Jan Åge blir Kjell Magnes nye engel

NADDERUD (Dagbladet): Han er millionær, bor på 50 kvadratmeter og spiser Grandiosa. I tillegg drikker den kristne avholdsmannen rusbrus mens han vurderer å melde seg ut av statskirken. Nå skal Fjørtoft drive valgkamp for KrF.

La meg si det sånn - jeg savner Marianne og ungene, sier Jan Åge Fjørtoft (34).

- Jeg savner dem helt enormt. For det er sammen med dem jeg henter meg inn og er minst mulig den Jan Åge Fjørtoft folk kjenner igjen fra fotballbanen og media.

- Jeg er jo så utagerende som person at jeg trenger pauser fra meg sjøl.

Men Jan Åge Fjørtoft får ikke det. Pauser. Nå. Og ikke trenger han det heller. For så lenge kona fortsatt har tre tyske uker igjen før Tippeliga-pausen gjør det greit å hente flyttelasset og alle de store bilene der nede i Frankfurt, svarer han ja.

Hva hadde vel livet vært uten oppmerksomhet?

- JEG TREFFER MANGE folk som er forutinntatte når de møter meg, sier Jan Åge.

- Og jeg skjønner dem godt, jeg. For hva er det de får - jo, en kristen avholdsmann fra Sunnmøre som atpåtil er svær i kjeften. Og som sitter hos Fredrik Skavland og sier at han helst ikke vil være så mye i media.

- Avholdsmann, sier du?

- OK - jeg tar en Hooch (rusbrus). Og champagne er godt. Men jeg drikker svært sjelden fordi jeg egentlig ikke liker det. Så jeg er ikke avholdende - på ingen måte fanatisk - men én ting er jeg veldig klar på:

- Min kamp mot alkoholen går på at den aldri skal være tilstedeværende der det er barn, i idretten, i trafikken og på sjøen.

- Har aftenbønnen sklidd ut også - til et par ganger i uka?

- Aldri! Jeg ber den lille aftenbønnen jeg lærte som gutt hver eneste kveld. Og der har du min tro - den er basert på Jesus og den nestekjærligheten han viste og sto for i sin tid på jorda. Statskirkens manglende toleranse overfor enkelte menneskegrupper gjør at jeg har lyst til å melde meg ut.

KrF HAR HAN DERIMOT meldt seg inn i. For å spille på verdi-lag med Kjell Magne i den kommende valgkampen. Men Jan Åge Fjørtoft hadde ikke vært Jan Åge Fjørtoft hvis han ikke hadde ropt inn i det politiske sakristi med megafon.

Og forlangt samarbeid med Høyre.

- Kjell Magne har fått klar beskjed. Jeg stiller opp i hans streben etter å bli statsminister på én betingelse. Og det er at KrF må søke til Høyre i et eventuelt regjeringssamarbeid. På Sunnmøre er vi vant til at Gud og mammon går hånd i hånd.

JAN ÅGE FJØRTOFT GLISER fornøyd av sin kristenpolitiske metafor med høyreskru. Den har høy verdi. Og han gliser enda mer når jeg ber ham droppe buksa.

Lårene skal måles.

- Det skjedde en gang under et fotballshow på tysk TV også, sier Jan Åge.

- Folk skulle ringe inn og tippe omkretsen på lårene mine. Men forskjellen på nå og da er buksa.

- På TV tok jeg den ikke av.

64 centimeter er XXL. Og ifølge innehaveren av de bleke og blåmerkede et genetisk fenomen.

- Faren min er akkurat maken, sier Jan Åge.

- Vi har svære lår i familien min. Hvilket gjør at Marianne er redd for at datteren vår skal arve beina mine.

- Det er jo ikke akkurat noen kultur for kvinnelige vektløftere i Norge.

Grandiosa er det derimot kultur for. Og Jan Åge Fjørtoft stapper dem i seg. Mens han venter på en telefon fra Orkla-eide Stabburet. Og en sponsorkontrakt?

- De har vel litt annet å tenke på nå om dagen. Orkla, mener jeg. Men ærlig talt - Grandiosa er greit det. Og brukbar å trikse med.

MANGE VIL HA DET TIL at Jan Åge Fjørtoft spiller teater. At han ikke er seg sjøl, og at han veldig ofte har en skjult agenda. Men han er ikke sånn - tror jeg. De gangene det går galt, er han bare dum og klønete.

- Folk skal vite at det tok lang tid før jeg ble trygg i media, sier han. - Jeg var vel nærmere 28 år før jeg fant min plass. Og jeg er ingen engel - på ingen måte. Jeg prøver imidlertid å være ærlig hele veien.

- Hvilket betyr konflikter?

- Man blir lurere med årene. Og sjøl om det ikke alltid ser sånn ut, har jeg lært meg å være ydmyk. Jeg vet jeg er flink til å snakke, men noen ganger snakker jeg for mye. Hvis du skjønner hva jeg mener.

Gjett om! Alle med fjernsyn vet jo det. For da Jan Åge Fjørtoft debuterte som sidekommentator i NRK, snakket han en FA-cup-kamp mellom Sunderland og Arsenal i filler. Sjøl Arne Scheie var i sjokktilstand - han fikk jo ikke ut sin folkeopplysning.

- Jeg har ikke bestemt meg, men jeg kan godt tenke meg en framtid innen media når jeg gir meg neste høst, sier Jan Åge. - Spør du meg i dag, er nok det svaret. Men jeg skal aldri jobbe mer enn at jeg kan kjøre barna mine til og fra skolen stort sett hver eneste dag. Jeg trenger det ikke heller.

MENS ANDRE fotballproffer investerer i fonds ute og hjemme, har Jan Åge Fjørtoft satset på fast eiendom. I dag eier selskapene hans fem utleieleiligheter i Oslo. Og 15. juli skal den nye boligen på Nesøya stå klar.

Da er Jan Åge Fjørtoft fra Gursken i mål.

- Jeg har da fått til noe , sier han. - Sjøl om det er mange fotballspillere der ute med mye større talent enn mitt, er det jo en egenskap og en kvalitet og score mål også. Og det har jeg gjort - nærmere 300.

FIN Å TRIKSE MED: - Grandiosa er greit det. Og brukbar å trikse med, sier Jan Åge Fjørtoft.
MÅLER FOR DAGBLADET: Det er ikke bare kjeften som er svær på Jan Åge Fjørtoft. Når buksa droppes åpenbares lårene som har en omkrets på hele 64 centimeter.