øvrig sørget for å flagge britisk kultur kraftig under showet, som er en tour de force av pop/rock-klassikere av så forskjellige artister som The Beatles, Led Zeppelin, Queen, New Order, Amy Winehouse og Sex Pistols.

Fra 23.20-tida begynte inntoget av de ulike deltakerlandenes tropper på stadion, i påvente av tenningen av OL-ilden. Den ble sett om bord i en båt på vei oppover Themsen, med David Beckham ved roret.

250 millioner Regissør Danny Boyle har holdt kortene tett til brystet foran åpningsseremonien på Olympiastadion i Øst-London.

... TIL INDUSTRI: Fabrikkpiper opp av bakken. Foto: FRANCK FIFE / AFP / NTB SCANPIX
... TIL INDUSTRI: Fabrikkpiper opp av bakken. Foto: FRANCK FIFE / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Budsjettet på 27 millioner pund (250 millioner kroner) er under halvparten av hva Beijing svidde av på sin seremoni for fire år siden, men Boyle har lovet en seremoni som prøver å fange et bilde av britene som nasjon, og feirer britenes «overstrømmende kreativitet».

Det er ventet at over en milliard TV-seere følger festen i London i kveld.

Debutant som flaggbærer Noen tilfeldige opplysninger om kveldens seremoni:

STÅLET FORMET OL-RINGENE: Avsluttet åpningssekvensen. Foto: JEWEL SAMAD / AFP / NTB SCANPIX
STÅLET FORMET OL-RINGENE: Avsluttet åpningssekvensen. Foto: JEWEL SAMAD / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

• 80 utenlandske statsledere er gjester ved sommerlekene i den britiske hovedstaden, og prominente gjester som kong Carl Gustaf av Sverige og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev er til stede under seremonien.

• Olympiastadion i London rommer 80 000 tilskuere, og er tredje størst i England etter Wembley og Twickenham.

BOND-BABE: Dronningen «fallskjermhoppet» ned på stadion. Foto: OLIVIER MORIN / AFP / NTB SCANPIX
BOND-BABE: Dronningen «fallskjermhoppet» ned på stadion. Foto: OLIVIER MORIN / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

• Norges flaggbærer under utøvernes innmarsj er padleren Mira Verås Larsen (25) fra Bærum, som er med i sitt første OL.

• Filmregissør Danny Boyle fikk sitt gjennombrudd med «Trainspotting» i 1996, og har seinere levert filmer som «The Beach», «28 Days Later» og «Slumdog Millionaire».

PÅ PLASS: Dronning Elizabeth II. Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP / NTB SCANPIX
PÅ PLASS: Dronning Elizabeth II. Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
TULL OG TØYS: Mr. Bean fomlet seg gjennom orkesterets framføring av «Chariots of Fire». GABRIEL BOUYS / AFP / NTB SCANPIX
TULL OG TØYS: Mr. Bean fomlet seg gjennom orkesterets framføring av «Chariots of Fire». GABRIEL BOUYS / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
REGISSØR: Danny Boyle. Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / NTB SCANPIX
REGISSØR: Danny Boyle. Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer