James er 12-åringenes svar på Usain Bolt

- Han er en «freak», i ordets beste mening.

(Dagbladet): Uten å ha trent friidrett, og med en elendig start, løp James Gallaugher (12) i fjor inn til annenplass på 100 meter i det nasjonale australske mesterskapet.

Fra tribuneplass skjønte trener Scott Richardson at han nettopp hadde sett et kjempetalent - og det siste året har Gallaugher fått hjelp til å foredle sprintgaven sin.

Det finnes ikke offisielle verdensrekorder for så unge utøvere, men ifølge Eurosport har det aldri blitt registrert raskere 100-metertider for 12-åringer i USA og Australia enn Gallaughers 11,7.

Trener Richardson - som selv har vært en av Australias raskeste menn - har aldri sett maken gjennom sine 20 år som utøver og trener.

SUPERTALENT: Verken i USA eller Australia har man registrert raskere tider fra 12-åringer på 100 meter enn James Gallaugher.
SUPERTALENT: Verken i USA eller Australia har man registrert raskere tider fra 12-åringer på 100 meter enn James Gallaugher. Vis mer

- James er enestående. Jeg sier ikke det bare fordi jeg er treneren hans. Han er en «freak», og jeg mener det i ordets beste mening. Når jeg snakker om ham med kona og familien min, sier vi bare at han kommer til å bli den største sprinteren vi noensinne har hatt, dersom utviklingen fortsetter, sier han til australske Daily Telegraph.

Ønsket av rugbylag
Men det er ikke sikkert Gallaugher ender opp i friidretten. Fire klubber i den australske rugbyligaen har meldt sin interesse for den lynraske 12-åringen, og kanskje har en video fra en skolekonkurranse i delstaten New South Wales bidratt til det.

Der løper han ankeretappen på en 4 x 100 meter stafett, og utgangspunktet virker håpløst idet han mottar pinnen ut fra siste sving. Lederlaget ligger rundt 20 meter foran og cruiser mot seier.

Men Gallaugher fosser først fra de som ligger rundt ham, og ganske raskt er han helt oppe i ryggen på laget i tet. Noen meter fra målstreken smetter han forbi og vinner like majestetisk som en Usain Bolt i toppslag.

- Han kan løpe på 10,9 om ikke lenge, som er utrolig for en gutt på hans alder, sier Scott Richardson.

- Jeg vil følge ham nøye
Regjerende norgesmester på 100 meter, Philip Bjørnå Berntsen, lar seg imponere når han får se videoklippet. Men samtidig minner han om at en barnestjerne ikke alltid greier å leve opp til forventningene når de vokser opp.

IMPONERT: Regjerende norgesmester på 100 meter, Philip Bjørnå Berntsen.  
Foto: Stian Lysberg Solum  / SCANPIX .
IMPONERT: Regjerende norgesmester på 100 meter, Philip Bjørnå Berntsen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

- Det virker som en spennende kar, og jeg blir imponert når han løper inn en kar med cirka 20 meter. Men ut fra en sånn video er det vanskelig å vite hva han og de rundt ham er gode for.

Selv pådro Berntsen seg en prolaps som satte en stopper for utviklingen hans, og i dag løper han mest på hobbybasis.

- Sånne ting kan skje alle, vi utsetter kroppen for enorme påkjenninger. Er denne gutten heldig, holder han seg unna skader, og da vil han sikkert komme langt. Det er spennende å følge med på sånne typer, og jeg kommer til å følge nøye med på ham. Det hadde vært morsomt å få en som kunne kommet ned på tidene til Usain Bolt, sier han.