Alpint:

Jansrud er redd Svindals skade kan påvirke laget negativt. Fjorårets resultater viser det motsatte

Tok sju av 22 mulige pallplasser etter Svindals korsbåndskade i fjor.

TRENGER IKKE BETY NOE: Det at Aksel Lund Svindal er ute resten av sesongen, trenger ikke være negativt for de andre alpinistene. Her fra Sölden i høst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENGER IKKE BETY NOE: Det at Aksel Lund Svindal er ute resten av sesongen, trenger ikke være negativt for de andre alpinistene. Her fra Sölden i høst. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
  • Super-G i Kitzbühel, i dag kl 11.30 på NRK1.

(Dagbladet): Kjetil Jansrud innrømmet torsdag til NTB at alpinlandslaget allerede savner Aksel Lund Svindal.

34 år gamle Svindal gikk rett inn i alpinsirkuset i starten av denne sesongen, der han like greit klinte til med tre pallplasser på kort tid. Da hadde han vært ute med skade i flere måneder.

Svindal var tilbake, det var det ingen tvil om. Men pallplasseringene hadde sin bakside.

- Det koster å kjøre nå. På den ene siden er det helsa, på den andre siden er det lysten til å vinne. Foreløpig funker det bra, men jeg har mange tanker i hodet, sa Lund Svindal etter pallplassen i Val Gardena.

Og det kostet ham for mye. Romjulsrennene i Santa Caterina sto han over. Da han skjønte at han ikke klarte å kjøre rennene i Wengen heller, dro han hjem for en legesjekk.

- Får håpe det ikke kommer til å prege oss

For det var etter rennene i Val Gardena kneet hans hadde blitt verre. Og på legesjekken ble det slått fast at det var en løs menisk som var årsaken. Svindal ble lagt rett under kniven.

Nå venter seks nye måneder utenfor alpinsirkuset, med nok en opptreningsrunde. Tidligere har Svindal hatt tre karrieretruende skader. Den siste var korsbåndet som røk i Kitzbühel ifjor. Den løse menisken - som nå er festet - er ikke like alvorlig.

- For laget sin del har det stor betydning at Aksel er blitt borte. Vi mister jo en ressurs. Det kan påvirke oss i negativ retning. Vi kommuniserer jo bra sammen, og nå mister vi en betydelig sparringspartner og samtalepartner. Han er savnet. Vi får håpe det ikke kommer til å prege oss for mye, men at det kan motivere oss til å kjøre enda bedre, sa Kjetil Jansrud til NTB.

- Ikke dårlig

Sammenlikner man fjorårets resultater etter at Svindal røk korsbåndet 23. januar, ser det faktisk ut til at det kan være en litt ekstra motivasjon for de resterende gutta på landslaget.

Da tok Aleksander Aamodt Kilde og Kjetil Jansrud totalt sju pallplasser av til sammen 22 mulige (altså elleve renn). I tillegg tok Kilde super-G-kula. Det er ikke dårlig.

- Nei, det er ikke det, sier sportssjef Claus Ryste til Dagbladet.

Når det gjelder savnet av Svindal, tror Ryste det handler mer om laget som en gruppe, og at de alle gjerne skulle hatt alpinstjerna med seg i verdenscupsirkuset.

- Det er en styrke at de kan dele erfaringer og planlegge sammen. Alle har ulike styrker. Men vi har med flere nå i toppen med Kilde og Adrian (Smiseth Sejersted) som banker på. Aller helst skulle vi jo hatt Aksel her, men det er fullt mulig å prestere, sier sportssjefen.

Tenker ikke «dette er ikke så ille»

Aksel Lund Svindal har vært viktig for det norske alpinmiljøet. For få år siden sto han så å si alene på landslaget, og har vært med å bygge opp det miljøet som er i dag.

- Han har vært en av de som har bygget kultur og kunnskap. Men vi tenker ikke så mye på det. Det som var viktig nå, var at Aksel fant ut hva som plaget ham, og hva prognosene er. Vi ønsker han sterkere tilbake, og fram til det må vi hjelpe ham. Han er flink til å bevise at han klarer å skifte fokus. Aksel vet hva som venter, og han er en rå fyr når det gjelder å prioritere.

I desember sa Svindal til Dagbladet at han ikke har noen problemer med det mentale når han blir alvorlig skadet.

- Når jeg skjønner at jeg er i en ny situasjon som ikke er optimal, så prøver jeg ikke å lure meg selv ved å tenke «dette er ikke så ille». Jeg er kjapp til å ta innover realiteten, sa Svindal før jul.