Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jan Staubo kritiserer kulturministeren

- Jeg ble bedt om å fortsette i Den internasjonale olympiske komité (IOK), de klappet meg rett og slett inn igjen. Jeg så det som en dyd av nødvendighet å fortsette, sier Jan Staubo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staubo kan fortsette sitt arbeid i IOK fram til 2001, da han må gå av for aldersgrensen. Under dagens IOK-møte i OL-byen ble Staubo innstendig bedt om å fortsette, og grunnen skal være brevet kulturminister Anne Enger Lahnstein fakset direkte til IOK-president Juan Antonio Samaranch i forrige uke.

I brevet støtter den norske regjeringen Arne Myhrvolds kandidatur som nytt medlem i IOK.

- Det var nokså dumt gjort, valgprosessen hos oss kom ganske skjevt ut. Hvis jeg hadde trukket meg nå, måtte IOK ha tatt affære overfor den norske regjeringen, sier Staubo.

- På hvilken måte?

- Det kan jeg ikke kommentere.

- Er IOK-ledelsen opprørt over brevet?

- Ikke opprørt, men vi likte det ikke. Vi velger våre egne folk, så enkelt er det. Hva den norske regjeringen måtte mene er uinteressant i denne sammenheng, sier 77 år gamle Staubo til NTB på telefon fra Nagano.

Ingen nye norske?

Ettersom Staubo blir sittende i IOK på ubestemt tid, må både idrettspresident Arne Myhrvold og tidligere OL-direktør Petter Rønningen smøre seg med tålmodighet.

- Hvor store sjanser er det for at en av de to blir valgt når du går av?

- Det kan jeg ikke kommentere.

- Kan brevet fra Lahnstein ha ødelagt sjansene til andre nordmenn som vil inn i IOK i framtiden?
- Håper ikke det, men jeg vil ikke spekulere i det nå.

- Du var fast bestemt på å gi deg nå. Var det bare brevet som fikk deg til å forandre mening?

- Medlemmene reiste seg og klappet meg inn igjen. Jeg kunne ikke gi meg når støtten var så formidabel. Men det er klart den politiske affæren hadde stor betydning, innrømmer Staubo.

Innblanding

- Nå må snart det norske folk skjønne at det ikke er Norge som bestemmer hvem IOK skal velge som medlemmer. Jeg har forklart det hundrevis av ganger, men det virker ikke som om folk i Norge forstår at det er IOK som velger sine representanter i Norge. Norge er ikke medlem av IOK, det er en stor misforståelse jeg håper kan være ryddet av veien en gang for alle, sier en oppgitt Jan Staubo.

- Jeg har jo håp om at det blir en nordmann som etterfølger meg, kan du skjønne. Nå får vi vente å se, vi velger i hvert fall våre egne folk, fortsetter Staubo, som skal trappe ned aktivitetene i fremtiden.

- Hva blir oppgavene dine i IOK fremover?

- Det kan jeg ikke si noe om.

- Skal du gjør noe?

- Jeg vet ikke helt hva det blir, men jeg har gjort mye tidligere og vil nok ta det med ro i tiden som kommer, sier Staubo som har vært IOK-medlem siden 1966.

- Du skal altså nyte de siste årene som IOK-medlem?

- Du kan si det slik, avslutter Staubo.

(NTB)

FORTSETTER I IOK:</B>Under dagens IOK-møte ble Staubo innstendig bedt om å fortsette. Grunnen skal være brevet kulturminister Anne Enger Lahnstein fakset direkte til IOK-president Juan Antonio Samaranch i forrige uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!