Jansrud: - Terskelen for å mobbe når man er på nett er lav, det er et kjempeproblem

- Snakk med noen om det.

ALDRI BLITT MOBBA: Kjetil Jansrud har ikke blitt mobba selv, men kjenner folk som har blitt det. Han håper barn og unge kommer med gode ideer til å få slutt på mobbingen. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ALDRI BLITT MOBBA: Kjetil Jansrud har ikke blitt mobba selv, men kjenner folk som har blitt det. Han håper barn og unge kommer med gode ideer til å få slutt på mobbingen. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Følg @dagbladet.no på Instagram og få de siste oppdateringene fra Norway Cup!

(Dagbladet): I forbindelse med Norway Cup, vil Dagbladet i samarbeid med tradisjonsrike cupen dele ut «Antitrollprisen», til det laget som kommer med den beste ideen til hvordan vi kan bekjempe mobbing - og da spesielt nettmobbing.

- Hvis noen kommer på en god løsning kan det være bra. Jeg har heldigvis ikke blitt mobba, og har heller aldri følt at jeg har mobba noen, sier alpinisten Kjetil Jansrud til Dagbladet.

Men selv om superalpinisten ikke har blitt mobba selv, har folk nær han følt at de har blitt det. Heldigvis aldri på det groveste.

Mange anonyme Idrettsutøvere over hele verden legger ofte ut bilder og tekst på sosiale medier. Det har gjort at Jansrud har funnet et stort problem.

- Det er altfor mange anonyme på nett der ute. Terskelen for å mobbe når man er på nett er ikke så stor, det er et kjempeproblem.

Alpinisten synes det er vanskelig å komme med noen fasit på hvordan vi kan bli kvitt mobbingen, men tror holdningsskapende arbeid blant barn og unge er viktig for å bli kvitt mobbing.

- Vi vil jo ikke ha noe av det. Kommer noen på en god løsning for å bekjempe det, kan det bli kjempebra, forteller han.

Snakk med noen Selv om Jansrud ikke helt vet hvordan man kan bli kvitt mobbing, mener han det er viktig at man tar tak i ting tidlig.

- Spesielt når det gjelder barn og unge må man ta tak i det tidlig, tidligere enn man selv tror. Men det er like viktig at man forteller barna hvordan de skal forholde seg til de som mobber.

Han tror det er mange måter å håndtere det på, og at det kommer an på hvordan man definerer mobbing. Men det er én ting han anbefaler de som blir mobba.

- Snakk med noen. Det er ikke alltid det er lurt å snakke med sine egne foreldre, da disse ofte blir veldig følelsesmessig involvert, men kanskje man kan snakke med en lærer først.

I tillegg mener han at man må konfrontere de som mobber - selv om det kan være vanskelig. Det avhenger selvfølgelig av hvilken terskel man blir mobba på. Det trenger ikke være fysisk mobbing, men også verbal trakassering.

- Men det er viktig å finne noen som har ansvar, så de voksne kan hjelpe.

Bekymret Mr. Norway Cup, Frode Kyvåg, er en av de som står bak Antitrollprisen. Han mener det er på tide at vi setter fokus på nettmobbing.

- I alle år har jeg reist rundt i det ganske land og holdt foredrag om Norway Cup, og truffet ledere og foreldre. Tidligere var det rare spørsmål rundt turneringen og spillet, nå er det mer bekymringer, sier Kyvåg.

Han mener man må fokusere på verdiplattformen til Norway Cup, og hvordan alle skal forholde seg til hverandre, fellesskapet og empati.

- Nå må vi forebygge og sette fokus, og si at vi ikke godtar nettmobbing, sier han.

- Snakk med barna Willy Tore Mørch er spesialist i barnepsykologi, og tror Antitrollprisen kan bidra i kampen mot mobbing.

- Ifølge barnekonvensjonen skal barns synspunkter komme fram, og barna skal høres. Derfor er det fint at barna får komme med sine ideer her, sier Mørch til Dagbladet.

Han tror det blir spennende å se hva slags ideer barna kommer med. Samtidig forteller han at det er viktig at foreldre og andre voksne tar ansvar.

Send inn ditt bidrag Alle lag som deltar i Norway Cup oppfordres til å levere et bidrag. Dette kan være kort eller langt, men på minst 2500 tegn.

Antitrollhistorien din kan sendes til nettadressen antitrollet@gmail.com

Fristen er mandag 27. juli 2015. Vinnerlaget vil bli offentliggjort under sommerens Norway Cup.

Vinnerlaget vil få 20.000 kroner fra Norway Cup og Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer