Simen Hegstad Krüger vant 15 km på Beitostølen

Jan Thomas (21) sjokkerte da Sundby gikk på uforklarlig smell

Simen Hegstad Krüger vant 15 km fristil på Beitostølen med et praktløp på dagen hvor Martin Johnsrud Sundby sprakk og Jan Thomas Jenssen (21) overrasket alle med 3. plass.

GJENNOMBRUD: Jan Thomas Jenssen (21) gikk sitt livs løp på Beitostølen og ble nr. 3. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GJENNOMBRUD: Jan Thomas Jenssen (21) gikk sitt livs løp på Beitostølen og ble nr. 3. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN/OSLO (Dagbladet): Det er alltid like moro når et nytt og ungt norsk talent tar steget inn i den ypperste senioreliten.

I dag var en slik dag. I dag fikk toppsjiktet i verdens beste langrennsnasjon et nytt bekjentskap.

Jan Thomas Jenssen (21) er like gammel som Johannes Høsflot Klæbo og tok stafettgull sammen med Klæbo, Mattis Stenshagen og Vebjørn Hegdal i junior-VM i 2016.

De tre øvrige i denne kvartetten er alle representert på norske landslag og har allerede vist seg fram som tre av verdens desidert største talent, men i dag var det Jenssen som stjal showet. Team Veidekke-løperen imponerte og overrasket stort.

- Det har gått gjetord om gode treningsøkter fra Jenssen, men dette her er i overkant, sa NRK-kommentator Jann Post underveis i løpet.

Praktløp

BEST: Simen Hegstad Kruger viste enorm styrke da han vant dagens 15 km fristil suverent. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST: Simen Hegstad Kruger viste enorm styrke da han vant dagens 15 km fristil suverent. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Jenssen gikk inn til suveren ledelse foran Petter Northugs lagkompis Chris André Jespersen, som vant suverent i Gällivare forrige vinter, og måtte dermed vente tålmodig for å finne ut hvor høyt dette faktisk kunne holde til.

Simen Hegstad Krüger ble til slutt for sterk og gikk seg inn i Norges verdenscuptropp i Kuusamo med dagens knalløp. Det holdt til seier for 24-åringen med 16 sekunder foran Hans Christer Holund.

- Det er utrolig kult. Det er ikke ofte jeg vinner skiløp i dette selskapet. Dette var et meget godt løp, sier Krüger til statskanalen.

Overraskelsesmannen Jan Thomas Jensen ble nr. 3. 21-åringen slo blant annet Finn-Hågen Krogh og den store favoritten Martin Johnsrud Sundby, som gikk på en smell etter rundt ti kilometer.

- Det er utrolig rått. Da jeg sto opp i dag, tenkte jeg at jeg ville slå de jeg er på lag med. Jeg hadde aldri sett for meg å slå Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe, liksom, sier Jenssen til NRK.

Sundby gikk på smell

Men hva var det egentlig som skjedde med verdensener Sundby?

- Martin Johnsrud Sundby er rett og slett stiv, sa en overrasket Jann Post underveis i løpet da Røa-gutten plutselig begynte å tape enormt med tid.

Til slutt endte forrige sesongs verdenscupvinner på 7. plass, 52,9 sekunder bak Krüger og 23 sekunder bakk sensasjonsmannen Jenssen.

Det hadde ingen sett for seg før rennstart.

- Det er en sjelden utgave av Martin. Han har rett og slett gått på en smell, konkluderte Torgeir Bjørn i NRKs kommentatorboks.

Selv sier Sundby:

- Beina ble bare betong etter en runde. Det var ingen god dag i dag. Jeg skal ikke ha så svake dager, men det er ikke noe dramatikk i dette, sier 33-åringen etter dagens overraskende og uvanlige smell.

I skyggen av Klæbo

21-år gamle Jenssen hadde en 13. plass som best individuelt fra junior-VM i 2016, hvor Klæbo, Stenshagen, Magnus Kim og ikke minst russiske Alexander Bolshunov, som ser forrykende sterk ut nå, var jevnt over de sterkeste.

Dagens overraskelsesmann har ofte sett jevngamle Klæbo vinne i deres klasse, men har i perioder vist sitt enorme maksnivå. I norgescupen i Steinkjer i januar 2016 slo faktisk Jenssen Klæbo med nesten et halvminutt på 15 kilometer fristil.

I dag viste Team Veidekke-løperen at han har tatt et nytt steg gjennom sommeren og at gullkvartetten fra junior-VM i 2016 virkelig er i ferd med å ta steget opp i senioreliten alle fire.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer