Jan Egil Andresen på femteplass

Italienske Pietro Piller-Cottrer var i en klasse for seg på 15 kilometeren i kanadiske Canmore.

Samtidig presenterte den nye generasjonen norske langrennsløpere seg for alvor.

For da etablerte karer som Kristen Skjeldal, Frode Estil og Tore Ruud Hofstad sviktet, sto langt mer ukjente navn som Jan Egil Andresen, John Anders Gaustad og Tord Asle Gjerdalen frem som redningsmenn.

Andresen hadde fjerdeplassen på 15-kilometeren i Nove Mesto forrige sesong som personbeste foran torsdagens renn i Canmore. Der var han svært nær ved å tangere den plasseringen. 27-åringen fra Hamar gikk respektløst ut, og var blant de ti beste på samtlige passeringer.

Sterk femteplass

En sugende avslutning sendte Andresen helt opp på femteplass til slutt. I mål var han 42 sekunder bak suverene Piller-Cottrer. Opp til tyske Tobias Angerer på tredjeplass skilte det ikke mer enn 18 sekunder. Det var meget hyggelig sett med norske øyne.

Oppturen kom bare en snau måned etter at samme Andresen ble nummer 39 i verdenscupåpningen på Beitostølen – også det 15 kilometer skøyting. Ingen tvil om at Hamar-gutten meldte seg på i kampen om OL-billett med torsdagens femteplass.

Til OL i Torino vil også John Anders Gaustad, som også leverte en sterk søknad i kulda i Canada. En meget solid 15 kilometer endte til slutt med niendeplass.

Like bak seg hadde han i tillegg en annen fremadstormende løper i Tord Asle Gjerdalen. Hadelendingen gikk inn til 13. plass og sitt beste verdenscuprenn noensinne.

Fem blant de 15

Geir Ludvig Aasen endte to plasser lenger bak og sørget for at Norge hadde fire løpere blant de 15 beste. Begge de to sistnevnte var under ett minutt bak suverene Piller-Cottrer.

Italieneren sikret seg et soleklart favorittstempel foran femmila i skøyting på Torino-OLs siste dag. De knallharde løypene i Canmore minnet i tillegg mye om det som venter løperne i Torino om to måneder.

Tobias Angerer benyttet på sin side anledningen til å ta tilbake sammenlagtledelsen i verdenscupen fra Tor Arne Hetland.

(ANB)

NYE HELTER: Jan Egil Andresen (t.v.) ble beste nordmann på femteplass og John Anders Gausatad tok niendeplassen på 15 kilometer fristil i Canada i kveld.
MANN FOR SIN HATT: Jan Egil Andresen fikk nytt hodeplagg under premieutdelingen.