FELLESSKAP. Kjetil Jansrud forteller hvorfor det er uaktuelt med en alpinist i en Northug-rolle på landslaget.  Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FELLESSKAP. Kjetil Jansrud forteller hvorfor det er uaktuelt med en alpinist i en Northug-rolle på landslaget. Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Jansrud: - Utenkelig med en Petter Northug på alpinlandslaget

Alpinesset og OL-ambassadøren forteller om fellesskapet.

WANG TOPPIDRETTSGYMNAS (Dagbladet): Kjetil Jansrud mener det er uaktuelt at en person kan fronte en sponsor som er i direkte konkurranse med alpinlandslagets hovedsponsor.

- Vi er med i et fellesskap. Med Telenor som hovedsponsor er det helt umulig at jeg skal fronte for eksempel Netcom på egen hånd, slik som Petter Northug gjør på skilandslaget, sier Kjetil Jansrud til Dagbladet.

Den kontroversielle kontrakten langrennsesset har med Coop fortsetter. Og da fortsetter også den spesielle situasjonen med Northug og skilandslaget.

Spar er hovedsponsor og Coop er en direkte konkurrent. Northug fikk en spesialavtale i fjor, som gjorde at han kunne tre inn i landslaget og delta i Falun VM. Der tok Northug fire gull.

Petter Northug står utenfor, som han gjorde i fjor, og har ikke signert for skilandslaget.

Det har ikke Kjetil Jansrud gjort heller. Men han forteller om helt andre årsaker.

- Udramatisk - Det er helt udramatisk. Og det har ingenting med hva utfallet blir mellom Petter og skilandslaget. Det er brikker som skal falle på plass. Men det er like mye latskap fra min side. Jeg gjør alt selv, og det går ikke gjennom managere og advokater. Derfor har det bare tatt litt tid. Situasjonen var lik for to år siden. I fjor gikk det av seg selv med en kontrakt som hadde to års varighet, forteller Jansrud.

Han vil gjerne fremheve fellesskapet på alpinlandslaget ytterligere.

- Vi jobber sammen. Og det er utenkelig at for eksempel Aksel (Lund Svindal red.anm.) skal drive på egen hånd, mens vi andre jobber i et fellesskap. Så skal han komme og bare tre på seg drakta ved sesongstart. Det vil ikke forekomme i alpinlandslaget, sier Kjetil Jansrud.

Ungdoms-OL Den norske alpinsstjernen fronter Ungdoms-OL på Lillehammer 2016 som en av fire toppidrettsutøvere. Snowboardkjører Silje Norendal og hockeyspiller Mats Zuccarello Aasen ble presentert som nye ambassadører på en pressekonferanse i Oslo tirsdag. Den amerikanske alpinisten Lindsey Vonn og Kjetil Jansrud er ambassadører fra før.

Det er 240 dager til arrangementet som vil finne sted mellom 12. og 21. februar. Det vil delta 1100 utøvere i alderen mellom 15 og 18 år. Det blir det mest komplekse mesterskap i Norge siden OL på Lillehammer for 22 år siden.

Kjetil Jansrud ser fram til Ungdoms-OL og synes det er ekstra moro at han er født og oppvokst i nærområdet.
- Jeg vil gjerne være til stede. Men erfaringsmessig er jo ikke februar en måned der fridagene står i kø, smiler Jansrud.

Han mener at ambassadørrollen han har påtatt seg gjerne viser litt av tankegangen og moralen til alpinlandslaget også.

Enerne stiller opp Han forteller at enerne stiller opp for resten av laget.

- En sponsor er i utgangspunktet ikke interessert i å sponse en som blir nummer fire eller 35. Men de på laget som foreløpig ikke er helt i toppen, får sin plass på laget og muligheten til å utvikle seg. På grunn av resultatene til andre som vinner renn. Det er frontfigurene som skaffer interesse fra sponsorer, forklarer han.

Ambassadøren avslutter:

- Jeg har mine beste venner på laget. Jeg ønsker ikke å komme på kant med noen i skiforbundet. Men det vil ikke skje at en på laget kjører sitt eget løp i direkte konflikt med landslagets sponsor. Moralen vår tillater ikke det, sier Jansrud.